Međunarodna likovna kolonija „Bunarić“ održana u Subotici

Objavljeno: 24.08.2012. Pregleda: 38

kolonijabunaric2012-2-mŠesnaestu godinu zaredom u okviru subotičke „Dužijance" održana je Međunarodna likovna kolonija „Bunarić", koja je od 16. do 18. kolovoza 2012. godine okupila 20 gostujućih slikara iz Srbije i Hrvatske, kao i 25 članova likovnog odjela organizatora Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo". Uz domaće subotičke stvaraoce, kolonija je ugostila umjetnike iz Osijeka, Splita, Slavonskog Broda, Belog Manastira, Beograda, Šapca... Osim u prostoru HKC-a „Bunjevačko kolo", slikari su jedan dan stvarali i izvan Subotice, na salašu Ivana Piukovića na Čikeriji, a rezultat kolonije je 60 slika u raznim tehnikama i s raznim temama, koje su se mogle vidjeti na zatvaranju kolonije.

Voditeljica likovnog odjela HKC „Bunjevačko kolo" Nedeljka Šarčević smatra kako je likovna kolonija „Bunarić" i dalje okupljalište kvalitetnih likovnih stvaralaca na kojem nastaju djela uz spoj pozitivnoga duha i ljepote prirode.

„Ovogodišnji saziv kolonije okupio je slikare raznih generacija, a time i raznolikih poetika, što je koloniju učinilo koliko sadržajnom toliko i prestižnom manifestacijom. Shodno njihovim osobnim pripovijetkama, nadahnuća umjetnika pretvarala su se u njihova vizualna ishodišta, koja se kreću od jednostavnih, realnih kazivanja, preko asocijativnih djela, lirskih i poetskih oblika, do onih koja su ekspresionistička i apstraktna", kaže Nedeljka Šarčević.

kolonijabunaric2012-1-mJedan od sudionika ovogodišnje kolonije je bio i Slobodan Topalović iz Mačvanske slikarske škole, učenik glasovitog Milića od Mačve. „Slikam već trideset godina, a više od četiri tisuće slika je iza mene, koje se nalaze od Amerike do Australije. Imao sam 42 samostalne izložbe, od kojih petnaestak u Beogradu, a izlagao sam samostalno i u više njemačkih gradova", kaže Topalović koji dolazi iz sela Lipolist u kojem drži i svoju privatnu galeriju. „Kolonija je dobro organizirana, radujem se što sam imao priliku sudjelovati. Svi slikari su radili 'kao krtice', a šarolikost radova je normalna stvar", smatra Slobodan Topalović, među kolegama poznatiji i kao Zevs.

Dona Tomić iz Splita bavi se aktivno slikarstvom i kiparstvom, a ovo je za nju bilo prvo gostovanje na nekoj likovnoj koloniji. O ovom iskustvu ima samo riječi hvale. „Iskustvo je bilo zanimljivo, dobila sam puno toga, upoznala puno ljudi. Fascinirana sam gradom, njegovom arhitekturom, koja se razlikuje od miljea u kojem sam odrasla. Moji se radovi donekle razlikuju od radova većine sudionika koji su mahom skloni pejzažima. Bila sam inspirirana vašim krajem, ali i elementima dužijance, što se, nadam se, i vidi na mojim radovima", kaže gošća iz Splita.

Obogaćen fundus „Kola"
Zatvarajući koloniju, dogradonačelnik Subotice, ujedno i član uprave HKC „Bunjevačko kolo" Blaško Stantić zahvalio je sudionicima na trudu, umjetničkom nadahnuću i radovima koji su obogatili fundus Centra, te izrazio nadu da će se stvaraoci naći u Subotici već nekom sljedećom prilikom.

Predsjednica i članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika amatera „Likar" iz Osijeka Vesna Grundler već je deveti puta na bunarićkoj koloniji, što je posljedica dobre suradnje „Likara" i „likovnjaka" iz „Bunjevačkog kola". Ovoga je puta došla, kako naglašava, i kao predstavnica Grada Osijeka s kojim Subotica ima odličnu suradnju na različitim područjima. „Svatko ima svoj stil, a ja radim pod utjecajem impresionizma. Ovoga sam se puta predstavila radovima s motivima cvijeća. Što se tiče naše suradnje s HKC 'Bunjevačko kolo', ona će sigurno biti nastavljena i dugo će trajati", ističe naša sugovornica, uz koju je kao predstavnik „Likara" na subotičkoj koloniji sudjelovao i Mato Pisac iz Orahovice.

Izložba radova nastalih na XVI. sazivu Međunarodne likovne kolonije „Bunarić" bit će priređena iduće godine, najvjerojatnije u sklopu sljedeće „Dužijance".

Tekst: Davor Bašić Palković

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima