Vojvođanski pjesnici na Rešetaračkom susretu pjesnika

Objavljeno: 23.09.2012. Pregleda: 39

susret pjesnika resetari-2012Kulturno-likovno društvo „Rešetari" organiziralo je u Rešetarima XV. rešetarački susret pjesnika, koji je održan 14., 15. i 16. rujna 2012. godine. Susret je započeo otvorenjem likovne izložbe XV. međunarodne likovne kolonije „Petrović - Rešetari 2012.", a sljedeći dan je održana promocija IV. zbornika mladih pjesnika, u kojem su zastupljeni pjesnici iz šest europskih država, kao i pjesnici iz Hrvatske. Tako je i Dječji zbornik postao međunarodni. Na prijedlog Antuna Kikaša, geodetskog inženjera iz Toronta (Kanada), prije četiri godine započelo je tiskanje Zbornika mladih pjesnika, pri čemu Antun Kikaš snosi sve troškove tiskanja ove knjige. Istoga dana održana je i promocija XV. zbornika pjesama Rešetaračkog susreta pjesnika, kao i promocija knjige „Kaskade života" Slavice Božičević iz Švedske, dok je glavni događaj ovog malog jubileja bilo čitanje pjesama svih prisutnih pjesnika, koji se održao navečer.

Prisutni pjesnici na ovom susretu došli su iz: Kanade, USA, Južnoafričke Republike, Švedske, Njemačke, Austrije, Italije, Mađarske, Slovenije, Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske. Kao rijetko do sada, a i inače, skoro da i nema manifestacije ove vrste na ovakvom nivou, gdje je bilo devet članova iz Društva hrvatskih književnika, a neki su još i članovi društava književnika država u kojima žive. Među njima su: Stjepan Blažetin, Zdravko Luburić, Malkica Dugeč, Ljerka-Tot Naumova, Desanka Matijević, Đuro Vidmarović, Ivan Slišurić, Tomislav Marijan Bilosnić i Lujo Medvidović.

Među uvaženim gostima ove večeri bili su: Marin Knezović, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, Zlatko Aga, načelnik poglavarstva općine Rešetari, Žika Jovanovski, gradonačelnik općine Ilinden iz Skopja i još mnogi drugi.

U toku večeri, sudionici ovog programa bili su svjedoci potpisivanja sporazuma o bratimljenju općine Ilinden iz Skoplja i općine Rešetari. Za ovaj XV. zbornik pod nazivom „Vez porubljen snom i zavičajem" odazvalo se 170 kandidata s 560 pjesama iz 22 zemlje sa svih kontinenata, a odabrano je 145 autora. Glavni urednik je Ivan De Villa, predsjednik KLD-a „Rešetari" i duša ovog projekta, izbornici pjesama su: mr. Stjepan Blažetin, mr. Ivan Slišurić i mr. Đuro Vidmarović, a pokrovitelji su Brodsko-posavska županija, Slavonski Brod i Hrvatska matica iseljenika iz Zagreba.

susret pjesnika resetari-sudionici iz srbije2012

Iz Srbije su u ovom zborniku zastupljeni: Mila Markov Španović iz Srijemske Mitrovice, Marija Lovrić iz Novog Sada, Mladen Šimić iz Petrovaradina, Maja Andrašić, Ljiljana Tadijan i Ivan Andrašić iz Sonte, Robert G. Tilly iz Subotice, Marija Šeremešić, Marica Mikrut, Kata Kovač i Antun Kovač iz Sombora te Ljiljana Crnić iz Beograda. Voditeljica ovog programa i lektorica knjige bila je prof. Ivana Prakaturović.

U toku programa sudionike je zabavljala mješovita pjevačka grupa „Slavča" iz Nove Gradiške, a program je pratila Hrvatska televizija. U proteklih 15 godina, od početka izlaska ovog Zbornika, na natječaj se javilo oko 500 pjesnika iz 35 država iz cijelog svijeta. Posljednjeg dana susreta pjesnici su zajedno otišli na svetu misu u crkvu Krista Kralja.

Tekst i fotografije: A. Kovač

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima