VI. smotra hrvatskih tamburaških sastava u Mirgešu

Objavljeno: 17.09.2014. Pregleda: 31

VI. smotra tamburasa Ljutovo2014Mnogi pojedinci i udruge njeguju tamburašku glazbu. Jedna od udruga koja se time bavi jest i HKUD „Ljutovo“ iz Mirgeša, tako da je jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija ove udruge, osim seoske Dužijance, upravo „Smotra tamburaških sastava“, koja je održana 7. rujna 2014. godine. Zbog loših vremenskih uvjeta smotra je, umjesto vani, održana u dvorani Doma kulture u Mirgešu, u kojem se okupio i veliki broj mještana.

Nastupilo je pet tamburaških sastava: ŽTS „Đurđinske cure“ iz Đurđina, HKC „Srijem Hrvatski dom“ iz Srijemske Mitrovice, TS „Tajne“ iz Subotice, „Bajski tamburaši“ iz Baje (Republika Mađarska), te domaćini – HKUD „Ljutovo“.

Smotra je održana šesti put, a organizatori razmišljaju i o njezinom unapređenju. „Trebalo bi uvesti i žiri, koji bi ocjenjivao nastup sudionika. Mislimo da bi to moglo potaknuti same sastave da porade više na svojoj kvaliteti, iako bi možda neki sastavi baš zbog toga možda i odbili sudjelovati. Smatram da naša zajednica u Vojvodini zaslužuje jednu ozbiljnu smotru tamburaških sastava na višoj razini, a za to bi nam trebala potpora i s drugih strana, te ćemo je sigurno i potražiti, kaže Marinko Šimić iz udruge u Mirgešu.

U ovoj udruzi trenutačno djeluje samo tamburaška sekcija. Imaju i tamburašku sekciju mladih, koju vode Zoran Galfi i Davor Šimić. Glazbeni pomladak je također nastupio na manifestaciji. Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije bili su Pokrajinsko tajništvo za kulturu i javno informiranje, Hrvatsko nacionalno vijeće, Grad Subotica i Konzulat Republike Hrvatske u Subotici.

Tekst i fotografija: I. D.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima