Obljetnica Zajednice Hrvata Beograda „Tin Ujević“

Objavljeno: 21.02.2015. Pregleda: 31

Proslava UjevicBG2015-1Zajednica Hrvata Beograda Tin Ujević skupa s teatrom Madlenianum iz Zemuna, organizirala je 3. veljače 2015. godine, nekoliko kulturnih događaja, a u povodu obilježavanja sedme obljetnice postojanja i rada Zajednice Hrvata Beograda Tin Ujević. Gosti hrvatske udruge iz Beograda bili su te večeri ansambl Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka koji su na velikoj kulturnoj sceni Madleniaunuma izveli melodramu folklorne tematike Šokica, Ilije Okrugića Sriemca čiji su osnovni motivi ekumenizam i tolerancija. Svečanost je počela otvorenjem likovne izložbe Lik žene u djelima suvremenih slikara Likovnog kruga Pohižek, a zatim projekcijom dokumentarno-igranog filma Ilija Okrugić – Domovino slatko milovanje autora Stipe Ercegovića.

ZHB Tin Ujević za sedam godina svoga rada organizirala je preko 30 raznih manifestacija i prema riječima predsjednika i osnivača te udruge Stipe Ercegovića, danas se upuštaju u nešto složenije i ozbiljnije projekte u cilju realiziranja njihove osnovne zadaće, promoviranja i njegovanja kulturne tradicije Hrvata. Prije samo nekoliko mjeseci, dokumentarno-igrani film o Iliji Okrugiću, predstavljen je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, kada je predstavljena i melodrama Šokica Ilije Okrugića.

Središte dramske radnje je tolerantna ekumenska ideja, koja je itekako dobro primljena kod nacionalno izmiješanog vojvođanskog stanovništva. Radi se o čuvenom dramskom komadu izvedenom čak davne 1918. godine u tuniskom gradu Bizerti, uoči proboja Solunskog fronta: „Šokica je večeras u centru pažnje i nadam se da je ovo samo početak jedne uspješne suradnje Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka, ne samo sa Zajednicom Hrvata Beograda, nego sa svim ostalim kazalištima u Srbiji. Neizmjerno mi je drago što smo ovdje u Zemunu i što imamo priliku predstaviti ovaj dramski komad koji je direktno isprepleten s filmom Stipe Ercegovića o Iliji Okrugiću, koji je i autor ovog dramskog dijela. Kulturna suradnja je nešto što naši političari nikada neće uspjeti napraviti. Mi glumci i svi umjetnici, na jako visokoj razini štujemo jedni druge i zato bih pozvao sve političare da urade nešto jednako kao što radimo mi umjetnici, kako bi suradnja dviju država bila što bolja“, izjavio je Miroslav Čabraja, intendant HNK u Osijeku.

Proslava UjevicBG2015-3Gosti večeri imali su priliku uživati u prelijepim slikama Likovnog kruga Pohižek, čija tema je bila Lik žene u djelima suvremenih slikara. Najveću pažnju privukla je slika Šokica autora Srećka Perkovića iz Našica, koja je i bila centralna tema cijele večeri. Likovni krug Pohižek već drugi put u Beogradu predstavlja svoje slike, autore iz cijele bivše Jugoslavije: „Imamo uspješnu suradnju sa ZHB Tin Ujević iz Beograda i volim kao kolekcionar pomagati svim Hrvatima ovdje. Do sada sam bio u skoro svim gradovima Vojvodine, i u Sloveniji, a večeras predstavljamo 30 slika više autora, kako iz Republike Hrvatske, tako i iz Beograda. Ono što krasi ovaj likovni krug jeste multikulturalnost, jer kod nas su zastupljeni slikari, svih vjera i nacija, što i jeste pravo bogatstvo“, rekao je Stjepan Pohižek.

Proslava UjevicBG2015-2Pored velikog broja gostiju te večeri, svečanosti su nazočili i predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća i župan Osječko-baranjske županije dr. Vladimir Šišljagić, koji je tom prigodom izrazio radost i zadovoljstvo zbog dolaska u Zemun, ističući nadu da će se suradnja u budućnosti još više produbiti: „Nastojimo razvijati što je moguće veću povezanost naših Hrvata u inozemstvu s maticom, zemljom Hrvatskom. Svaki poziv svaki dolazak ovdje, pogotovo kada su neke obljetnice, pričinjava mi veliku radost i vjerujem da ćemo u nekakvom zajedničkom druženju, u razmjeni informacija produbiti pored kulturne, i suradnje i na drugim razinama. Ljude dobre volje spajaju ne samo kultura, nego i sport i gospodarstvo i mogu reći da sam imao razgovore o tome s predstavnicima našeg Veleposlanstva ovdje u Beogradu, kako i na koji način potencirati gospodarstvo, poduzetničku suradnju između dvije regije. Mislim da je to jako važno, posebice nama ovdje koji smo najbliži susjedi, graničimo jedni s drugima, i svaki vid suradnje nam je na obostrano zadovoljstvo. Nema razloga da ta suradnja ne bude još bolja, ali isto tako naša obveza je i briga o Hrvatima kako ovdje u Srbiji, tako i u BiH, tako i na svakom drugom mjestu, ma gdje oni bili“, rekao je dr. Vladimir Šišljagić.

Sva kulturna događanja te večeri protekla su u duhu uspostavljanja dijaloga i tolerancije sa svim ljudima dobre volje, što je prema riječima organizatora i bio osnovni cilj održavanja ovog kulturnog događaja.

Tekst i fotografije: Suzana Darabašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima