Noć muzeja organizacija vojvođanskih Hrvata

Objavljeno: 31.05.2013. Pregleda: 44

Noc muzeja2013-MonostorJubilarna 10. noć muzeja u Srbiji održana je u subotu, 18. svibnja 2013. godine, a među brojnim sudionicima diljem zemlje, sudjelovalo je i nekoliko organizacija vojvođanskih Hrvata. Tako su se u Novom Sadu predstavile Monoštorke sa svojim lutkama u šokačkoj nošnji, u Tavankutu su se predstavile slamarke, dok su u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata posjetitelji mogli pogledati značajna djela glasovitih likovnih umjetnika iz Hrvatske nastala u drugoj polovici prošloga stoljeća.

Predstavljene lutke u šokačkoj nošnji

Lutke u šokačkoj nošnji predstavljene su u Novom Sadu gdje je Zavod za ravnopravnost spolova organizirao program „Izložba lutaka ženskih seoskih udruga u Vojvodini“. Izložba je priređena u predvorju zgrade Vlade AP Vojvodine i obuhvaćala je kolekcije krpenih lutaka, lutaka u narodnoj nošnji i lutaka od ljuštike iz fundusa ženskih seoskih udruga iz Bačkog Petrovca, Kisača, Vrdnika, Bajše, Vladimirovca, Bača, Padine, Bačkog Monoštora, Golubinaca, Gložana, Zrenjanina, Bajše i Ratkova.

Monoštorske udruge „Podunav“ i „Nade“ na ovoj su manifestaciji predstavile čuvene lutke u šokačkoj nošnji, pa su Novosađani imali priliku vidjeti kako izgleda nošnja koju su nosile mlade djevojke, s nezaobilaznom „punom glavom“, „oplećkem“, „krilma“, „plantikama“, „škovrtljama“, kao i muška nošnja koja se sastoji od „gaća“, „košulje“, „frosluka“ i šešira. Lutke u selu posjeduju mnoga kućanstva, a nekoliko starijih žena izrađuju njihovu nošnju. U „Noći muzeja“ sudjelovale su lutke obitelji Kolar/Čatalinac, čiju nošnju izrađuje Marta Čatalinac.

Nošnja monoštorskih Šokaca kakvu danas poznajemo, osim pojedinih njezinih detalja, datira i više od jednoga stoljeća unatrag, dok još uvijek postoje očuvane i starije nošnje, koje su bile manje dekorativne od današnjih oprava. (Z. M.)

Noc muzeja2013ZKVH u „Noći muzeja“

Izložba »Preko granice – hrvatski autori iz fonda Moderne galerije Likovni susret Subotica« bila je dio ovogodišnjeg programa „Noći muzeja“ u Srbiji.

Izložbu je subotnjoj noći pogledalo više od stotinu ljubitelja umjetnosti. Bilo je ovo četvrto sudjelovanje Zavoda u ovoj kulturnoj manifestaciji koja se održava na nacionalnoj razini.

Više o izložbi možete pročitati ovdje.

„Noć muzeja 2013.“ i u Tavankutu

„Noć muzeja“ organizirana je i u Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu, i to po peti put. U galerijskom prostoru mogao se pogledati postav slika od slame, a kao nastavak izložbe u dvorištu su svoje stvaralaštvo predstavile slamarke pojedinačnim mini-izložbama.

Jedna od izlagačica na ovogodišnjoj izložbi je i Edita Petrekanić-Bačić, prosvjetna djelatnica u mirovini, koja se slamarskim stvaralaštvom bavi od 1998. godine. Ona smatra da je „Noć muzeja“ u Tavankutu značajna manifestacija kako za samo selo, tako i za slamarsku sekciju i udrugu koju one predstavljaju, jer dinamizira njihov rad tijekom godine. Edita napominje kako je dobro što se Tavankut uključio u manifestaciju „Noći muzeja“, jer se tako prate novi trendovi i novi načini prezentacije slamarskog stvaralaštva.

Noc-muzeja tavankut2013Katarina Skenderović po zanimanju je ekonomska tehničarka, sa slamom radi od 1995. godine. Smatra kako je konzervativna po mnogim pitanjima, pa i po pitanju manifestacije Noći muzeja. Mišljenja je da je sve kulturne manifestacije bolje organizirati tijekom dana, no kada se postavi pitanje sudjelovati ili ne, kod nje svakako nema dvojbe, kaže „da se bolje uvatit u kolo nego gledat sa strane“.

Popratni kulturni program u dvorištu Galerije održan je od 20 sati, a nastupili su tamburaški orkestar HKPD „Matija Gubec“ te je prikazan običaj „Kraljica“, u povodu blagdana Duhova. Galerija i sama postav bili su otvoreni za sve posjetitelje koji su navraćali tijekom cijele večeri. (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima