Održana Godišnja skupština KPZH „Šokadija“

Objavljeno: 14.02.2014. Pregleda: 44

sonta skupstina2014-2Godišnja skupština KPZH „Šokadija“ održana je 25. siječnja 2014. godine, u višenamjenskoj maloj dvorani Šokačkog doma u Sonti. Kako je dužnosnicima istekao četverogodišnji mandat, Skupština je bila i izborna. Osim pedesetak članova udruge s pravom glasa, bila su nazočna i dvojica uzvanika, Stanko Krstin iz Novog Sada i Ivan Majić iz Odžaka.

U izvješću o radu i financijskom poslovanju u prethodnoj godini dosadašnji predsjednik prof. Zvonko Tadijan je napomenuo kako od planiranoga za 2013. godinu nije realizirano jedino službeno otvorenje prve faze Šokačkog doma. Rad u većini sekcija bio je više nego dobar, osim u dječjoj folklornoj i etno, gdje je nedostajao kontinuitet.

sonta skupstina2014-4Dramska sekcija je svoju desetu godinu kontinuiranoga rada obilježila na najljepši mogući način, druženjem s publikom od siječnja, do konca studenog. Brojniji su nastupi folkloraša, tamburaša i pjevačkog zbora. Ove nastupe odlikovale su isključivo tradicijske pjesme i plesovi sonćanskih Šokaca, odjevenih u narodne nošnje, starije i od stoljeća, u većini iz privatnih fundusa. Ove sekcije radile su cijele godine u kontinuitetu, s nastupima od veljače u Apatinu, do konca prosinca u Sonti. Najznačajniji nastup u prošloj godini bio im je u Slavonskom Brodu, na središnjoj manifestaciji „49. Brodskog kola“. Zabilježene su i brojne aktivnosti u Šokačkom domu, a najveći uspjeh je uključenje u međunarodni projekt Departmana za geografiju PMF–a Novi Sad, „Sinergija kulture i turizma: korištenje kulturnih potencijala u manje razvijenim ruralnim područjima“. Likovna sekcija je uspješno organizirala sedmu zaredom koloniju „Sonta 2013.“ i nekoliko vrlo posjećenih izložbi, a brojne su i aktivnosti literarne i recitatorske sekcije, te pojedinaca poput prof. Zvonka Tadijana. „Šokadija“ je dala i vrlo bitan doprinos uspjehu zajedničkog projekta udruga podunavskih Šokaca „Šokci i baština“, a kruna rada u 2013. godini bila je uspješna organizacija „12. Šokačke večeri“.

sonta skupstina2014-1Izabrano je i novo čelništvo udruge. U novi Upravni odbor izabrani su članovi prethodno razriješenog glavnog operativnog tijela: prof. Zvonko Tadijan, Stipan Lukić, Igor Jakšić, Mata Zec, Marinko Šokac i Ivan Vidaković. Umjesto Ivana Andrašića, koji se do daljnjeg povukao iz aktivnog rada „Šokadije“, izabrana je učiteljica Biljana Ribić. U Nadzorni odbor birani su Antun Jakšić, Andrija Andrašić i Mario Jakšić. Za predsjednika udruge reizabran je prof. Zvonko Tadijan.

U planiranju rada i financijskog stanja Skupština se vodila realnim pokazateljima. Tako je predviđen proračun na razini prošlogodišnjeg, a u radu će prioritet imati dovršenje prve faze i službeno otvaranje Šokačkog doma, te maksimalno pojačanje rada s djecom i mladima, a u tu svrhu će se nastojati educirati i neophodne kadrove. Među prioritetima je i reaktiviranje etno sekcije, kako bi se mogla redovito opskrbljivati predviđena suvenirnica u Šokačkom domu. Aktivnosti sekcija usklađivat će se s potrebama koje će diktirati nastupi.

Poslije službenog dijela druženje je nastavljeno uz mali domjenak i „Šokadijine“ tamburaše.

sonta skupstina2014-3

Tekst i fotografije: Ivan Andrašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima