Održan Srijem Folk Fest u Srijemskoj Mitrovici

Objavljeno: 20.08.2014. Pregleda: 31

Srijem folk fest2014-1Na Žitnom trgu u Srijemskoj Mitrovici, na iskopinama drevnog antičkog Sirmija, gdje se prepleću prošlost i sadašnjost i gdje su Mitrovčani najponosniji na dugu povijest svoga grada i kulturnu tradiciju svih naroda koji tamo žive, 9. kolovoza 2014. godine svečano je otvoren jedanaesti po redu Srijem Folk Fest 2014., Međunarodni festival folklornog stvaralaštva. Tijekom četiri dana gostovanja u Srijemskoj Mitrovici, 600 sudionika iz deset zemalja svijeta predstavili su Mitrovčanima svoje običaje i kulturno nasljeđe, kroz folklorne aktivnosti, a mnogobrojni posjetitelji imali su prilike uživati u bogatstvu različitosti, u tradicionalnim izvornim pjesmama, plesovima i raskošnim nošnjama.

Ove se godine na Srijem Folk Festu predstavilo 14 folklornih ansambala iz 10 zemalja. Po prvi put predstavio se folklorni ansambl iz Gruzije, zatim iz Bugarske, Slovačke, Turske, Grčke, Hrvatske, Slovenije, Latvije, Bosne i Hercegovine, Kosova i sva četiri folklorna ansambla iz Srijemske Mitrovice.

Organizator festivala je Centar za kulturu Sirmium art, uz pokroviteljstvo Grada Srijemska Mitrovica i Ministarstva kulture i informiranja Republike Srbije.

Srijem folk fest2014-3Prvi dan festivala počeo je mimohodom sudionika kroz središte grada sve do Žitnog trga. Sudionici su se tijekom šetnje predstavili gledateljima svojim plesom, a spektakularni početak festivala, uz vatromet i veliki broj posjetitelja, bio je upravo na iskopinama starog grada.

Kako ističu organizatori, zadovoljni su velikim brojem sudionika, iako navode kako su prošle godine sudjelovali predstavnici 17 zemalja, kada je održan jubilarni deseti po redu Srijem Folk Fest: „I ove godine možemo biti zadovoljni, jer imamo preko 600 sudionika, a taj broj je u današnje vrijeme ekonomske krize i ostalih problema jako teško okupiti. Svake godine scenu postavimo u starim rimskim iskopinama i želimo na taj način prezentirati Srijemsku Mitrovicu i tako dočarati tradiciju i povijest koja traje preko 1.700 godina, kada je Sirmij bio jedna od prijestolnica Rimskog Carstva. To je jedan poseban ambijent koji nosi pozitivnu energiju, počevši od samih iskopina od starog vremena, do današnjih dana“, istaknuo je Dragan Đorđević, umjetnički direktor Srijem Folk Festa.

Srijem folk fest2014-2Kako ističu u Sirmium artu, iz godine u godinu raste broj posjetitelja. Ova je manifestacija od velikog značaja za grad i ljude koji žive u njemu, s obzirom da ona na poseban način ističe multietničnost i multikulturnost. Po prvi put ove godine, na Srijem Folk Festu predstavili su se i gosti iz Republike Hrvatske: „Ovo je jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u našem gradu, a uvrštena je čak i u strategiju ruralnog razvoja grada. Svaku večer je ovdje preko 4.000 posjetitelja, što mi je posebno drago. Ove su nam se godine po prvi puta predstavili članovi KUD „Seljačka sloga“ iz Drenovaca iz Republike Hrvatske, s kojima HKC „Srijem – Hrvatski dom“ ima veoma uspješnu suradnju, a već je dogovoren uzvratni posjet“, istaknuo je Andrej Španović, pomoćnik direktora Centra za kulturu Sirmium art.

Osim predstavljanja folklornih ansambala, festival je ove godine obogaćen nizom interesantnih pratećih programa i dnevnih sadržaja prodajom suvenira, rukotvorina, narodnih nošnji i vina, a sve u cilju promicanja drevnog grada Sirmija. Ova kulturna manifestacija prerasla je u tradicionalni međunarodni festival s kojim se rijetko koji grad može pohvaliti, a Srijemska Mitrovica se i ove godine pokazala kao iznimno dobar domaćin, što i priliči Srijemcima i jednom povijesnom drevnom gradu.

Tekst i fotografije: Suzana Darabašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima