Svečani koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a „Matija Gubec“ iz Rume

Objavljeno: 31.05.2013. Pregleda: 41

Koncert-Ruma2013-2-mU sklopu obilježavanja 110. obljetnice postojanja i rada Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Matija Gubec“ iz Rume, njegov Veliki tamburaški orkestar održao je 18. svibnja 2013. godine, svečani koncert u Velikoj dvorani Kulturnog centra u Rumi.

Ovom prigodom orkestar je za publiku pripremio jedan posve nov, izrazito raznovrstan repertoar u okviru koga su se našle standardne tamburaške pjesme poput „Ja sam lola prve klase“ ili „Neka uzdiše ko mora“, potom nove autorske pjesme dirigenta i umjetničkog voditelja orkestra Josipa Jurce („Pjevajmo“, „Kad sviraju stare tambure“), pa balade poput „Ti si moja tajna najveća“, koju su izuzetno u duetu izveli Marija i Ivan Ratančić, ili „Još ovu noć“, koju je izvela Dunja Divić, klasična djela svjetske glazbene baštine („Španjolske oči“, „Još uvijek volim te“, „E gdje su dani ti“, „Santa Lucia“), instrumentale i djela klasične glazbe poput skladbe „Intermezzo“ iz opere „Cavalleria rusticana“, „Serenada“ od Toselija, „Ples pahuljica“ od Aleksandra Radua, „Pjesma i ples“ Tihomila Vidušića, „Zbor Židova“ Verdija...

Kao omaž velikom prijatelju rumskog društva, preminulom Iliji Žarkoviću-Žabaru iz Golubinaca, orkestar je izveo i dvije pjesme čiji je on skladatelj („Ej da mi je da prebolim“ i „Najteže je u jeseni setne“), a koje je otpjevao također jedan Golubinčanin Zoran Lepšanović. Katarina Atanacković predstavila se s dvije ruske romance („Zvone praporci“ i „Ja se opraštam Cigani s vama“). Vrsna violinistica Mirjana Maksimović pridružila se orkestru prilikom izvođenja čuvene pjesme Édith Piaf „Život u ružičastom“ (La vie en rose), da bi se sjajan nastup orkestra završio pjesmom Josipa Jurce „Moj kićeni Srem“, koja je postala već i svojevrsna himna orkestra i društva i koju su zajedno otpjevali svi solisti na koncertu.

Poseban dojam cijelom koncertu dalo je to što je na njemu nastupilo čak sedam vokalnih solista i solistica: Dušan Stupar, Dunja Divić, Marija i Ivan Ratančić, Zoran Lepšanović, Katarina Atanacković i Bogdan Dejanović, koji su svi listom članovi Društva i orkestra te je nastavljena tradicija da s orkestrom redovito nastupaju i solisti koji su članovi Društva, a mnogi od njih su iz njega i potekli.

Koncert je prigodnim govorom otvorio predsjednik HKPD-a „Matija Gubec“ Pavle Škrobot. Pokrovitelji subotnjeg koncerta bili su Općina Ruma i Vlada AP Vojvodine, a od brojnih uzvanika između ostalih nazočili su: Mato Groznica, podtajnik Tajništva za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice AP Vojvodine, Darko Sarić Lukendić, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća, Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, brojni predstavnici hrvatskih udruga kulture iz Vojvodine, te župnici iz Rume i Iriga.

Koncert-Ruma2013-1

Tijekom koncerta publika je imala priliku, kroz najave voditelja, upoznati se s dijelom bogate i plodonosne povijesti HKPD-a „Matija Gubec“ i njegovog Velikog tamburaškog orkestra. Tamburaši „Matije Gupca“ jedni su od osnivača Festivala jugoslavenske tamburaške glazbe u Osijeku (danas Festival hrvatske tamburaške glazbe) i Hrvatskog tamburaškog saveza, kao i Festivala muzičkih društava Vojvodine u Rumi 1964. godine. Posljednjih godina značajnije nastupe imali su 2002. godine u Koncertnoj dvorani „Lisinski“ u Zagrebu, na manifestaciji „Srijem Hrvatskoj“, zatim na cjelovečernjem koncertu u dvorani „Siget“ 2003. godine, također u Zagrebu, kao i na cjelovečernjim koncertima u Zaprešiću, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Našicama... Orkestar je nastupao i na „Vinkovačkim jesenima“ te raznim drugim manifestacijama. Društvo svake godine sudjeluje i na tradicionalnim susretima društava „Matija Gubec“, a 2009. godine Rumljani su bili i domaćin tim susretima. Značajan koncert održan je u studiju „M“ Radija Novog Sada u kojem je orkestar snimio i dva CD-a, a značajna su sudjelovanja i u emisijama RT Vojvodine – „Vojvođanske zlatne žice“, „Dodati život godinama“, „Petkazanje“ i drugim.

U organizaciji HKPD-a „Matija Gubec“ 2005. godine održan je koncert „100 rumskih tamburaša“, a spomenuta manifestacija održana je u čast dugogodišnjeg predsjednika „Gupca“ Mihajla-Miše Kuna. Orkestar je sudionik festivala „Sava Vukosavljev“ u Zmajevu, a stalni je suradnik Kulturno-historijskog društva „PČESA“ iz Novog Sada. Zapažen nastup, među ostalim, orkestar je imao i na proslavi 35 godina rada „Radio Srijema“. Orkestar je u ljeto 2005. snimio novi CD u studiju „M“ Radio Novog Sada, s 21 skladbom Josipa Jurce, inače dirigenta ovog ansambla, a „Srijemska televizija“ producirala je 12 spotova od snimljenog materijala.

Tekst i fotografija: Nikola Jurca

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima