KPZH „Šokadija“ organizirala VI. međunarodnu likovnu koloniju „Sonta 2012.“

Objavljeno: 10.09.2012. Pregleda: 41

kolonijasonta2012-3Na samoj obali Dunava, u prekrasnom ozračju vikend-naselja „Staklara" sonćanskog Udruženja građana-vikendaša „Dunav-Staklara", 1. rujna 2012. godine, održan je VI. saziv međunarodne likovne kolonije „Sonta 2012." u organizaciji Kulturno-prosvjetne zajednice Hrvata „Šokadija". Pozivu organizatora odazvali su se umjetnici, članovi Hrvatske likovne udruge „Cro Art" iz Subotice - Sándor Kerekes, Sofija Čović i János Nagypásztor, „Likovne grupe 76" iz Sombora - Cecilija Miler i Marta Libić, slikarica i likovna pedagoginja Marta Peštalić iz Segedina, Republika Mađarska, te Jozo Pišković i Juro Marić iz Slavonskog Broda, Josip Dekan iz Belog Manastira i Ana Tudor s Hvara, Republika Hrvatska. Pokraj dvoje članova likovne sekcije organizatora, Stipana Lukića i Bare Dobraš, u radu kolonije sudjelovao je i akademski slikar iz Apatina Nino Kusturica.

Uz srdačnu dobrodošlicu sudionicima i tradicionalni seljački doručak u prirodi, koloniju je otvorio predsjednik KPZH „Šokadija" Zvonko Tadijan. Otvorenju kolonije nazočio je i čarobnjak u obradi drveta, živa legenda Švedske, Nils Frenning, a cjelodnevno se družio s organizatorima i umjetnicima i književnik i likovni kritičar iz Apatina Zoran M. Mandić. Poslije doručka umjetnici su na obali Dunava potražili svoje muze, a ekipa domaćina potrudila se da im ništa ne nedostaje. U pozitivnom ozračju i uz povremeni zvon tambura TS KPZH „Šokadija" svoje vizije su vrlo uspješno prenijeli na platna.

„Rođen sam u Sonti i razumljiv je ovaj moj posebni emotivni naboj", kaže poznati hrvatski slikar naivac Josip Dekan. „Srce mi je zaigralo na okupljanju, jer vidim da se u mojoj Sonti radi upravo ono, što će svoje rezultate ostaviti nekim budućim generacijama i što će zauvijek svjedočiti o našem bitku na ovim prostorima. Najviše me raduje što se iz godine u godinu podiže i kvaliteta urađenih slika, što mi govori o ozbiljnosti pristupa od strane organizatora".

Poslije radnog dijela uslijedilo je druženje uz riblji paprikaš i tamburaše, te uz zdravičarske riječi domaćina i gostiju, a predsjednik „Cro Arta" Josip Horvat uručio je „Šokadiji" sliku, dar subotičke umjetnice Katarine Mandić, koja je iz osobnih razloga bila spriječena u dolasku na ovogodišnju koloniju.

Organizatoru, KPZH „Šokadija", s kolonije je ostalo dvadesetak vrijednih slika, a umjetnicima ugodna sjećanja na boravak u Sonti.

kolonijasonta2012-2

Predsjednik „Šokadije" Zvonko Tadijan izrazio je zadovoljstvo odzivom slikara i kvalitetom nastalih radova.

„Drago mi je što smo uspjeli okupiti ovako jaku ekipu. Ostale su nam vrijedne slike, a mi ćemo u suradnji s Kulturnim centrom Apatin nastojati organizirati i nekoliko izložbi. Nadam se da su svi iz Sonte otišli prezadovoljni, a mi se već od sutra okrećemo planiranju kolonije 'Sonta 2013.'. Mislim da sada već možemo razmišljati i o novom podizanju razine kvalitete ove naše manifestacije tako što ćemo nastojati organizirati dvodnevno, ili možda i trodnevno okupljanje", kaže Tadijan.

„Na 'Šokadijinoj' koloniji sam prvi put i vrlo sam ugodno iznenađen. Prije svega, domaćini su odabrali najbolji mogući ambijent, koji jednostavno puni duše nas umjetnika. Pri samom okupljanju osjetio sam onaj pozitivni naboj i znao sam da sam u društvu prijatelja Dunava i prijatelja čovjeka. Ovaj događaj daleko prelazi interni, lokalni značaj i znatno doprinosi dobrom glasu ne samo Sonte, nego i općine Apatin u sferi kulture", kaže akademski slikar Nino Kusturica.

Tekst i fotografije: Ivan Andrašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima