Manifestacija „Divanim šokački“ u Monoštoru

Objavljeno: 19.01.2018. Pregleda: 39

divanim sokacki monostor„Čeljadi naša, ala je nama lipo bilo. Kako di smo bili, pa kod Evče i Pere Drckovih u Monoštoru na Petrovu. Kako su nas samo dočekali, a vidili smo i njevu snašu Anicu. Fali je Evča kako je lipa i vridna, pa još i bogata. Nek Evča priča šta oće al vidili smo mi opasna je ona, Stipu skroz okrenila, a i cilu je kuću priuzela. A dočekali su nas baš lipo. Dudovača olađena u bunaru, jagnjeći paprikaš, kolača fini, gibanice. Išli smo i na veliku misu.

A što je misa bila lipa, kako je popa samo lipo divanio. A ove naše cure nis ništa slušale samo gleđu u momke. A i ona Mariška već prižalila pokojnog Adu i sva se naštirkala. I šetali smo posli mise i šećera kupili dicama. I slikar je došo iz Sombora pa smo se svi uslikali. Malo smo se i divanili sa našim Monoštorcima i svašta smo novoga čuli. Čuli smo bit će na jesen i nikolko svatova u selu. A kad smo došli natrag kod Pere, baš smo se proveselili. I tamburaši su došli. Tolko je bilo lipo da nam se ni išlo kući.“

Tako se nekada slavio Petrov (Petrovdan) u Monoštoru, a tu proslavu vjerno su na pozornici dočarali članovi KUDH-a Bodrog na svojoj u subotu održanoj manifestaciji Divanim šokački.

„Kada smo prije desetak godina počeli ovu našu manifestaciju bilo je to u maloj dvorani Doma kulture. Danas smo na pozornici u velikoj dvorani, a vjerna publika ispunila je gledalište. Rekli su mi prije nekoliko dana tijekom nekih razgovora kako ovo što mi radimo jeste povratak u prošlost. Moj odgovor je bio: nije to povratak u prošlost, to je korak u budućnost, jer ako ne čuvamo to što smo i govor kojim su divanili naši didovi i bake, nećemo sutra znati ni tko smo ni što smo. Jezik je možda najjednostavniji način da očuvamo taj naš hrvatski, šokački identitet i zato organiziramo ovu našu manifestaciju Divanim šokački“, kazao je Željko Šeremešić, predsjednik KUDH-a Bodrog.

Osim članova Bodroga u programu su sudjelovali i pučki pjesnici koji pišu na šokačkoj ikavici – Antun i Kata Kovač, Marica Mikrut, Josip Dumendžić Meštar, Ivan Andrašić, Ruža Silađev i gost iz Hrvatske Joza Vakušić poznatiji kao Joza Bebrinski, dok su Bodroški mališani  kazivali stihove Ivana Pašića. Manifestaciji su nazočili dužnosnici Generalnog konzulata Hrvatske u Subotici, Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Izvor: Hrvatska riječ(Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima