Vukovarci pobijedili na „Hosanafestu 2011.“

Objavljeno: 28.09.2011. Pregleda: 44

Djevojke i momci glazbene skupine „Damjan" iz Vukovara slavili su 18. rujna jer je njihova pjesma „Tvojim putem poći" bila pobjednička na Festivalu hrvatskih duhovnih pjesama „Hosanafest 2011.", održanom u Dvorani sportova. Među 15 skladbi, ona je osvojila najviše glasova samih izvođača koji su međusobno glasovali i tako odlučili o pobjedniku.

Stihove i glazbu za pjesmu „Tvojim putem poći" napisao je Domagoj Vitovski, a zasluge za obradu pripadaju Viktoru Kesleru. Pobjeda nije bila očekivana jer su prije svega došli pjevati i slaviti Boga, rekla je odmah nakon nastupa i proglašenja članica pobjedničke skupine Maria Lepur.

„Uopće se nismo nadali, niti u snovima, u grupi o tome nismo niti pričali. Stvarno smo iznenađeni i presretni, što se na nama i vidi. Nastup na 'Hosanafestu' je nekakvo naše duhovno iskustvo. Kao band smo aktivni već pet godina i malo po malo, sve više sudjelujemo po festivalima gdje nas uglavnom pozivaju, što nam daje do znanja da se naš trud i kvaliteta vidi, i čast nam je zbog toga."

hosanafest2011-djecaPrema neslužbenoj procjeni, više od 1.500 ljudi je u Dvorani sportova pratilo ovogodišnji „Hosanafest". Slogan ovogodišnjeg Festivala hrvatskih duhovnih pjesama je „Učvršćeni vjerom", kaže glavni organizator manifestacije vlč. dr. Marinko Stantić.

„Naše su poruke, imajući u vidu da je ovo humanitarni i dobrotvorni festival za pomoć oporavku ovisnika o drogi, alkoholu i kocki, da smo svi uz njih i da mislimo, računamo i molimo se za njih i da smo im potpora. S druge strane pružamo mladima priliku da svoju vjeru izrađuju i da se u njoj učvršćuju, što je i slogan ovogodišnjeg festivala. Na ovaj način mogu umnažati svoje talente i izgrađivati svoju vjeru i hrabro kročiti svojim putem, te znati da su prihvaćeni i cijenjeni i da netko vrednuje njihove talente."

Naviše glazbenika na natječaj se prijavljuje iz Hrvatske, ali bi odaziv mogao biti veći s vojvođanskih prostora, kaže vlč. Stantić.

On dodaje da je šesti „Hosanafest" donio novine kao što su najave pjesama napravljene poput razglednica kojima je oslikan život bačkih Hrvata u Subotici i okolici.

hosanafest2011-marinaMarina Kozina, dobitnica nagrade publike, mišljenja je da bavljenje duhovnom glazbom približava mlade Bogu.

„Na jedan drukčiji, popularniji način se mladima približava crkva i odnos prema Bogu i imam veliku pohvalu za 'Hosanafest', pratim ga godinama. U Hrvatskoj postoji više ovakvih festivala ali ipak isključivo nastupam u Subotici. Bavim se i klasičnom glazbom i zabavnom, ali i duhovnom."

Festival hrvatskih duhovnih pjesama „Hosanafest" dobrotvorne je naravi, ove godine po treći put, a prihod je namijenjen Humanitarno terapijskoj zajednici za pomoć ovisnicima „Hosana".

Na Festivalu je izvedeno 15 skladbi izvođača iz Subotice, Zagreba, Sarajeva, Vukovara, Splita, Slavonskog Broda, Omiša, te iz Selenče pokraj Bača. U okviru festivalske večeri nastupili su i učenici hrvatskih odjela koji su izveli pjesmu „Budi svoj".

Prigodom festivala izdan je i nosač zvuka sa skladbama ovogodišnjega „Hosanafesta" i do njega se može doći putem kontakta s organizatorom Festivala. Festival je snimala produkcija "Cro media" iz Subotice te se očekuje daće snimka biti emitirana na televiziji.

hosanafest2011-zednikU okviru dvodnevnog programa u Subotici stotinjak sudionika posjetilo je dan prije održavanja Festivala, 17. rujna, Zajednicu „Hosana" u Starom Žedniku pokraj Subotice. Mladi su tamo imali duhovni program, radionice i druženje sa štićenicima zajednice, a u nedjelju prije podne i zajedničko euharistijsko slavlje.

 

Tekst: Siniša Jurić
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima