Održana jubilarna, X. smotra dječjih pjevača i zborova

Objavljeno: 18.09.2014. Pregleda: 41

Smotra Djece2014-orkestarNa jubilarnoj, X. smotri dječjih pjevača i zborova, koja je u organizaciji Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama“, održana 12. rujna 2014. godine, u Velikoj vijećnici Gradske kuće, nastupilo je 15 vokalnih solista – djeca osnovnoškolske dobi, među kojima i tri debitanta, koje je pratio Dječji festivalski tamburaški orkestar pod vodstvom prof. Mire Temunović.

„Ovo je X. smotra, jedan mali jubilej. Mislim da smo uspjeli u dva cilja koja smo zacrtali kada smo počeli organizirati smotru. Prvi cilj je bio odgojni – da našu djecu i učenike upoznamo s tradicijskim bunjevačkim napjevima, a drugi cilj je bio stvarati jednu bazu mladih pjevača koji će nam kasnije služiti za nastupe na nekim našim koncertima, na ovom našem velikom Festivalu i to kada prijeđu osnovnoškolsku dob. Mislim da je misija u ovih 10 godina uspjela, jer imamo već nekoliko izvođača koji nastupaju s orkestrom na koncertima“, rekao je Vojislav Temunović, dopredsjednik Udruge.

„Vokalni solisti su iz Subotice i okolice. To su pretežno djeca iz škola gdje se pohađa nastava na hrvatskom jeziku. Iz Subotice djeca dolaze iz škola 'Matko Vuković', 'Ivan Milutinović' i 'Sveti Sava', a iz prigradskih naselja dolaze djeca iz Đurđina, Tavankuta, Žednika. Nije uvjet da nastupaju isključivo djeca koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, već i sva ostala koja imaju želju učiti naše tradicijske bunjevačke pisme i afiniteta nastupati na Dječjem festivalu. Svatko je dobrodošao. Ove godine imali smo tri debitanta, kojima je ovo bio prvi nastup na bilo kojoj sceni, a mi smo ih ohrabrili i podržali“, istaknuo je Temunović

Na početku programa izvedene su kraljičke pjesme koje se pjevaju a capella, a ove su godine nastupile kraljice iz župe sv. Marka iz Žednika, koje je pripremila Nataša Perčić. Kao kraljice nastupile su Valentina Fülöp, Vesna Gabrić, Tijana Ivković Ivandekić, Vanja Perčić, Marijana Vojnić Purčar i Magdalena Vukmanov, a pastir je bio Marko Ivankov.

Nakon spleta bunjevačkih igara u izvedbi Dječjeg tamburaškog orkestra koji čine 32 člana, nizali su se solisti Josipa Kujundžić, Mateja Tot, Vanja Perčić, Josipa Dulić, Marijana Vojnić Hajduk, Mila Kujundžić, Katarina Piuković, Kristina Crnković, Emil Cvijin, Josipa Stantić, Luka Skenderović, Dunja Šimić, Magdalena Temunović, Luka Matatić i, na koncu, najmlađi solist, petogodišnji Pavao Piuković.

Smotra Djece2014-solisti

Osim glazbenog dijela, na Smotri su se čuli i stihovi Antuna Gustava Matoša, koje je recitirao Davorin Horvacki. To je mali doprinos djece obilježavanju obljetnice 100 godina od smrti ovog hrvatskog velikana iz Vojvodine.

Na kraju glazbenog dijela programa, svi solisti, skupa s voditeljima i kraljicama, izveli su pjesmu autorice Đule Milodanović „Subotica“, koja predstavlja svojevrsnu himnu Dječje smotre, a mogla se čuti na svim dosadašnjim smotrama.

Smotra Djece2014-voditeljiU ulozi voditelja izvrsno su se snašli, sada već s trogodišnjim voditeljskim iskustvom, Katarina Vojnić Purčar i Petar Pećerić, koji je ove godine debitirao u voditeljskoj ulozi.

Na koncu, predsjednik Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama“ prim. dr. Marko Sente zahvalio je svim sudionicima i pokroviteljima koji su omogućili održavanje Smotre svih ovih deset godina, te pozdravio autoricu „himne“, gospođu Đulu Milodanović, koja također bila nazočna te večeri.

Ovogodišnju Smotru pomogli su Pokrajinsko tajništvo za propise, upravu i nacionalne zajednice, Pokrajinsko tajništvo za kulturu, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, Grad Subotica, Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima