Nastupi i gostovanja hrvatskih kulturnih udruga iz Srijema

Objavljeno: 24.08.2012. Pregleda: 41

vrdnik-panorama-mSrijemske hrvatske kulturne udruge sudjelovale su ovoga ljeta na mnogim manifestacijama kako u zemlji, tako i inozemstvu. Izdvajamo sudjelovanje HKC „Srijem - Hrvatski dom" na Srijem folk festu u Srijemskoj Mitrovici, HKD „Šid" na Etno danu u Šidu, HKPD „Matija Gubec" iz Rume na Kulturnom ljetu u tome mjestu, te gostovanje članova HKPD „Tomislav" u Slavonskom Brodu.

Srijem folk fest u Srijemskoj Mitrovici

U Srijemskoj Mitrovici je od 9. do 12. kolovoza 2012. godine održana IX. po redu Međunarodna smotra folklora „Srijem folk fest" u organizaciji centra za kulturu „Sirmiumart", a pod pokroviteljstvom Grada Srijemske Mitrovice. Ansambli iz devet zemalja s više od 500 članova predstavili su se srijemskomitrovačkoj publici svojim plesovima na bini postavljenoj iznad iskopina antičkog Sirmiuma.

srijem folk festKao i svake godine, festival je započeo svečanim defileom sudionika središtem grada.

Ovogodišnji „Srijem folk fest" nosi titulu najvećeg festivala ove vrste u Srbiji, a po prvi put sudionici će se predstaviti i rumskoj publici na glavnom trgu.

Svoje nacionalne plesove i nošnje predstavili su ansambli iz: Hrvatske, Turske, Italije, Estonije, Bugarske, Nizozemske, Grčke, Slovačke i Srbije, koju su predstavili ansambli iz - Bačke Palanke, Šida, Bogatića, Bečeja, Vrdnika i Beograda. Iz Srijemske Mitrovice nastupilo je hrvatsko, mađarsko, ukrajinsko i srpsko kulturno društvo.

Po riječima direktora „Sirmiumarta" Andreja Španovića svaku je večer bilo više od 3.000 posjetitelja, a nada se da će od sljedeće godine, osim u Rumi, biti organizirani i nastupi u još nekim srijemskim mjestima. (Tekst: Dario Španović)

Etno dan u Šidu

U okviru već tradicionalne manifestacije „Kulturno ljeto 2012.", u Šidu je 15. kolovoza održan Etno dan, gdje su svoje rukotvorine, narodne običaje i slastice predstavile udruge žena iz šidske općine. Manifestacija je počela tako što su se fijakerima dovezli mještani i predstavnici Udruge građana „Svanuće" iz Sota, koji su posjetiteljima predstavili stari narodni običaj - poklade. I mladi i stari bili su obučeni u razne kostime, a nazočnima su uz pjesmu i igru predstavljeni običaji poklada.

etno dan sid2012A da su i ostale udruge dale sve od sebe da i njihovi štandovi izgledaju lijepo i da na njima izlože ono najljepše, najbolje, karakteristično za svako mjesto šidske općine, može se sa sigurnošću reći jer se nije mogao izabrati najljepši. A bilo je svega. Tako je Udruga žena „Fruškogorske golubice" iz Sota predstavila na licu mjesta starinski način pečenja rakije, a rakija se mogla na licu mjesta i probati. I žene iz Adaševaca su se potrudile da njihov štand bude specifičan, tako da su štand izložile prelijepim starinama, a na njihovom stolu mogla se probati i domaća juha.

Udruga žena HKD-a „Šid" ovoga je puta imala čak dva štanda. Jedan je predstavljao nekadašnju starinsku gibaračku sobu s pregrštom ručnih radova izloženih na krevetu sobe. U drugom su bile izložene slastice kao i rukotvorine vrijednih baka.

Nazočni te večeri mogli su pratiti cjelovečernji program koji je započeo izvođenjem trubačkog orkestra Danijela Jokanovića, a potom su nastupili KUD-ovi šidske općine: HKD „Šid" - najmlađa folklorna skupina i tamburaški orkestar, KPD „Đura Kiš", zbor „Zlatni glas", Invalidi rada, SKUD „Jednota" Šid, KPD „Ivan Kotljarevski" Bikić Do, KUD „Branko Radičević", KUD „Jesen života" i na kraju svojim skladbama predstavio se tamburaški orkestar HKD-a „Šid" svojim novim skladbama uz solista Milana Kordića.

Šiđani su tijekom 19 dana imali prigodu uživati u različitim manifestacijama, a kulturno ljeto završeno je spektakularno - koncertom poznate grupe „Crvena jabuka" pred velikim brojem Šiđana kao i posjetitelja iz drugih mjesta. (Tekst i fotografija: Suzana Darabašić)

koncerthkpdmgruma2012Kulturno ljeto u Rumi - Koncert HKPD „Matija Gubec"

U okviru manifestacije Kulturno ljeto u Rumi, 17. kolovoza 2012. godine, na Gradskom trgu u Rumi, Veliki tamburaški orkestar Hrvatskog kulturno- prosvjetnog društva „Matija Gubec" iz Rume održao je cjelovečernji koncert. Tamburaši „Matije Gupca" predstavili su se svojim prepoznatljivim opusom tamburaške i starogradske glazbe pod vodstvom umjetničkog voditelja i dirigenta Josipa Jurce. Tijekom večeri izveli su 24 glazbe, a s tamburašima je nastupilo šest vokalnih solista: Dušan Stupar, Dunja Divić, Ivan Ratančić, Marija Ratančić, Katarina Atanacković i Zoran Lepšanović. (Tekst: Nikola Jurca)

HKPD „Tomislav" u Slavonskom Brodu

HKPD „Tomislav" iz Golubinaca gostovalo je na manifestaciji „Dani Luke Lukića" koja je održana 18. kolovoza 2012. u Brodskom Varošu. Golubinčani su se predstavili običajima Mačkara i Golubinačke svadbe te s nekoliko tamburaških numera i recitacija. Prije večernjeg programa Golubinčani su nazočili ispraćaju roda u okviru projekta „Zaštita i očuvanje bijele rode". Tamburaši iz Golubinaca su na inzistiranje domaćina izveli Bajaginu pjesmu „Vratit će se rode".

Večer prije HKPD „Tomislav" nastupilo je na Gradskom trgu u Staroj Pazovi gdje je izvelo pokladni običaj Golubinačkih mačkara.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima