Održana likovna kolonija „Colorit“ u Somboru

Objavljeno: 10.09.2012. Pregleda: 37

kolonijacolorit2012-1Likovna sekcija Hrvatskog kulturno umjetničkog društva „Vladimir Nazor" bila je 1. rujna 2012. godine organizator i domaćin likovne kolonije „Colorit", koja je održana po 12. put. Pozivu da sudjeluju u ovoj koloniji odazvalo se 17 umjetnika, jedanaest je stvaralo na koloniji, a šestero je bilo spriječeno, ali je poslalo svoje radove. Likovna zbirka HKUD-a tako je bogatija za 25 umjetničkih djela. U radu kolonije sudjelovali su umjetnici iz Subotice i Sombora, te iz Hrvatske.

Ovoga su puta organizatori iz praktičnih razloga odlučili da umjesto nekog od okolnih salaša ili bungalova umjetnici stvaraju u Hrvatskom domu u središtu Sombora. Međutim, to umjetnicima nije bila prepreka da se na njihovim slikama, osim urbanih, nađu i prepoznatljivi motivi bačke ravnice. Anđelka Dulić iz Subotice na koloniji „Colorit" sudjeluje po drugi put, a tema njezinog rada bila je zgrada somborskog teatra.

„S pročelnikom likovne sekcije Janošom Radukom srela sam se prije nekoliko godina na jednoj od kolonija, pozvao me je prošle godine, ja sam se rado odazvala i eto me u Somboru i po drugi puta. Prošle godine lijepo smo ovdje u Somboru radili, družili se i to je jedan od razloga što sam došla i ove godine, drugi razlog je ljubav prema slikarstvu, a treći razlog je grad Sombor za koji mislim da je prekrasan. Kada gostujete na nekoj koloniji red bi bio raditi motive autentične za to podneblje. S druge strane, ja sam iz Subotice, grada koji je ostao bez svog teatra. U posljednje vrijeme dosta sam slikala subotičko kazalište, pa eto na koloniji u Somboru somborsko kazalište", pojašnjava Dulićeva.

Ivana Tiodorović rođena je Podgoričanka, ali je po majci Somborka. U Sombor se preselila prije pola godine i za kratko vrijeme ovo joj je duga kolonija u Somboru na kojoj sudjeluje.

„Sasvim slučajno srela sam gospodina Raduku, vidio je jednu moju sliku koja mu se dopala i tako sam pozvana na koloniju. Radim kombiniranom tehnikom i meni za sliku treba puno više vremena od onoga koliko imam na koloniji, tako da sam donijela ranije urađenu sliku. Radim segmentalno, prvo lijepim materijale, oni se suše i nakon toga nanosi se boja", pojašnjava Ivana, inače magistra slikarstva i dodaje kako je svaka kolonija jedno posebno iskustvo.

„Upoznajete kolege, vidite kako i što oni rade, razmjenjujete iskustva. Nije bitno je li kolonija u gradu, u nekoj kući, na otvorenom, bitna je atmosfera i energija među umjetnicima", zaključuje Ivana.

kolonijacolorit2012-2

Redoviti sudionik kolonije „Colorit" je somborski slikar Stipan Kovač.

„Za danas sam imao poziv za koloniju u Sonti, ali s obzirom da sam ovdje redovan sudionik, ipak sam se odlučio za ovu koloniju. Radim pejzaže, salaše i tome sam ostao vjeran i na ovoj koloniji", kaže Kovač.

David Kecman Dako, koji je likovnoj koloniji prisustvovao kao pisac i književni i likovni kritičar, kaže kako je bio ugodno iznenađen radovima nekih od slikara čije stvaralaštvo poznaje. „Ovo je izložba koja bi se mogla svugdje prikazati", kazao je Kecman.

Svim sudionicima kolonije zahvalio je predsjednik HKUD-a „Vladimir Nazor" Mata Matarić, koji je umjetnicima uručio i zahvalnice za sudjelovanje na ovogodišnjem „Coloritu". Slike nastale na koloniji postat će dio umjetničke zbirke HKUD-a „Vladimir Nazor", a mnoge od njih obradovat će prijatelje ove udruge u Hrvatskoj u drugim krajevima.

Tekst i fotografije: Zlata Vasiljević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima