Održano I. republičko natjecanje iz hrvatskog jezika

Objavljeno: 25.05.2011. Pregleda: 44

Prvo republičko natjecanje iz hrvatskog jezika i jezične kulture održano je 20. svibnja 2011. godine u Osnovnoj školi «Matija Gubec» u Tavankutu. Devet učenica koje su prethodno na općinskom, a potom i na okružnom natjecanju, održanima u Osnovnoj školi «Ivan Milutinović», osvojile najviše bodova, pokazale su svoje znanje iz pravopisa, gramatike, te povijesti hrvatskoga jezika.

Sudionicama natjecanja bit će dodijeljene diplome, ali i korisni bodovi, koji će pridonijeti njihovu daljnjem školovanju, rekla je ravnateljica tavankutske škole, Stanislava Stantić Prćić:

natjecanje hrv jezik 2011-3«Učenice VII. i VIII. razreda škola 'Ivan Milutinović' i 'Matko Vuković' plasirale su se na republičko natjecanje, koje je u istome rangu kao i natjecanje iz nekog drugog materinjeg jezika. Djeca koja budu zauzela prva tri mjesta, dobit će bodove koji će im pomoći pri upisu u srednju školu, odnosno u daljnjem školovanju».

Sukladno tome da je riječ o prvome ovakvom natjecanju na republičkoj razini, na njegov su značaj, svojom nazočnošću, među ostalima, ukazali i savjetnica u Ministarstvu prosvjete Republike Srbije Irén Nyilas, dogradonačelnik Subotice i član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za obrazovanje Pero Horvacki, potom msgr. dr. Andrija Kopilović, generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg, te ravnatelj Osnovne škole «Ivan Milutinović» Ivan Stipić.

Generalna konzulica obratila se tom prigodom učenicima riječima da učenje hrvatskoga jezika nije samo njegovanje jezika svojih predaka, kulturne baštine i tradicije, nego i šansa u profesionalnom smislu, poput primjerice pronalaska radnih mjesta u strukturama Europske komisije s obzirom da je hrvatski postao i službeni jezik u EU, zbog čega je, kako kaže, i ovo natjecanje vrlo značajno:

«Sada smo ipak došli do jedne točke gdje možemo reći da je hrvatski jezik u školama i zaživio. Doduše, samo u sjevernoj Bačkoj, ali se njegovanje hrvatskoga jezika također uvodi i u škole u Podunavlju i Srijemu, mada, to je za sada još uvijek skromno. Ovo natjecanje možda će trasirati novi put, da se učenici i njihovi roditelji zainteresiraju za hrvatski jezik. Roditelji imaju ključnu ulogu, jer ukoliko odluče upisati dijete u hrvatski odjel, tada je sigurno da će budućnost učenja hrvatskog jezika biti svjetlija», rekla je generalna konzulica.

Ona je također podsjetila da su jezici manjina predmetom bilateralnog sporazuma između Hrvatske i Srbije, te da se stoga u objema državama potiče njihovo učenje i njegovanje, ali i da roditelji i prosvjetne vlasti trebaju biti svjesni da jezici manjina predstavljaju bogatstvo u jezičnoj i kulturološkoj lepezi.

natjecanje hrv jezik 2011-2Predstavnik crkve i vjerskih zajednica u Prosvjetnom vijeću Republike Srbije msgr. dr. Andrija Kopilović istaknuo je da od strane ovoga skupštinskog tijela uvijek ima potporu kada se na dnevnom redu nađu pitanja vezana uz hrvatsku zajednicu, te izrazio zadovoljstvo što se natjecanje održalo upravo u Tavankutu:

«Ponosan sam što se ovo republičko natjecanje održava upravo u Tavankutu, jer je značajno da se ono događa u okruženju koje je izvorno hrvatsko, poput Tavankuta. Svako je natjecanje odisanje onoga u čemu se natječe, što je u ovom slučaju hrvatski i stoga smatram značajnim što je Tavankut odabran biti mjesto ovoga događaja», smatra msgr. dr. Andrija Kopilović, dodajući da će mu biti drago na prvoj sljedećoj sjednici Vijeća izvijestiti da je u Tavankutu prisustvovao I. republičkom natjecanju iz hrvatskog jezika.

U povodu natjecanja, upriličen je i prigodni program koji su pripremili nastavnici i učenici OŠ «Matija Gubec», prikazavši dio svoga kulturnoga nasljeđa kroz izvedbu nekoliko «kraljičkih pjesama».

Rezultati I. republičkog natjecanja iz hrvatskog jezika i jezične kulture:

7. razred:
1. mjesto: Sara Dulić, OŠ „Ivan Milutinović" Subotica (mentor Biljana Horvat)
2. mjesto: Marga Stantić i Patricija Merković, OŠ „Ivan Milutinović" Mala Bosna (mentor Biljana Horvat)
3. mjesto: Martina Kulundžić, OŠ „Ivan Milutinović" Subotica (mentor Biljana Horvat)
4. mjesto: Ivana Vojnić Tunić, OŠ „Matko Vuković" Subotica (mentor Sanela Šafer)

8. razred:
1. mjesto: Tina Vojnić Tunić, OŠ „Ivan Milutinović" Subotica (mentor Biljana Horvat)
2. mjesto: Marija Sekereš, OŠ „Ivan Milutinović" Subotica (mentor Biljana Horvat)
3. mjesto: Nataša Kovačević, OŠ „Matko Vuković" Subotica (mentor Sanela Šafer)
4. mjesto: Nada Vujković Lamić, OŠ „Matko Vuković" Subotica (mentor Sanela Šafer)

Tekst: Marija Matković
Fotografije: Branka V. Milojević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima