Obilježena 79. obljetnica HKUD-a „Vladimir Nazor“

Objavljeno: 14.12.2015. Pregleda: 32

Obljetnica NazorSO2015 4 mBio je 6. prosinac 1936. godine kada se 180 Hrvata okupilo u Domu Svete Cecilije (Križarskom domu) kako bi osnovali hrvatsku udrugu HKD Miroljub. Udruga je naziv dobila po nadimku pjesnika Ante Evetovića Miroljuba (1862. – 1921.). Poslije Drugog svjetskog rata Društvo je uzelo ime hrvatskog pjesnika Vladimira Nazora, koje i danas nosi. Političke prilike diktirale su da se krajem 50-ih godina prošlog stoljeća iz naziva briše hrvatski predznak, pa je sve do početka 2000. naziv bio KUD Vladimir Nazor, a hrvatski predznak vraćen je 2001. godine odlukom Sabora Društva. Na zgradu Hrvatskog doma ploča s natpisom Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Vladimir Nazor, dar klesarske škole s otoka Brača, postavljena je 2005. godine, a od 2010. na zgradi ove udruge stoji i ploča s natpisom Hrvatski dom.

Obljetnica NazorSO2015 1U tom Hrvatskom domu, kako se i bez službene ploče nazivalo sjedište Nazora, stasale su mnoge generacije. Stipan Pekanović član je postao prije 40 godina i još se nije umorio. „Došao sam na preporuku tadašnjeg predsjednika i tada je nas nekoliko iz mlađe generacije ušlo u upravu Društva. Sada kada gledam ove mlade koji su pomalo bojažljivi i koji gledaju kako mi to radimo, kao da gledam nas od prije 40 godina. U Nazoru je aktivna i moja supruga Janja, koja je, kao i ja, članica pjevačkog zbora. Kako su stasala naša djeca, tako su se i oni polako uključivali u rad i to u različite sekcije. Onda je došla snaha, pa sada čekamo da krenu i unuci“, kaže Pekanović.

Josa Firanj treća je generacija iz svoje obitelji koja je dala svoj doprinos somborskoj hrvatskoj udruzi. „Članovi su bili moj djed, otac, a od 1986. godine i ja sam aktivan član Nazora. Moj djed sudjelovao je u izgradnji kata na zgradi Hrvatskog doma, njega je naslijedio otac, a prirodno je bilo da njihovim stopama krenem i ja. U upravi sam, igrao sam folklor, obnašao dužnost pročelnika folklorne sekcije“, priča Firanj.

Obljetnica NazorSO2015 3 mZa bunjevačke Hrvate iz okolnih salašarskih naselja, koji su u grad dolazili samo radi obavljanja raznih poslova ili odlaska na misu, nezaobilazno je bilo da svrate u Hrvatski dom, jer, kako kažu – ako nisi bio u Hrvatskom domu, kao da nisi ni bio u varoši.

Obljetnicu društva Vladimir Nazor obilježilo je Godišnjim koncertom, koji je održan 5. prosinca 2015. godine, na kome su svoj rad prikazale sve sekcije društva. A ono što su pokazali dokaz je raznovrsnih aktivnosti Nazorovih članova, među kojima je veliki broj mladih, koji će za nekoliko godina biti ti koji će nositi programe ove udruge.

„Naše društvo je svih tih godina bilo i bit će rasadnik amaterizma, koji smo priuštili gradu i okolici. Duboko svjesni da živimo i radimo u multikulturalnoj sredini, kao što je Sombor, sve naše aktivnosti i programi odraz su toga položaja. Prirodno je da je naglašeno očuvanje tradicije, običaja i jezika Hrvata ovog područja, jer nitko od nas nije pozvaniji učiniti to“, kazao je predsjednik Mata Matarić.

Obljetnica NazorSO2015 2 m

Nastupali su Nazorovi članovi na smotrama amatera u Vojvodini, čitali su svoje pjesme, svirali, pjevali i igrali na gostovanjima u Hrvatskoj, veslali na Neretvi, rješavali komplicirane šahovske probleme na turnirima u Hrvatskom domu... Dio toga pokazali su na Godišnjem koncertu. Mnogo je aktivnosti stalo u proteklih godinu dana za koje se članovi sekcija s puno entuzijazma pripremaju na probama koje su nekoliko puta na tjedan. Obnavlja se polako i fundus narodne nošnje. A kako je s ponosom istaknuto na godišnjem koncertu, zavidan je broj mladih u folklornoj, tamburaškoj i dramskoj sekciji. S tim bogatstvom Nazor ulazi u godinu u kojoj će obilježiti 80. obljetnicu.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. Vasiljević)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima