Održan Festival tamburaške glazbe „Zlatne žice“

Objavljeno: 30.04.2014. Pregleda: 30

Festival Zlatne zice Ruma2014Četvrti po redu festival tamburaške glazbe omladinskih orkestara „Zlatne žice“ održan je 10. travnja 2014. godine, u srijemskomitrovačkom kazalištu „Dobrica Milutinović“. Osim domaćina, tamburaškog orkestra iz Srijemske Mitrovice „Srem“, u programu su sudjelovali i gosti – tamburaški orkestar iz Rume „Plavi čuperak“, orkestar iz Erdevika „Erdevički tamburaši“ te orkestri iz hrvatskih kulturno-prosvjetnih društava „Matija Gubec“ iz Rume i Tavankuta.

Članove ovih orkestara veže prijateljstvo i ljubav prema tamburici i glazbi, kao i volja za vježbom i napretkom. Ovi mladi ljudi pokazali su koliko je tambura „moćan“ instrument i kako je na njemu moguće odsvirati gotovo svaku vrstu glazbe, pa i filmsku, što je i bila tema ovogodišnjeg festivala. Rumski tamburaški orkestar „Plavi čuperak“ posjetiteljima festivala se predstavio skladbama „Vojvođanska igra br. 2“ iz filma „Montevideo, Bog te video“ i „Anđino kolo“, dok su rumski tamburaši HKPD-a „Matija Gubec“ svirali skladbe „El condo pasa“, „Avagio za solo prim“, „Godfather Love Theme“ - teme iz filma „Kum“. „Erdevički tamburaši“ pokazali su da se na tamburi mogu odsvirati i rock skladbe te su spremili pjesmu „Crni leptir“ poznate YU grupe, „Ovim su šorom prolazili svati“ – tema iz filma „Salaš u malom ritu“ i „Erdevičko čardak tamburaško kolo“. Ljubitelji tamburice mogli su uživati u melodijama „Larine pjesme“, poznate teme iz filma „Doktor Živago“ koju su spremili tamburaši HKPD-a „Matija Gubec“ iz Tavankuta te su se, osim s ovom skladbom, gledateljima predstavili i sa skladbama „Rumunjski zimski marš“ i „Malo bunjevačko kolo“.

Domaćini festivala, tamburaški orkestar „Srem“, publici se predstavio s „Bohemian Rhapsody“ te skladbom „Mađarska rapsodija“.

Koncert je organizirao Centar za kulturu „Sirmiumart“.

Tekst i fotografija: Ana Dujić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima