Noć muzeja u Tavankutu okupila brojne goste iz cijele regije

Objavljeno: 24.05.2011. Pregleda: 47

Među brojnim institucijama koje su sudjelovale u subotičkoj Noći muzeja u noći između 14. i 15. svibnja 2011. godine, bilo je i Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo «Matija Gubec» i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, koji su se prigodnim programom drugu godinu zaredom uključili u ovaj kulturni spektakl.

Zanimljiv kulturni program priređen je u prostorijama Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame u Donjem Tavankutu, gdje je upriličena izložba slika od slame pod nazivom «Žena - inspiracija», a posjetitelji su imali priliku vidjeti i brojne zanimljive suvenire od slame, te drvoreze u vlasništvu ovoga Društva.

Predsjednik HKPD-a «Matija Gubec» Ladislav Suknović, ukazao je tom prigodom na kulturne vrijednosti sela, zahvaljujući kojima je i omogućeno sudjelovanje Tavankuta u Noći muzeja:

«Mi smo se potrudili u sklopu ove manifestacije pokazati koje blago ima Tavankut, koje zlato ima naša Galerija i mislim da ćemo vam dio te naše ljepote uspjeti i pokazati. Moram spomenuti i podatak koji smo nedavno dobili iz Beograda, a to je da je Tavankut jedno od četiri sela u kojem se održava manifestacija 'Noć muzeja'», istaknuo je Suknović.

Pored brojnih mještana, Noći muzeja u Tavankutu prisustvovali su i predstavnici Pokrajine, potom Židovske općine u Subotici, kao i brojni gosti iz Zagreba, Osijeka, Sarajeva, Skopja, Niša, Beograda, Zemuna, Pančeva, Novog Sada, Zrenjanina, Kikinde, Sombora, te iz Bugarske.

Noć muzeja u Tavankutu otvorio je pokrajinski tajnik za rad, zapošljavanje i ravnopravnost spolova Miroslav Vasin, koji je istaknuo da je Noć muzeja u Vojvodini prilika za naglasiti najveće vojvođanske vrijednosti i bogatstvo:

 

«Poseban je ugođaj biti ovdje kada je oko vas slama i procvjetali bagremi i kada znate da ćete prisustvovati nečemu što u svakom Vojvođaninu budi samo pozitivne emocije. Vjerujte mi da svi mi koji u Vojvodini cijenimo i volimo kulturne vrijednosti, na spomen bunjevačke tradicije, nošnji i pjesama, osjećamo samo nešto lijepo. Bunjevačka tradicija je nešto što je vrlo vrijedno u Vojvodini i što moramo neprekidno njegovati», ocijenio je Vasin.

 

U dvorišnom dijelu Galerije tijekom večeri bila je prikazana modna revija «Prošlost utkana u sadašnjost» tavankutske dizajnerice Sande Benčik, članice HKPD-a «Matija Gubec».

Sanda Benčik završila je Višu tehničku tekstilnu školu u Beogradu gdje je diplomirala na temu: «Forma i ornamenti nošnje Bunjevaca u Bačkoj kao poticaj za stvaranje kolekcije ženske odjeće» i stekla zvanje strukovni dizajner iz područja primjene umjetnosti i dizajna - dizajn tekstila i odjeće. Svoje kreacije u bjelini šlinga izlagala je u Suvenirnici Grada Subotice, a također je 2007. godine sudjelovala u postavci izložbe na zagrebačkom Glavnom kolodvoru pod nazivom «Hrvati u Vojvodini». Godine 2006. aranžirala je izlog za Gradsku dužijancu skupa s Jozefinom Skenderović i dobila nagradu za 3. mjesto, a i naredne 2007. godine skupa s Kristinom Kovačić također dobiva 3. nagradu. Sudionica je bila i radionice na Braču pod nazivom Hrvatsko narodno ruho u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Posudionice i radionice narodnih nošnji.

Sanda ljupko povezuje i tka prošlost u sadašnjost poigravajući se s oblikom i formom dajući jedan lagani ritam s akcentom bunjevačke narodne nošnje. Kreativnost kao sposobnost stvaranja vlastitih rješenja i iznalaženje novih odnosa na temelju starih iskustava prikazani su u Noći muzeja na modelima koji nose suknje, bluze, tunike, hlače i detalje od slame.

Za glazbeni dio ugođaja u Noći muzeja pobrinuli su se tamburaši i folkloraši HKPD-a «Matija Gubec», koji su izveli nekoliko narodnih plesova.

 

 

Tekst: Marija Matković
Fotografije: Branka V. Milojević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima