Natječaj za kratku priču „Preprekova jesen 2017“

Objavljeno: 25.09.2017. Pregleda: 31

HKUPD Stanislav Preprek Novi Sad bijela pozadinaPriča Badlove Vlaha Ercegovića iz Dubrovnika osvojila je prvu nagradu na natječaju za najbolju kratku priču pisanu na standardnom hrvatskom jeziku Preprekova jesen 2017. kojega je raspisalo HKUPD Stanislav Preprek iz Novog Sada, priopćio je Književni klub te udruge. Drugo mjesto pripalo je priči Bomboni sa zemlje Branke Dačević iz Novog Sada, a treće mjesto priči Batak Ruže Silađev iz Sonte.

„Smještajući svoju pripovijetku u fantastični milje, Vlaho Ercegović opisuje neobični susret u vlaku s divovskim žoharom. Slučajni suputnik i razgovor što se vodi s njim otvaraju se na više razina tumačenja: one u isti mah tretiraju pitanje samoće, čovjekova životna izbora i puta, istine i zablude što se nadvijaju nad nama, te paralelne percepcije i zrcanja. Uvodeći pažljivo i postupno, no nadasve efektno, lik žohara, Ercegović mu pridaje niz ljudskih osobina, no ovdje se ne radi o paraboli niti o alegoriji. Dapače, kao da pisac namjerno potencira područje između dvaju svjetova koji se sustiču, te tako draž njegovoga pripovijedanja počiva u međuprostoru – vlaku koji nije ni tamo ni ovdje. Uzbudljivost i neizvjesnost, koje autor održava do samoga konca, a donekle i ambijentalni apsurd odlikuju i visoko pozicioniraju Badlove u ovogodišnjoj nadasve ozbiljnoj konkurenciji priča i autora“, navodi se u obrazloženju nagrade.

Odluku o nagradama donio je žiri u sastavu: dr. Dragana V. Todoreskov (predsjednica), preč. Marko Kljajić i mr. Pavel Domonji. Osim tri nagrađene, u uži izbor ušlo je još pet priča: Kuća od kamika Siniše Božulića iz Novog Sada, Dobar čovjek Paule Ćaćić iz Županje, Klarine sestre Jagode Prebeg iz Rijeke, Batak Ruže Silađev iz Sonte, Globalno uvrtanje Branimira Miroslava Tomlekina iz Novog Sada i Gospođa Empirija i gospođica Teorija Slađane Varićak iz Novog Sada.

Prispjele priče koje zadovoljavaju uvjete natječaja bit će tiskane u zbirci Preprekova jesen 2017., čija je promocija, uz bogat kulturno-umjetnički program, zakazana za 21. listopada u holu zgrade Banovine u Novom Sadu, s početkom u 18 sati, a na kojoj će nagrađeni autori čitati svoje priče.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima