Osnovana Udruga bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“

Objavljeno: 15.02.2014. Pregleda: 34

Udruga Duzijanca2014-1U prostorijama župe sv. Roka u Subotici 27. siječnja 2014. godine osnovana je Udruga bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“. Pristupnicu ovoj udruzi potpisale su 33 osobe, koje su do sada više od 20 godina aktivno sudjelovale u organiziranju Dužijance, rečeno je na brifingu za novinare koji je održan 28. siječnja u Press centru u Subotici.

Na osnivačkoj skupštini za predsjednika ove Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ izabran je vlč. dr. Andrija Anišić, za direktora udruge izabran je Marinko Piuković, a za potpredsjednika Lazo Vojnić Hajduk. Istu večer je izabran i Organizacijski odbor (OO) „Dužijance“ koji čine: Marinko Prćić, mons. Stjepan Beretić, Vlatko Vojnić Purčar, Marija Kujundžić, Pavle Kujundžić, Ljiljana Dulić i Ivan Piuković. Mandat OO „Dužijance“, kao i vodstva udruge, trajat će četiri godine. Kako je pojasnio potpredsjednik Udruge Lazo Vojnić Hajduk, na ovakav način će se znati tko su članovi i ljudi koji rade na organizaciji, a ne da se svake godine u ožujku nanovo bira novi organizacijski odbor.

Motive i odluku o osnivanju Udruge njen predsjednik je objasnio ovako: „Splet okolnosti posljednjih godina, a napose posljednji pokušaji politiziranja Dužijance potaknuli su nas da pokrenemo inicijativu za osnivanje jedne nove udruge kojoj bi prvotni cilj bio zaštititi ono što Dužijanca jest – zahvala Bogu za završetak žetve, a onda i za kruh svagdašnji. Drugi cilj nam je bio zaštititi ono što živi u našoj subotičkoj Crkvi, a našem hrvatskom narodu i milom nam bunjevačkom rodu već više od stotinu godina. I napose zaštititi ime velikana našega naroda mons. Blaška Rajića, župnika župe sv. Roka, koji je sigurno vođen Duhom Svetim, a onda i ljubavlju prema svom narodu i njegovim divnim običajima, obiteljsko slavljenje Dužijance prenio u Crkvu i učinio ga jedinstvenim slavljem kojim su bunjevački Hrvati stoljećima zahvaljivali Bogu za završetak žetve i očitovali ponos i ljubav prema svome narodu“, kazao je dr. Andrija Anišić i dodao: „Pokazalo se, nažalost, bjelodanim da svako uplitanje politike u proslavu Dužijance nije donijelo ništa pozitivno“.

Udruga Duzijanca2014Kako je rečeno u Press centru, Organizacijski odbor, koji će ubuduće birati i imenovati ova Udruga, premislit će dosadašnji program proslave Dužijance i dati težište na duhovno-religijsku dimenziju, koja treba pripasti u nadležnost Crkve, i kulturno- rekreacijsku dimenziju, koju bi organizirao HKC „Bunjevačko kolo“ i druge udruge s kojima će Udruga „Dužijanca“ međusobnim sporazumom verificirati svoju suradnju.

U svom je govoru dr. Anišić istaknuo kako će ova udruga biti otvorena i za suradnju s Gradom, i ta suradnja prema zamisli osnivača bila bi precizirana posebnim sporazumom, uz jedini uvjet da bude pošteđena bilo kakvih političkih utjecaja. Predstavnici ove Udruge izvijestili su nazočne da je o osnivanju nove udruge upoznat i gradonačelnik Subotice Jenő Maglai. Oni su u srijedu, 29. siječnja, bili na prijemu kod gradonačelnika Subotice.

„Mi smo mu predstavili novu udrugu i našu zamisao budućeg organiziranja Dužijance. On je u našem izlaganju prepoznao da će njemu i Gradu time biti olakšan i vrlo pojednostavljen posao i obveze. Dao je punu podršku našoj zamisli i obećao da će sudjelovati u Dužijanci, kao i prijašnji gradonačelnici. On je ujedno izrazio nadu da će DSHV, kao predlagač nedavno donesene odluke, zatražiti ukidanje te odluke na jednoj od sljedećih sjednica Skupštine Grada i smatra da ukidanje te odluke ne bi trebao biti neki problem. Dogovorili smo se također da ćemo s Gradom potpisati jasan sporazum o suradnji, o čemu ćemo se dogovoriti na jednom posebnom sastanku s onima koji su u Gradu Subotici za tako nešto zaduženi. Gradonačelnik je istaknuo da nema razloga da Grad i dalje financijski ne pomaže manifestaciju Dužijance, iako ubuduće neće biti njezin pokrovitelj,“, izjavio je predsjednik Udruge dr. Anišić za tjednik Hrvatska riječ.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima