Održana peta likovna kolonija KPZH „Šokadija“ iz Sonte

Objavljeno: 28.09.2011. Pregleda: 55

kolonija sonta 2011-1Međunarodna likovna kolonija „Sonta 2011." održana je 17. rujna, na samoj obali Dunava, na lokaciji vikend-naselja sonćanskog UG „Dunav-Staklara". Peti put zaredom koloniju je organizirala Kulturno-prosvjetna zajednica Hrvata „Šokadija"« iz Sonte. Iako najavljena kao dvodnevna, zbog neplaniranih otkaza ranije najavljenih umjetnika iz BiH i Hrvatske kolonija je na sugestiju ostalih sudionika preinačena u jednodnevnu.

U radu ovogodišnje kolonije sudjelovali su slikari iz Subotice, Sombora, Sonte i Belog Manastira. Sudionici kolonije i njihovi domaćini organizirano su se odvezli na predviđenu lokaciju, gdje ih je dočekao već pripremljen šokački doručak u prirodi, a potom su umjetnici odlutali za svojim muzama. Nemirna vodena ploha veličanstvene rijeke u nestvarnoj igri sunca i vjetra pružala je nestvarnu sliku, podsjećala je na plavi Jadran.

Lkolonija sonta 2011-3ikovni odjel HKC-a „Bunjevačko kolo" iz Subotice predstavljali su Ruža Tumbas, Katarina Mandić, Ružica Žigmanov i Mirko Kesegi, a iz Belog Manastira odazvao se poznati naivac, negdašnji Sonćanin Josip Dekan. Sombor su predstavljali neokrunjena kraljica „Šokadijinih" kolonija Cecilija Miler, dr. Đerđi Šarić, Marija Turkalj, Stipan Kovač, Milorad Rađenović i Slobodan Veselinović. Bili su tu i članovi „Šokadijine" likovne sekcije Stipan Lukić i Nebojša Prelić. Svima je najviše nedostajala na dosadašnjim kolonijama neizbježna, puno mlađa duhom i htijenjem, nego godinama, Hvaranka Ana Tudor, podrijetlom Sonćanka. Pokraj umjetnika, u naselju je toga dana boravila i skupina djece, polaznika sonćanske predškolske ustanove „Pčelica", predvođena svojim odgojiteljem Veljkom Bačićem.

kolonija sonta 2011-2Pred očima djece na platnima umjetnika rađalo se nešto iz ničega, a i umjetnici su uživali u razgovoru s najmlađima. Sati su prolazili brzo, na platnima su ostala vrijedna djela, koja će zauvijek krasiti „Šokadijinu" zbirku umjetnina. Nakon završetka radnog dijela umjetnici i domaćini su do kasnih sati nastavili druženje uz neizbježni specijalitet srca Podunavlja, pikantni riblji paprikaš, te pjesmu i svirku tamburaškog sastava domaćina.

Prema tekstu Ivana Andrašića
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima