Održan jubilarni 10. „Bodrog fest“

Objavljeno: 20.08.2014. Pregleda: 44

Bodrog Fest2014-1U Monoštoru je 8. i 9. kolovoza 2014. godine održan jubilarni, deseti po redu, festival kulture, tradicije i prirode – „Bodrog fest“. Još od 2005. godine Monoštorci realiziraju ovu manifestaciju s ciljem očuvanja i promidžbe kulturnog nasljeđa i prirodnih ljepota Gornjeg Podunavlja.

Program je ove godine počeo u petak, 8. kolovoza, kada je akcent bio na najpoznatijem specijalitetu ovoga kraja – ribljem paprikašu. Sudionici Bodroškog kotlića tako su imali priliku pokazati svoje umijeće u pripremi fiša.

Bodrog Fest2014-4Među 117 kotlića i deset puta više članova natjecateljskih timova iz Monoštora, okolnih mjesta i cijeloga Podunavlja, stručni žiri je birao pet najboljih. József Munkas, Stipan Marijanović, Stipan Forgić i Adam Šomođvarac imali su težak zadatak sve uzorke probati i ocijeniti. Organizatori ovoga dijela „Bodrog festa“ – Klub sportskih ribolovaca „Šaran“, pripremili su vrijedne nagrade za najistaknutije sudionike, a glavna nagrada bio je drveni čamac, ribolovačka oprema i razne potrepštine za dobar paprikaš. Peto mjesto osvojio je Nikola Polovina iz Apatina, četvrti je bio Slobodan Baljak iz Stanišića, treći Stipan Kolar – Čula iz Monoštora, drugo mjesto pripalo je Šandoru Kovaču iz Kopačkog rita, dok je najbolji paprikaš pripremio i ujedno najmlađi među nagrađenima – Boris Periškić – Rile. Fešta uz tamburaše trajala je do ranih subotnjih sati.

Subotnji raspored bio je veoma gust i bilo je potrebno mnogo energije da bi se sve moglo ispratiti. U jutarnjim satima počelo je uređivanje štandova s proizvodima tradicijskih obrta, domaćim proizvodima i ručnim radovima. Ugostitelji su startali s pripremom specijaliteta poput paprikaša – ribljeg, od divljači, junetine itd., našle su se tu različite varijante pečene ribe, kobasica, piletine, šnicli, kao i janjetina, jaretina, prasetina s ražnja. Kao poslastica, tu su bile štrudle s makom, orasima, višnjama, princes-krafne, linzeri, različiti domaći kolači, a sve se moglo zaliti dobrim vinom, rakijom i naravno sokovima.

Za najmlađe su ujutro organizirane edukativne radionice s ciljem skretanja pažnje djeci od malih nogu na značaj očuvanja prirode. Predstavnici WWF - Svjetskog fonda za prirodu i JP Vojvodinašume – Jelena Štetić i Biljana Latić, održale su interesantne animacije za klince, uz bojenje, crtanje i naravno učenje, dok su veliki interes izazvali volonteri u kostimima pande, vranca i jesetre.

U dvanaest sati počelo je svečano otvorenje festivala na glavnoj bini. Čast da se prve predstave imale su djevojke iz Mažoret kluba Sonta. Tada je uslijedio pozdrav za goste festivala na svim jezicima koji su se mogli čuti tih dana u selu, od engleskog, ruskog, njemačkog do poljskog, rumunjskog, češkog i kineskog. Goste su na svojem materinjem jeziku pozdravili sudionici iz projekta Danubeparks II i volonteri iz radnog kampa Otvorena kapija Gornjeg Podunavlja.

Bodrog Fest2014-2Raportom gradonačelniku Grada Sombora Saši Todoroviću, Josip Đipanov je jašući na konju dao do znanja da je konjička povorka spremna, te je i službeno, nakon gradonačelnikovih riječi, krenula. Jahači i fijakeristi s dvo i troprezima defilirali su središtem sela, što je bio impresivan prizor za sve ljubitelje konja.

Na bini su se recitacijama predstavile Dejana Đurin i malene Ana i Eva Kusturin, a stihove im je pripremio Ivan Pašić – Bać Iva. Svojih pet minuta imale su i sestre Anđela i Anastasija Vasiljević iz Sombora koje su predstavile svoje pjevačke sposobnosti. Domaćini iz Dječje skupine KUDH-a „Bodrog“ predstavili su šokačku tradiciju spletom pjesama i plesova pod nazivom „Nisam dugo pivala kroz selo“. Mališani iz dječjeg zbora „Šareni vokali“ iz Sombora uveselili su prisutne simpatičnim i edukativnim pjesmicama, dok su na svoj način plesne sposobnosti prikazale malene balerine iz Plesne grupe „Pirueta“ Sombor.

Uslijedila je još i edukativna radionica za djecu koju je vodio Manfred Rozenberg iz Nacionalnog parka Donau Auen Austrija, tijekom koje su djeca imala priliku upoznati se sa zvucima iz prirode, vrstama ptica, riba, riječnim ekosustavom Dunava... Još značajnih ekoloških sadržaja bilo je predstavljeno na promociji projekta Danubeparks II, u organizaciji JP Vojvodinašume, kao partnera iz Gornjeg Podunavlja, a značaj istoga se ogleda u suradnji 17 zaštićenih prirodnih dobara duž cijeloga Podunavlja. Govorilo se i o prekograničnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav, u suradnji s WWF – Svjetskim fondom za prirodu, dok je svoju promociju imao i novi film Gornje Podunavlje – zaboravljeno lice Dunava.

Bodrog Fest2014-5Program u crkvi sv. Petra i Pavla vodio je domaćin – vlč. Goran Vilov. Nastupile su „Kraljice Bodroga“ ujedno predstavivši svoj novi CD Faljen Isus Divice. Marina Kovač i Daliborka Malenić izvele su dvije skladbe na klavijaturama i flauti, a MOH „Iuventus cantat“ predstavio se spletom od duhovnih, preko tradicionalnih crnačkih, do rock and roll pjesama. Nenad Gvozdenac iz Sombora bio je najmlađi izvođač u crkvi, i predstavio se s dvije kompozicije za trubu. Svoje pjevačke sposobnosti predstavili su i momci iz VIS „Tekije“ – Petrovardin, dok je pjevačka skupina GKUD-a „Ravangrad“ Sombor – „Varošani i Varošanke“ izvela izvorne pjesme. Gosti iz udruge „Šokačka grana“, pjevačka skupina „Šokice“, predstavili su se s pjesmama posvećenim Djevici Mariji, a program u crkvi zatvorili su Josip Čapo na trubi i Nebojša Dražić na harmonici.

Na glavnoj bini su se predstavili KUDH „Bodrog“ i URB „Rumunjka“ kao domaćini iz Monoštora, kao i GKUD „Ravangrad“ Sombor, KUD „Neven“ Aleksa Šantić, Udruga „Šokačka grana“ Osijek, te KUD „Moric Žigmond“ iz Doroslova. Sve su svojim pjesmama začinili Antun Kovač – Pašin, Kata Kovač, Adam Bešlin – Nova i Anita Đipanov.

Bodrog Fest2014-3Veliko finale festivala bio je koncert Zvonka Bogdana, doajena tamburaške glazbe. Prije i tijekom koncerta ulice Monoštora bile su prepune ljudi i parkiranih automobila, što govori o posjećenosti cijele manifestacije. Procjenjuje se da je Bodrog u dva dana posjetilo oko 14.000 ljudi.

Malo drugačiji program ostavljen je za kraj dana, a to su bili nastupi rock i jazz bendova u sklopu Bodrog by night. Tako su mlade zabavljali „Jazz Bond“, „Jam Display“ i „Krvava Mary“, dok je na glavnoj bini svoj performans imala grupa od 70 mladih – sudionika 14. omladinskog kampa Crvenog križa u Monoštoru. Sudionici kampa izveli su operni performans koji su pripremili stručnjaci iz Berlinske opere, a gledatelji su ostali bez daha.

Organizatori „Bodrog festa“ bili su MZ Bački Monoštor, KSR „Šaran“ Bački Monoštor i UG „Podunav“ Bački Monoštor, a glavni pokrovitelj manifestacije bio je Grad Sombor.

Tekst i fotografije: Zdenka Mitić

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima