Proslava svetog Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici

Objavljeno: 02.11.2015. Pregleda: 29

Sv DimitrijeSM2015 1 mSrijemska je biskupija proslavila blagdan Svetog Dimitrija, đakona i mučenika, zaštitnika Srijemske biskupije, župe i katedrale u Srijemskoj Mitrovici. Euharistijsko slavlje održano je 26. listopada 2015. godine, u katedrali u Srijemskoj Mitrovici, a predvodio ga je subotički biskup mons. Ivan Pénzes u zajedništvu s biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama.

Prije početka euharistijskog slavlja nazočne je pozdravio srijemski biskup mons. Đuro Gašparović iskazujući dobrodošlicu subotičkom biskupu Ivanu Penzešu, đakovačkom i osječkom nadbiskupu i metropolitu u miru mons. Marinu Srakiću, beogradskom nadbiskupu i metropolitu Stanislavu Hočevaru, mons. Ivanu Đuriću, generalnom vikaru Đakovačko-osječke nadbiskupije, rektoru Bogoslovskog sjemeništa u Đakovu Ivanu Andriću, kao i generalnom vikaru Srijemske biskupije mons. Eduardu Španoviću, svim svećenicima Srijemske biskupije, redovnicima i redovnicama susjednih biskupija i nadbiskupija, dekanu Vukovarskog dekanata, grkokatoličkim svećenicima, i zahvalio svima na svjedočenju vjere i nenadmašnom pastoralnom radu za spas duša.

Proslava Svetog Dimitrija od velikog je značaja za Srijemsku biskupiju i za grad Srijemsku Mitrovicu koji je dobio naziv po đakonu i mučeniku svetom Dimitriju, koji je mučenički pogubljen uz ostale srijemske mučenike prije 1701. godine u progonima kršćana od cara Dioklecijana. Sveti Dimitrije je zaštitnik starodrevne Srijemske biskupije, koja je kroz povijest više puta stradavala, a njezini vjernici bivali prognani iz svojih domova. Po zagovoru svetog Dimitrija i drugih srijemskih mučenika, ova se biskupija uspjela očuvati i danas skupa s đakovačkim dijelom čini jednu biskupiju, Đakovačku i Srijemsku.

Sv DimitrijeSM2015 2„Svima nam je lijepo da se okupimo i budemo u zajedništvu, kako bismo podijelili bogatstvo naše vjere, našeg kršćanskog života. Poručujem vjernicima da nastave živjeti onako kako nas je Isus učio po evanđelju, da znamo poštovati jedni druge, one koji su nam bliski i podnositi lagano suživot s drugim vjernicima, drugim vjeroispovijestima i da idemo i dalje prema ekumenizmu, zajedničkom životu jedni s drugima“, rekao je srijemski biskup Đuro Gašparović.

U svojoj propovijedi mons. Ivan Pénzes posebno je istaknuo kako svaki čovjek treba više žrtvovati zemaljska dobra za drugoga, upravo kako je radio sveti Dimitrije, koji je bio bogat zemaljskim dobrima, ali je prije toga cijenio duhovna dobra. „Zato je žrtvovao sve zemaljsko, pa i život, za najveće duhovno dobro, vjeru. Moramo više ljubiti Boga nego ikoga na svijetu i više cijeniti duhovne nego zemaljske vrijednosti. Što više vjere ima čovjek to će moći više napraviti u svojoj okolici, zato bih poručio svima da učvrste i umnože svoju vjeru upravo onako kako je govorio Isus: ‘Vjera te tvoja spasila’“, rekao je mons. Ivan Pénzes.

Euharistijskom slavlju u katedrali svetog Dimitrija nazočili su osim vjernika iz grada na Savi i župljani iz ostalih mjesta u Srijemu, kojima je proslava ove svetkovine od iznimnog značaja. Sveti Dimitrije posebno ukazuje kako grad Sirmij ima iznimnu ulogu u čitavoj ovoj regiji gdje je bilo mnogo mučenika.

Sv DimitrijeSM2015 3„Vraćajući se i dolazeći ovamo, uvijek mislimo na slavnu prošlost, povijest Katoličke crkve, kao i čitavog kršćanstva. Trebamo učiniti sve da bi se to bogatstvo od Crkve, kršćanstva u svojim počecima, približilo svim ljudima osobito danas kada je Europa na raskrižju. Zato su ova svjedočenja od toliko velikog značaja. Sveti Dimitrije je srijemski mučenik koji je umro za svoju kršćansku vjeru. Njegov je život bio takav da je svojim načinom razmišljanja, vjerovanja, propovjednog djelovanja, svjedočio za Boga. Upravo zbog toga, htjeli su ga ukloniti. Uvijek ljudi koji imaju veliko poslanje i koji jako svjedoče postanu na neki način izazov i ispit savjesti drugima. Zato moramo znati kako su ti svjedoci od izvanrednog značenja za čitavo čovječanstvo. Oni ukazuju na one vrijednosti koje su potrebne i važne u svim vremenima. Samo na zdravim stupovima je moguće izgraditi budućnost i zato moram reći da samo mučenici kao svjedoci jamče mogućnost demokracije. Bez takvih ličnosti demokracija izgubi svoju snagu“, istaknuo je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit.

Svečanom euharistijskom slavlju u Srijemskoj Mitrovici nazočili su i predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, Hrvatskog nacionalnog vijeća, lokalne samouprave, članovi HKC-a Srijem - Hrvatski dom iz Srijemske Mitrovice, kao i članovi mađarskog i njemačkog kulturno-umjetničkog društva u tom gradu, a svoj veliki doprinos u svečanom liturgijskom slavlju svojim je skladbama dao i crkveni zbor Sveta Cecilija iz Srijemske Mitrovice.

Izvor: Hrvatska riječ (Suzana Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima