Malo proštenje u Lemešu

Objavljeno: 20.08.2014. Pregleda: 39

Prostenje Lemes2014Malo proštenje, na lemeškoj Kalvariji u kapeli koja je posvećena Gospi od brze pomoći, proslavljeno je svečanom svetom misom 10. kolovoza 2014. godine. Misno slavlje predvodio je vlč. Zsolt Bende iz Bajmoka, uz koncelebraciju vlč. Gábora Drobine, somborskog kapelana, vlč. Jenőa Varge, vlč. Zoltána Vas Hube iz Mađarske, vlč. Tibora Szűcsa, također iz Mađarske, vlč. Árpáda Pásztora iz Telečke, te župnika domaćina vlč. Antala Egedia. Misi su prisustvovali i članovi viteškog reda Sveti Juraj koji su donirali novac za vanjsko ličenje kapele.

Iako se malo proštenje obično slavi prvoga vikenda u kolovozu, ove godine pomaknuto je za tjedan dana kasnije zbog radova na obnovi kapele. Ovo slavlje obilježilo je veliko ulaganje za današnje prilike i još uz to veliki trud. Pokraj vanjskih radova, za ovu priliku renovirana je i unutarnjost kapele, koja je kompletno oličena i oslikana, oltari su obnovljeni, stube i ograda su također oličeni, zamijenjena je rasvjeta, i to donacijom dvije lemeške obitelji - obitelji Katarine i Ivana Kaića, te obitelji Agnes i Petera Klinovszkog, koji su zahvaljujući svojim osobnim mogućnostima, željom i zalaganjem darovali ovaj dar selu, sebi i svim vjernicima. Ostaje sačuvati dobiveno, cijeniti pruženo i koristiti uloženo. Izvođač radova bio je Ivan Ambrošić iz Sombora.

Milodari vjernika utrošeni su za obnovu ulaza u podrum kapele, a dio preostalog novca bit će preusmjeren po potrebi za održavanje objekta i eventualne radove u nadolazećem periodu. Za ovu priliku vraćen je kip svete Ane iz crkve na svoje prvobitno mjesto (u kapelu) nakon više desetljeća. U obnovi kapele materijalno i fizički pomogli su: István Szevald, János Kocsis, Robert Gyurcsik, Nikola Knezi, obitelj Stevana Koberszkog, Ivan Horvat i Stevan Budai sa sinovima Róbertom i Zoltánom.

Tekst: Ž. Z. i L. T.
Fotografija: I. H.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima