Održan maskenbal u Sotu

Objavljeno: 03.03.2023. Pregleda: 46

U želji da očuva pokladne običaje koji se u Srijemu čuvaju desetljećima HKD Šid organizirao je 18. veljače 2023. maskenbal u župnoj dvorani Kata u Sotu. Uz djecu i starije iz župa Sot i Šid, maskenbalu su se pridružili i gosti iz HKC-a SrijemHrvatski dom iz Srijemske Mitrovice. Odjeveni u šarene kreativne maske, uz ples i glazbu, potrudili su se da večer protekne u veselju i zabavi, kako i priliči pokladnom vremenu.
HKD Šid od svog osnutka organizira maskenbal u prostorijama Društva, a 2020. godine povezuju se s članovima HKC-a SrijemHrvatski dom iz Srijemske Mitrovice koji su tada redoviti gosti.
„Ovaj događaj je značajan zato što spada u očuvanje naše kulturne baštine. Naši stari su uvijek pred početak korizme organizirali poklade, maskirali se i to su uvijek bili veseli dani. Sada na ovaj način čuvamo od zaborava naše običaje. Najmlađi se tome uvijek vesele, trude se da se maskiraju što bolje, što luđe, da budu originalni i zadovoljni smo odazivom najmlađih", kaže predsjednica HKD-a Šid Ana Hodak.
U Sot je stiglo više od 50 sudionika iz Srijemske Mitrovice na maskenbal, druženje i zabavu.
„HKC SrijemHrvatski dom je godinama glavni organizator maskenbala u Srijemskoj Mitrovici i uvijek rado primamo goste iz Šida s kojima imamo izuzetno dobru suradnju. U maskenbal su uključena djeca koja pohađaju izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture i djeca koja pohađaju vjeronauk. Također, tu su i djeca članovi likovnog i dramskog odjela. Osim djece, priključili su nam se i stariji članovi, sestra Cecilija i roditelji djece, jer nam je ovaj događaj od velikog značaja. Djeca se uvijek raduju i sretna su da budu dio velike priče, a i roditeljima je drago vidjeti svoje mališane kako trčkaraju u šarenim maskama, druže se s ostalom djecom i raduju se", ističe voditeljica likovnog odjela u HKC-u Srijem Sara Žurovski.
Večer je protekla u druženju, uz glazbu, ples, krafne i kokice. Uzvratni posjet dogovoren je za iduću godinu, kada će HKC Srijem ponovno ugostiti Šiđane i zajedno proslaviti pokladno vrijeme.


Izvor: Hrvatska riječ (S.D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima