Manifestacija Večeri i noći Ilije Žarkovića Žabara u Golubincima

Objavljeno: 19.09.2016. Pregleda: 33

veceri i noci ilije zarkovica 1Već sedmu godinu za redom u Golubincima se u rujnu održava manifestacija Večeri i noći Ilije Žarkovića Žabara, u spomen na hrvatskog književnika, glazbenika, skladatelja tamburaške skladbe, jednom riječju – svestranog umjetnika Iliju Žarkovića Žabara. Njegove pjesme su tematski vezane za srijemsko selo Golubince, ljude i događaje koje je Žarković u svojim djelima ovjekovječio. U glazbenim krugovima bio je poznat kao prvi rock glazbenik u Srijemu, a nakon sviranja rocka, posvetio se tamburaškoj glazbi. Svirao je u Golubinačkim tamburašima i mjesnom HKPD-u Tomislav.

Žarković je preminuo prije osam godina i već iduće godine, na inicijativu njegove obitelji, prijatelja, članova HKPD-a Tomislav, počela se održavati ova manifestacija. Ovogodišnja manifestacija trajala je dva dana, 9. i 10. rujna. Prve večeri u čast Žabara kao pjesnika, održana je poetsko-tamburaška večer u porti Katoličke crkve, dok je druga večer bila rezervirana za rock glazbu, kada su nastupili Ilijini pajtaši i grupa Garavi sokak.

Kulturni tragovi

Iako Ilija više nije među živima, on, kako kažu Golubinčani, još uvijek živi s njima, sve dok postoje sjećanja na njega i oni koji ga pamte. „Ilija nas je još za života zadužio svojim radom i stvaranjem da se u Golubincima svake godine održava manifestacija njemu u čast. Sada je već osam godina od kako nije s nama i mi stariji koji smo se rado družili s Ilijom, pokušavamo na ovaj način našim mlađim naraštajima prenijeti značaj Ilijinog rada i njegov doprinos kulturi. Svake godine nastojimo manifestaciji dodati nešto novo. Prve večeri organizirali smo poetskuveceri i noci ilije zarkovica 2 večer na kojoj nam je bio gost kantautor Vlada Kanić koji je napisao najljepšu poemu Kućerak u Srijemu. Bila je to prigoda da se sjetimo Ilije i njegovih pjesama, proze i narodnih izreka koje je zapisivao. Posebno smo ponosni na njegovu prvu knjigu Govor golubinačkog kraja u nakladi ZKVH-a kojom je, siguran sam, dao pečat kulturi Hrvata u Srijemu ali i mnogo šire“, ističe predsjednik HKPD-a Tomislav Ivica Ćaćić dodajući da postoje još neke ideje koje je Ilija započeo, a koje oni kao udruga imaju u planu u skorije vrijeme dovršiti.

Neumorni borac za kulturu

Osim mnogobrojne publike, štovalaca lika i djela Žabara, manifestaciji su nazočili i Ilijini najbliži. „Nama kao obitelji, ova manifestacija puno znači“, kaže Ilijina supruga Zorica Žarković. „Prvo zbog njegovog traga svjetlosti kojeg je ostavio na svim poljima umjetnosti kojom se bavio, a vidimo je ovdje. Ideja nam je bila da nastavimo njegovim putem, jer je Ilija bio neumorni borac za kulturu. Mislim da je ova manifestacija u potpunosti nešto pravo, što daje šansu i mladima da sebe pokažu. Na ovoj manifestaciji tijekom proteklih godina, nastupali su mnogi gosti, pjesnici, umjetnici kao i Ilijini prvi učenici. A to je ustvari sve ono što je on želio. U tom smislu nama kao članovima obitelji, ova manifestacija znači puno jer je to njegov put i njegova želja i prepoznajemo ga u svemu ovome.“

Jedan od Ilijinih dobrih prijatelja je i Zoran Lepšanović koji je sa Žabarom skupa svirao i stvarao. „Družili smo se više od 40 godina. Druženje smo počeli još dok smo išli u školu. I iako je bio stariji od mene, nije mi smetalo. Poslije školovanja, glazba nas je još više spojila i držala nas skupa tolike godine. Prvo kao rockere, a poslije kao tamburaše. Nakon njegove smrti nastavio sam se baviti glazbom – amaterski. Ovu manifestaciju sam osmislio sa skupinom ljudi iz Golubinaca, a kasnije sam organizaciju prepustio drugima i vjerujem da će je i naši mladi nastaviti održavati u spomen na ovog svestranog umjetnika.“

 

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima