Na blagdan Sv. Marka u Tavankutu: Blagoslov Božji za rad i trud čovjeka

Objavljeno: 05.05.2014. Pregleda: 42

Blagoslov zita2014-1Tradicionalna manifestacija Dužijanca 2014. započela je blagoslovom žita 25. travnja 2014. godine, na blagdan Sv. Marka, na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Svečanu svetu misu u crkvi presvetog Srca Isusovog u Tavankutu predvodio je katedralni župnik mons. Stjepan Beretić, uz koncelebraciju mons. dr. Andrije Anišića, vlč. Dragana Muharema i tavankutskoga župnika preč. Franje Ivanković na kojoj je bio nazočan veliki broj vjernika iz Tavankuta, Subotice i okolnih mjesta.

„Blagoslov žita se u svim crkvama održava na blagdan Sv. Marka, ali sada se žito donosi u crkvu i svećenik blagoslivlja. To je naš stari običaj, no i drugi kršćani imaju običaj pomoliti se na svojim njivama. U crkvi, gdje je bilo puno naroda, zajedno smo molili za blagoslov njiva, a nakon toga smo na licu mjesta blagoslovili njivu. Moja je želja da nam njive dobro rode, da nam ljudi budu radosni, zahvalni jedni drugima i dragome Bogu“, kazao je mons. Stjepan Beretić.

Blagoslov zita2014-3O aktivnostima novo osnovane Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ mons. dr. Andrija Anišić, predsjednik Udruge objasnio je: „Ovogodišnju Dužijancu 2014. organizirat će UDH 'Dužijanca'. Blagoslovom žita započeli smo ovogodišnje slavlje Dužijance koje će se realizirati tijekom nekoliko mjeseci, do konca kolovoza. Dužijancu smo mi organizirali više od dvadeset godina do sada, a na čelu je bilo HKC „Bunjevačko kolo“, koje je sada svoje statutarno pravo prenijelo novoj udruzi, pismenim putem. HKC 'Bunjevačko kolo' će i nadalje biti suorganizator nekih manifestacija u okviru Dužijance. Oni će organizirati Dužijancu malenih, koja će od ove godine nositi naziv 'Dječja smotra folklora Dužijanca'. U okviru te manifestacije, djeca će imati misu kao i što su imali i prije, to će biti dječja zahvala za žetvu. Od sada djeca neće predavati kruh gradonačelniku, nego će se smotra završiti u crkvi i nakon mise će se zaigrati kolo pred crkvom. Pored dječje Dužijance 'Bunjevačko kolo' će biti organizator smotre folklornih ansambala u središnjoj manifestaciji, koja će se zvati Dužijanca. Sa tavankutskim društvom HKPD 'Matija Gubec' potpisali smo sporazum u vezi s manifestacijom 'Natjecanje risara'. Sa svim župama u kojima se organizira Dužijanca također potpisujemo sporazume. Ovi sporazumi malo zbunjuju ljude, ali to daje jednu ozbiljnost ovoga našega rada, kao i odgovornost. Moramo istaknuti da je ova Dužijanca ona koja se organizira na različite načine od 1911. godine. Mi nećemo, ne želimo, niti možemo sprječavati da Bunjevci organiziraju Dužijancu 15. kolovoza, kao što su to i dosada činili. Mislim da smo do sada bili stalno u nekoj napetosti zbog nejasnoće, je li to gradska dužijanca, crkvena i tko je organizator. Dužijanca je naša, dužijanca je hrvatska i crkvena, ali mi je želimo raditi za sve građane našega grada, kao što smo je i do sada radili, voljeli bismo da to bude i dalje tako i da se svi lijepo osjećaju na Dužijanci. Na kraju bih morao zahvaliti našem gradonačelniku Jenőu Maglaiju, koji je pokazao veliko razumijevanje za ovo što radimo, obećao je da će financijski potpomoći ovu manifestaciju, ali kao i svaku drugu, jer grad više nije pokrovitelj.“

Blagoslov zita2014-2Domaćin ovogodišnje posvete žita bilo je tavankutsko HKPD „Matija Gubec“. Predsjednik udruge Ladislav Suknović pojasnio je zbog čega je ova udruga ponudila svoje imanje kao mjesto natjecanja risara 2014.: „Nalazimo se na prvoj manifestaciji Dužijance, na blagoslovu žita, na Etno salašu Balažević, gdje će se i u sedmom mjesecu održati Natjecanje risara, u sklopu gradske Dužijance. Važno je naglasiti da smo se mi još prije dvije godine prijavili da bi bili domaćini ove manifestacije, jer će u Tavankutu u vrijeme XXIX. saziva Prve kolonije naive u tehnici slame, biti održan i svjetski kongres slame 'Art Strow Festival' na kojem će se u našem mjestu i našoj udruzi okupiti oko stotinu slamara iz više europskih zemalja, Amerike i Kanade, te smo ova dva događaja nastojali povezati, kako bi se obadva mogli nadopuniti, te kako bi stranci mogli upoznati i ovaj dio naše baštine. Pored ovih već najavljenih programa, u istome vremenu najavljujemo i susrete društava koji nose ime 'Matija Gubec', koji se ove godine organizira dvanaesti put po redu, kao i III. Seminar bunjevačkog stvaralaštva. Velika mi je čast što ispred HKPD 'Matija Gubec' kao domaćin ovoga skupa mogu zahvaliti svima koji će ove godine sudjelovati u gradskoj Dužijanci, a time obogatiti i manifestacije koje će se organizirati u Tavankutu.

Nakon blagoslova žita mnogi prisutni su svojim domovima ponijeli po stručak mladog blagoslovljenog žita. Antun Benčik, jedan od prisutnih mještana Tavankuta, pojasnio je kako se žito čupa i čuva u kući, s vjerom kako će pomoći boljem rodu i prinosu na njivama svima koji su s te blagoslovljene njive uzeli žito. (I. D.)

Blagdan Svetog Marka i u Lemešu
Na blagdan Svetog Marka, 25. travnja 2014. godine, u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Lemešu služena je svečana sveta misa koju je predvodio mjesni župnik Antal Egedi. Za ovu prigodu članovi HBKUD-a „Lemeš“ iz Svetozara Miletića su na oltar donijeli mlado žito na blagoslov. Svečanu povorku je predvodila bandašica Ivana Racić u paru s Lukom Vilićem. Njih su slijedili članovi udruge i vjernici. Ovim misnim slavljem Lemešani započinju pripreme za ovogodišnju Dužijancu. (L. T.)

Fotografije: Ivica Dulić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima