Obilježen praznik hrvatske zajednice u Srbiji – Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića

Objavljeno: 11.07.2017. Pregleda: 40

praznik hrv. zajednice u Srbiji sl.1Devetnaesti lipnja – dan rođenja stožerne osobnosti narodnoga preporoda među Hrvatima u južnoj Ugarskoj Ivana Antunovića (1815. – 1888.), jedan od četiriju praznika hrvatske zajednice u Srbiji. Budući da je biskup Antunović duhovno i materijalno pomagao školovanje brojnih, osobito siromašnih, učenika, ovaj praznik hrvatska zajednica posvećuje upravo učenicima koji se danas školuju na hrvatskom jeziku.

Svečana akademija u povodu ovog praznika, održana 23. lipnja u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, bila je prigoda da se najuspješnijim učenicima čestita uz nagrade za rezultate koje su ostvarili praznik hrv. zajednice u Srbiji sl.3tijekom protekle školske godine.

Nagrade su učenicima dodijeljene u više kategorija: za uspjehe na općinskim, zonskim, pokrajinskim i republičkim natjecanjima iz različitih predmeta, za rezultate u grupnim natjecanjima te za skroz odličan uspjeh. Darove za učenike – knjige, osigurali su Školska knjiga, NIU Hrvatska riječ, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatska čitaonica i Rotografika.

Računamo na vas

Katarina Čeliković iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, koja je ujedno i inicijatorica ideje o svečanoj akademiji za najbolje učenike, u svojem je obraćanju istaknula kako su brojne nagrade najbolja potvrda kvalitete obrazovanja na hrvatskom jeziku.

„Ovo je prilika da se spomenemo onih koji su nam osvjetlali obraz, koji nam daju nadu i koji nam daju razlog da možemo biti sigurni u našu budućnost. Mi ovdje danas svjedočimo da smo sretni i ponosni što imamo nastavu na svojem materinskom hrvatskom jeziku, što se Srbija napokon odvažila pomoći i tiskati udžbenike, i mnogi od vas danas imaju prekrasne udžbenike, a kako najavljuju iz Hrvatskog nacionalnog vijeća nagodinu ćete ih imati još više. Ne samo vi ovdje u Subotici, nego i učenici u drugim mjestima gdje se uči i sluša predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Veoma smo ponosni na vas, na vaše rezultate. Ponosni smo na ono što su učinili vaši roditelji kada su vas upisali na nastavu na hrvatskom jeziku, a ponosni smo i na vaše profesore, učitelje i nastavnike, vaše mentore, na ravnatelje škola koji pomažu da ova nastava bude ovakva kakva je danas, da bude kvalitetna, što vaši rezultati i dokazuju. Ovi skromni darovi su znak da smo ponosni, da vas poštujemo i da računamo na vas. Budite veliki promotori znanja, umijeća i svega onoga što znači biti pripadnikom hrvatskoga naroda“, rekla je Čeliković.

Dvije nove nagrade

Ovogodišnju svečanu akademiju u čast učenika koji se školuju na hrvatskom jeziku pratile su i dvije novine. Prva je nagrada Crvena kravata koja se dodjeljuje učeniku/učenici generacije na hrvatskom

jeziku u protekloj školskoj godini, a druga je nagrada nastavnicima za svoj mentorski rad.

praznik hrv. zajednice u Srbiji sl.2Prema Pravilniku o pohvaljivanju i nagrađivanju učenika i nastavnika u nastavi na hrvatskom jeziku u Srbiji, kojeg je ove godine usvojio Odbor HNV-a za obrazovanje, bodovane su pristigle prijave od četiri kandidata, a učenica s najvećim brojem bodova je Anamaria Tumbas koja je tako postala prvom dobitnicom nagrade Crvena kravata. Anamaria Tumbas, učenica OŠ Matko Vuković ove je školske godine postigla uspjeh 5,00, plasirala se na okružno natjecanje iz matematike, osvojila je 2. mjesto na okružnom i 3. na republičkom natjecanju iz hrvatskog jezika, 3. mjesto na okružnom natjecanju iz srpskog jezika kao nematernjeg, te 3. mjesto na međunarodnom natjecanju pijanista Slavenski.

Nagrade za mentorski rad primili su nastavnici Nevenka Tumbas, Branko Stantić i Zlatko Neorčić.

Priznanje za trud

„Nagrada mi puno znači, to mi je priznanje za sav trud koji sam uložila u školi i na natjecanjima“, kaže Anamarija Tumbas, prva dobitnica nagrade Crvena kravata. Anamaria planira nastaviti školovanje na hrvatskom jeziku u subotičkoj Gimnaziji Svetozar Marković.

Učenicima i nastavnicima nagrade su uručili savjetnica predsjednika HNV-a za razvojne projekte hrvatske zajednice u Srbiji Jasna Vojnić, članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje Anđela Horvat, Katarina Čeliković iz ZKVH-a i ravnatelj NIU Hrvatska riječ Ivan Ušumović.

U sklopu svečane akademije nastupila je Lucija Vukov koja je pohvaljena na republičkom natjecanju iz flaute, a prikazan je i kratki animirani film Emanuele Bošnjak s kojim je na međunarodnom natjecanju Čitanjem do zvijezda u Čakovcu osvojila prvo mjesto.

Svečanu akademiju skupa su organizirali Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima