Proslavljen kirbaj u Sonti

Objavljeno: 20.08.2014. Pregleda: 40

Kirbaj Sonta2014Dan smrti sv. Lovre, zaštitnika župe u Sonti, proslavljen je u duhu tradicije mještana, starije od dva stoljeća. U prelijepom nedjeljnom danu, 10. kolovoza 2014. godine, kirbaj je u rodno selo privukao mnoge Sonćane, danas razasute po svim stranama svijeta. Rijetke su kuće bez gostiju, pa se na taj dan u selu broj žitelja skoro udvostruči. Sonćani ovog dana slave Svetog Lovru, zaštitnika župe u Sonti. Slave ga u pobožnosti, misom u crkvi koja nosi njegovo ime, ali ga slave i po kućama i u brojnim ugostiteljskim objektima. Svakako, u slavlju su najagilniji najmlađi. Željno iščekuju kraj ručka, kako bi pohodili ono što im je najzanimljivije. Sajam s vrteškama, tezgama s igračkama, sladoled–vunica, mami im poglede, pa i pokoju suzu ukoliko roditelji nisu dovoljno kooperativni u ispunjenju brojnih željica.

Uvod u crkveno slavlje za vjernike Sonte bila je vazmena trodnevnica. Euharistijsko slavlje prvoga dana predvodio je župnik Vajske i Bođana vlč. Vinko Cvijin, u drugom danu svojim mislima i riječima duše vjernika je hranio vlč. Dragan Muharem, a trećega dana euharistiju je slavio vlč. Josip Kujundžić.

Veliki broj vjernika najveći blagdan sela slavio je usrdnom molitvom i pjevanjem iz srca na prijepodnevnom euharistijskom slavlju u crkvi svetog Lovre. Euharistiju je predslavio arhiprezbiter podunavskog arhiprezbiterata preč. Jakob Pfeifer, a suslavili su sonćanski župnik vlč. Josip Kujundžić i karmelićanin rodom iz Sonte o. Mato Miloš. Nadahnuto su pjevali članovi župnog zbora, uz pratnju mlade orguljašice Klaudije Lukić. O djelu sv. Lovre nadahnuto je propovijedao preč. Jakob Pfeifer.

Sveti Lovro je jedan od najpoznatijih svetaca i njegov spomendan slavi se na dan kad je umro mučeničkom smrću. Mučeništvo sv. Lovre, prema pouzdanim pisanim izvorima, zbilo se 10. kolovoza 258. godine. Uz katolike, slave ga i pravoslavni vjernici, anglikanci i luterani. Zaštitnik je gradova Rima i Roterdama, kao i države Kanade.

Tekst i fotografija: I. A.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima