„Nazorovci“ pripremaju novu predstavu

Objavljeno: 23.09.2012. Pregleda: 45

predstava-nazorsoDramska sekcija Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Vladimir Nazor" angažirana je na probama nove predstave čija je premijera najavljena za drugu polovicu listopada 2012. godine. „Nazorovci" pripremaju komediju „Zum, treš, bum", a riječ je o praizvedbi suvremenog teksta, koji režira Lea Jevtić. Probe novog komada počele su proljetos, a poslije ljetne stanke nastavljen je rad i trenutačno su probe dva puta tjedno.

„'Zum, treš, bum' je jedan suvremeni tekst čiji je autor Marko Lončar iz Bačkog Brestovca. Tekst je namjenski napisan za mlađu dramsku sekciju, ali s obzirom da je većina članova zbog studija otišla iz Sombora predložila sam pročelniku sekcije Zvonimiru Lukaču da članovi ove sekcije prirede ovu predstavu, što je on i prihvatio", kaže Lea Jevtić.

„Ovo je nešto novo za dramsku sekciju HKUD-a, jer su do sada uglavnom radili tradicijske komade, ali su se lijepo snašli i u ovom suvremenom tekstu. Pripreme dobro idu i poslije mjesec dana intenzivnog rada mogu kazati da sam zadovoljna. Mislim da je i glumcima drago što mogu igrati jedan suvremeni komad. Nadam se da će i publika biti zadovoljna što ih vidi u drugačijim ulogama".

Lei Jevtić ovo nije prva režija. Na sceni HKUD-a „Vladimir Nazor" do sada je postavila svoja dva autorska projekta „Skriveni ples" i „Bubašvabu".

Radnja se odigrava u novinarskoj redakciji, punoj sebičnih ljudi, gdje se svatko bori za svoje mjesto. To je priča o ljudskim sujetama, njihovoj borbi za neku poziciju za koju misle da im pripada, a koju na kraju neće dobiti.

U predstavi igraju: Jolika Raič, Klara Oberman, Zvonimir Lukač, Antun Kovač, Miloš Jevtić, nova članica dramske sekcije Tatjana Bošnjak, a u jednoj maloj ulozi pojavljuje se i sama redateljica Lea Jevtić.

Članovi dramske sekcije, osim što glume u predstavi, brinu i o scenografiji i kostimima. U ulozi novinarke Jovane je Klara Oberman, iskusna članica dramske sekcije HKUD-a.

„Za mene je ovo nešto novo, jer do sada nisam igrala u ovakvoj predstavi, ali vjerujem da će biti dobro. Mislila sam na početku da od toga neće biti ništa, jer svi mi glumci smo odrasli, zreli ljudi, a ovaj tekst je ipak pisao jedan vrlo mladi čovjek. Međutim, ako mi to odradimo onako dobro kako umijemo, mislim da će to biti dobra predstava. Na očigled to je laka predstava, ali za nas glumce nije ni malo laka. Moraš biti dobro koncentriran, mozak mora raditi 200 na sat. Ne kažem da je teško, ali predstava je jako dinamična i moramo dobro pratiti tekst. Rekla bih da je to jedna brza komedija", kaže Klara Oberman.

Novinarka Jovana je lik koji se hoće pod svaku cijenu domoći uredničkog mjesta. „Nisam ni švalerka, ni supruga, ja sam treća žena u toj priči koja pod svaku cijenu želi uredničko mjesto. Kad propada, novinarka Jovana shvaća da ustvari nema ništa. Ne samo da nije urednica, već nema novca ni kavu kupiti", kaže o svom liku glumica Klara Oberman.

Komediografski zaplet počinje kada redakcija otkrije aferu svoga urednika s jednom od novinarki. Tu vide svoju šansu, a o svemu obavještavaju urednikovu suprugu.

I ovoga puta dramska sekcija „Vladimira Nazora" odlučila se na scenu postaviti komediju, jer je to ono što publika najbolje prihvaća.

„Uglavnom smo do sada igrali komedije i mislim kada bi na scenu postavili neku tragediju, naša publika ne bi niti došla ili bi napustila predstavu. Nije lako raditi komediju, jer morate nasmijati ljude, a to je danas teško", kaže Obermanova.

hkud nazor logoDramska sekcija HKUD-a „Vladimir Nazor" jedna je od deset sekcija ove hrvatske udruge. Tijekom protekle dvije godine ova sekcija imala je nekoliko gostovanja. Sudjelovala je na Zonskom natjecanju amaterskih dramskih društava u Novom Bečeju s predstavom „Bubašvaba", koju je režirala upravo mlada Lea Jevtić, i koja je na tom festivalu ujedno i nagrađena za glumu. Na II. omladinskom festivalu u Kuli bili su treći, a Lea Jevtić nagrađena je za režiju. Starija grupa nastupala je s predstavom „Pa to je užas" u režiji Davida Tasića Dafa na II. međunarodnoj smotri amaterskih dramskih društava u HKUD-u „Vladimir Nazor", gdje je glumac Vojislav Vlaškalić nagrađen za glavnu mušku ulogu. Dramska sekcija bila je ove godine ponovno domaćin Međunarodne smotre amaterskih dramskih društava, treće po redu. Izveli su predstavu „Oporuka" u režiji Marije Šeremešić, a Klara Oberman dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu na festivalu. Dramska sekcija ove godine gostovala je u Hercegovcu na XVIII. danima hrvatskog pučkog teatra, gdje su također izveli komediju „Oporuka".

Tekst i fotografija: Zlata Vasiljević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima