Obilježeno sedam desetljeća od prve predstave subotičkog HNK-a

Objavljeno: 03.11.2015. Pregleda: 29

Narodno kazalisteSU stara mU srijedu, 28. listopada 2015. godine, navršeno je 70 godina otkako je izvedena prva predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Subotici – Matija Gubec Mirka Bogovića u režiji Branka Špoljara. U povodu te obljetnice, dan ranije, u Subotici je gostovalo Gradsko kazalište Joza Ivakić iz Vinkovaca koje je na Sceni Jadran Narodnog kazališta izvelo predstavu Ne motaj se okolo gola golcata.Obraćajući se publici prije početka predstave, ravnateljica Narodnog kazališta Ljubica Ristovski je kazala kako su 1945. godine osnovani Hrvatsko narodno kazalište i Mađarsko narodno kazalište, temelji današnjeg profesionalnog kazališnog života u Subotici.

Ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov je podsjetio kako se, i pokraj ukidanja HNK-a 1950., sve do sredine 1980-ih u subotičkom Narodnom kazalištu odvijao kazališni život u kojem su planski uvrštavana i djela domaćih, mjesnih hrvatskih autora te u kojem je igrala cijela plejada hrvatskih glumaca. „Splet je nesretnih i tragičnih povijesnih okolnosti danas doveo do toga da od svega spomenutog postoji tek krhko sjećanje na to slavno vrijeme. No, ono mora biti zalog današnjim donositeljima odluka u području kulturne politike, prije svega Grada Subotice i AP Vojvodine, da se na tomu planu počnu događati promjene. Hrvatska zajednica u Subotici je za tako što i više nego zainteresirana ne samo zbog svoje povijesti, već i stoga što je u tome situiran važan moment njezine ravnopravnosti“, rekao je Žigmanov.

Gostovanje vink kazaliste SU2015 1Komična jednočinka Ne motaj se okolo gola golcata u režiji Roberta Krajinovića, koja je izvedena 27. listopada, suvremena je adaptacija komedije francuskog majstora vodvilja Georgesa Feydeaua. Kroz duhovite dijaloge glavnih protagonista, mladog i ambicioznog političara Josipa (Domagoj Mrkonjić) i njegove supruge Ivane (Matea Grabić), te ostalih situacionih aktera – uvijek nazočnog sluge (Ilija Červen), političkog konkurenta (Vladimir Andrić) i novinara tračerskog medija (Zorko Bagić), očevidno se prikazuje kako suvremeno politikanstvo, pohlepa, licemjerje, ali i golema malograđanština, bivaju posve ekvivalentni vremenima u kojima je originalni komad nastao. Uz izravne asocijacije na aktualnu hrvatsku političku scenu, predstava je nasmijala subotičku publiku i postigla svoj primarni cilj.

Dan ranije, u ponedjeljak 26. listopada, vinkovačko kazalište Joza Ivakić gostovalo je u Tavankutu s predstavom Tri praščića. Predstava je igrana u OŠ Matija Gubec, a izveli su je: Martina Stjepanović, Zorko Bagić, Vladimir Andrić i Dina Vojnović. Dramatizaciju teksta i režiju potpisuje Vjekoslav Janković. Na vrlo interesantan način, s profesionalnim svjetlosnim i zvučnim efektima, djeci je dočarana ova priča.

Osim djece iz Tavankuta predstavi su nazočili i učenici osnovnih škola iz Male Bosne, Đurđina te Žednika. Ovom događaju u Tavankutu, između ostalih, nazočio je i novi generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša. Ovo je bio njegov prvi posjet Tavankutu. Organizatori ovog događaja bili su OŠ Matija Gubec i HKPD Matija Gubec iz Tavankuta s Koordinacijom hrvatske nastave u Vojvodini pri MZOS-u.

Pokrovitelji ovih kazališnih gostovanja i sudomaćini bili su i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Grad Subotica, Hrvatsko nacionalno vijeće, Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija, Turistička zajednica Grada Vinkovaca te Tehničko učilište iz Vinkovaca.

Izvor: Hrvatska riječ

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima