XIII. svezak „Leksikona“ predstavljen u Drenovcima

Objavljeno: 19.01.2018. Pregleda: 30

leksikon u drenovcimaU Općinskoj narodnoj knjižnici u Drenovcima (Vukovarsko-srijemska županija) prošloga je tjedna održan program pod nazivom Izradimo leksikon. Tom prigodom predstavljeno je više leksikografskih projekata, među kojima i projekt Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca kojega realizira Hrvatsko akademsko društvo iz Subotice. Predsjednik HAD-a Mato Groznica i izvršni urednik Leksikona Tomislav Žigmanov govorili su o nastanku, načinu rada i izradi kriterija za Leksikon.

Domaćini, koji namjeravaju započeti rad na Leksikonu Cvelferije, drže vrlo korisnim to što su imali prilike čuti od kolega iz Vojvodine. Naime, mada je ovogodišnja tema Mjeseca hrvatske knjige Enciklopedistika, organizatori ovog susreta su još koju godinu prije počeli promišljati o izradi Leksikona Cvelferije, pa se ovaj program sam nametnuo kao poticaj aktivnijem radu na rečenom Leksikonu. U tu svrhu organizatori su ugostili članove Hrvatskog akademskog društva iz Subotice, kao i Vinkovčane, autora Leksikona Vinkovaca Tomu Šalića i člana redakcije Leksikona Vinkovački šokački rodovi Marka Landeku, te ravnatelja Gradske knjižnice Slavonski Brod Ivana Stipića koji je kao autor predstavio Leksikon brodskih pisaca, ali i kao leksikografski znalac ukazao što sve stoji na putu izrađivačima bilo kojega leksikona. Voditelj programa je bio ravnatelj knjižnice Goran Pavlović.

Groznica i Žigmanov su govorili o nastanku, načinu rada i izradi kriterija kojima su se služili pri izradi Leksikona. Istaknuta je i njegova specifičnost, jer pripada tipu specijalnih leksikona i to po dvjema osnovama: njegovu posebnost ne čini samo zemljopisno područje na koje se odnosi nego mu posebnu dimenziju daje i to što se u zadanome teritorijalnom okviru usredotočuje na pojave i osobe koje imaju (i) hrvatski karakter. Domaćini, koji namjeravaju započeti rad na Leksikonu Cvelferije, drže vrlo korisnim to što su čuli i s tim u vezi izražena je potreba za kontinuiranom suradnjom.

Ovo je bilo 60. predstavljanje u 25. mjestu po redu, a do sada je u nakladi HAD-a ukupno objavljeno trinaest svezaka Leksikona.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima