Održan deseti Srijem Folk Fest

Objavljeno: 21.08.2013. Pregleda: 33

Srijemski Folk fest2013-1-mDesetu godinu zaredom u Srijemskoj Mitrovici je od 9. do 12. kolovoza 2013. godine održana međunarodna smotra folklora Srijem Folk Fest čime je Mitrovica u prvoj polovici kolovoza centar kulturnog zbivanja regije. Na iskopinama antičkog Sirmija predstavljaju se folklorna društva sa svojim nacionalnim plesovima pokazujući bogatstvo različitosti, ljepotu i važnost očuvanja narodne tradicije i kulture. Zahvaljujući organizatoru, Centru za kulturu „Sirmiumart“ i glavnom pokrovitelju Gradu Srijemskoj Mitrovici, publici u Srijemskoj Mitrovici prikazano je bogatstvo narodnih nošnji i plesova zemalja iz Europe, Južne Amerike i Azije.

Srijemski Folk fest2013-2-mFolklor obuhvaća nematerijalnu (duhovnu) baštinu naroda koja se prenosi generacijama, a jedan od najupečatljivijih prikaza te baštine i kulturnog identiteta jesu narodne nošnje i plesovi. U nama bliskoj prošlosti narodni plesovi i nošnje bile su neizostavni dio života kojim se prikazivalo svoje kulturno nasljeđe i činile su dio komunikacije među ljudima u mnogim segmentima života.

U trajanju od četiri dana smotra folklora ukazala je na plesno i glazbeno bogatstvo nastalo na tri kontinenta ali opet zajedničko svim narodima i kulturama. Očuvanje narodnih plesova i nošnji je neupitno važno, pa čak možda i najvažnije za očuvanje nematerijalne kulturne baštine jednog naroda. Bez njegovanja ovog dijela kulturne baštine ubrzo bi došlo do izumiranja tradicijskih plesova i glazbe, što bi predstavljalo nenadoknadiv gubitak kulturnog identiteta jednog naroda.

Srijemski Folk fest2013-4-mO važnosti očuvanja možda najbolje govori poslovica „bolje da nestane selo nego običaj“, a u današnje vrijeme globalizacije vrlo je važno krenuti u svijet sa sačuvanom tradicijom koja se svima može pokazati. Mnogobrojne folklorne skupine doprinijele su svojim plesovima i nošnjama razvoju multikulturnosti i tolerancije pokazujući da upoznavanja i prihvaćanje drugačijeg ne podrazumijeva gubitak vlastitog identiteta.

Upravo u svrhu upoznavanja drugih kultura, ali i boljeg upoznavanja vlastite, na Srijem Folk Festu predstavile su se folklorne skupine iz Srbije i još dvanaest zemalja. Svi sudionici su predstavljanje kulturne baštine svojih zemalja započeli svečanim defileom centrom grada. Sudjelovali su folklorni ansambli iz Armenije, Turske, Bugarske, Grčke, Ukrajine, Argentine, Poljske, Španjolske, Rumunjske, Makedonije, Italije i Bosne i Hercegovine.

Srijemski Folk fest2013-3-mOsim što su predstavili dio kulture svoga naroda publici u Srijemskoj Mitrovici, sudionici su se mogli upoznati s prošlošću i kulturom grada, kao i lokalnim običajima. Folklorno bogatstvo Srijemske Mitrovice sudionici, kao i publika, mogli su upoznati promatrajući plesove kulturnih društava raznih naroda čime je prikazana multietnička mapa Srijemske Mitrovice. Srijemsku Mitrovicu su predstavljala sljedeća folklorna i kulturna društva: Hrvatski kulturni centar „Srijem - Hrvatski dom“, Folklorni ansambl „Branko Radičević“, Mađarsko kulturno društvo „Srijem“, Ukrajinsko društvo „Kolomejka“.

Srijemski Folk fest2013-5-mO zanimanju Mitrovčana i publike iz okolnih mjesta za upoznavanjem plesova i nošnji, kako stranih tako i domaćih, najbolje svjedoči posjećenost, gdje se na mjestu održavanja, Žitnom trgu, svake večeri okupljalo više od 2.000 gledatelja. Ovolika posjećenost Srijem Folk Fest ubraja među najposjećenije folklorne festivale u regiji i Europi.

Kao i proteklih godina, folklorne skupine su svoje nacionalne plesove i nošnje prezentirale i publici u još dva srijemska mjesta - Obrenovcu i Rumi, čime Srijem Folk Fest opravdava svoj naziv ne ograničavajući se samo na Srijemsku Mitrovicu.

Tekst: Dario Španović
fotografije: Dragan Gušić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima