U Plavni održani Dani A. G. Matoša i dr. Josipa Andrića

Objavljeno: 05.05.2014. Pregleda: 32

DaniAGM JA2014-1Manifestacija VI. dani A. G. Matoša i dr. Josipa Andrića održana je u Plavni u subotu i nedjelju, 26. i 27. travnja 2014. godine, u organizaciji HKUPD „Matoš“ i uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

„Cilj je u potpunosti ispunjen, kao i svrha najznačajnijeg dvodnevnog kulturnog događaja u Plavni. I ovoga je puta publici omogućen doživljaj gotovo svih područja umjetnosti, a manifestacija je bila ujedno i model interkulturalnosti spojem različitih polja umjetnosti, koji su ove godine dobili višedimenzionalni kulturni karakter. Ovom smo se manifestacijom uključili i u obilježavanje godišnjica hrvatskih velikana iz Vojvodine, koje su utvrđene početkom ove godine: 120 obljetnica rođenja Josipa Andrića i 100 godina od smrti Antuna Gustava Matoša“, kazala je predsjednica Matoša Kata Pelajić.

DaniAGM JA2014-1aSvečano otvorenje manifestacije, nakon sv. mise u župnoj crkvi sv. Jakova, upriličeno je u predvorju OŠ „Ivo Lola Ribar“ nastupom „Matoševe“ ženske pjevačke skupine i tamburaškog sastava, koji su vrlo dobro izveli napjeve iz Plavne, što ih je Andrić zapisao pedesetih godina prošlog stoljeća u ovome mjestu. Nastupio je dječji folklor, koji je ovoga puta bio uspješniji nego na prethodnim manifestacijama.

Monografija PlavnaAutori monografije Kata i Zvonimir Pelajić, te ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov predstavili su monografiju u povodu pete obljetnice postojanja i rada udruge „Matoš“ Plavna. To je jedan od rijetkih primjera u hrvatskoj zajednici u Vojvodini. U svakom slučaju, prvih pet godina rada udruge „Matoš“ ostat će trajno zapisan i na taj način sačuvan od zaborava, a možda će biti i dobar putokaz za daljnji rad. Tijekom predstavljanja monografije domaća pjesnikinja Tonka Šimić i gost iz Bođana Josip Dumendžić Meštar, govorili su svoje stihove.

Monografija za petu obljetnicu „Matoša“
Osobito iznenađenje za sve nazočne bilo je predstavljanje tiskane monografije o HKUPD „Matoš“, u povodu pet godina postojanja i rada. Monografija je vrlo zanimljiva s mnoštvom fotografija i kronološkim pregledom aktivnosti svih odjela, a podijeljena je svima nazočnima uz potpise autora Kate i Zvonimira Pelajića. Knjiga je objavljena u nakladi HKUPD „Matoš“ Plavna, a uredila ju je Katarina Čeliković. Lekturu i korekturu uradio je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, tehničko uređenje i prijelom teksta uradio je mr. sc. Ervin Čeliković, dok je naslovnicu osmislio mr. sc. Darko Vuković.

DaniAGM JA2014-2Program pod nazivom „Voyage s Matošem“ autorice Nevene Mlinko predstavili su ponajbolji recitatori Hrvatske čitaonice Davorin Horvacki i Augustin Žigmanov, te Bernadica Ivanković, Tomislav Žigmanov i Mato Groznica. Nevena Mlinko je istaknula Matošev značaj: „On je višestruko vezan uz naše podneblje, za vojvođanske Hrvate – Bunjevce i Šokce. Njegova obitelj potječe iz Plavne i Kaćmara. Osim toga, brojne su bunjevačke obitelji koje u Bajmoku i Subotici nose prezime Matoš, što i nije toliko poznato. Sam pisac je bio ponosan na vlastito podrijetlo i potrebno je da i mi to znamo, jer je u velikoj mjeri obogatio našu kulturnu i pisanu baštinu. On je bio iznimno plodan pisac hrvatske moderne. Pisao je u svim vrstama i žanrovima, osim romana. Ali, za njegove se novele tvrdi kako su toliko zbijene i zgusnute, da bi se od svake mogao razviti po roman. Govoreći o našem prostoru on spominje i Bačku i Srijem u svojim autobiografskim djelima i putopisima, a u pjesmama piše o nizini i ravnici.“

DaniAGM JA2014-3

Ova svojevrsna akademija završena je s još nekoliko pjesama u izvedbi Matoševaca.

DaniAGM JA2014-4Drugi dan manifestacije počeo je sv. misom, potom je slijedila dječja radionica, na kojoj su djeca naučila ponešto o Matošu, a nakon završene radionice bilo je i šaljivih scena, te Matoševih mudrih izreka, u čemu su sudjelovali svi u dvorani.

Organizatori su otvorili izložbu radova s likovne kolonije, a veliko oduševljenje izazvala je slika – portret A. G. Matoša autorice Divne Lulić-Jovčić, koju je umjetnica uradila za ovu prigodu, a publici se obratio i predsjednik Udruge „Cro Art“ Josip Horvat, koji je istaknuo usku suradnju između dviju udruga, što je zasigurno pozitivan primjer svim udrugama kulture.

DaniAGM JA2014-6Tamburaški sastav HKPD-a „Matija Gubec“ iz Tavankuta zabavio je publiku vrsnim sviranjem, a tome su pridonijele i njihove dvije vokalne solistice Martina Stantić i Veronika Vojnić Mijatov.

Dvodnevni program pratila je izložba posvećena A. G. Matošu iz privatne zbirke Ljudevita Vujkovića Lamića iz Subotice.

Ostvarenjem planiranih sadržaja moglo bi se nadati da Matoševi i Andrićevi dani imaju svoju trajnu inspiraciju u sklopu rada HKUPD-a „Matoš“, kao i sigurnu budućnost. U razgovoru s publikom i članovima Matoša moglo bi se zaključiti da im je najugodnije iznenađenje bila objava monografije koju su mnogi već počeli prelistavati s dobrim raspoloženjem.

Tekst: Zvonimir Pelajić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima