Održani „Razgovori“ Pučke kasine

Objavljeno: 21.01.2013. Pregleda: 35

PuckaKasina logoPredstavljanje mjesečnika „Glasnik“ Pučke kasine 1878, potom 100. obljetnica rođenja svećenika i pjesnika Alekse Kokića, te formiranje Hrvatskog školskog centra u Subotici, bile su teme tradicionalnih „Razgovora“ u organizaciji „Pučke kasine 1878“, održanih 16. siječnja 2013. godine u Gradskoj knjižnici u Subotici.

„Glasnik“ Pučke kasine izlazi u proteklih jedanaest godina, međutim uslijed nedostatka financijskih sredstava, posljednja dva broja ovoga mjesečnika dostupna su samo u obliku kopija i u internetskom izdanju. Tajnik „Pučke kasine 1878“ i tehnički urednik „Glasnika“ Zlatko Ifković rekao je da je bez odgovarajuće financijske potpore daljnje izdavanje mjesečnika upitno: „Nakon toliko godina izdavanja ovog lista, čini se da ćemo se morati vratiti na početke, odnosno da ćemo možda u narednom razdoblju morati izdavati 'Glasnik' u obliku kopiranih primjeraka.“

Kada je riječ o osnutku Hrvatskog školskog centra u Subotici, koji bi se trebao nalaziti u prostorijama tzv. malog MEŠSCA, predsjednik „Pučke kasine 1878“ Josip Ivanković mišljenja je da se to pitanje vrlo sporo rješava. On je rekao kako je Katolička crkva spremna ustupiti prostor koji je i biskup Lajčo Budanović namijenio u tu svrhu, međutim, stvari se jako sporo pomiču naprijed. „Hrvatski školski centar dobra je prilika da se školstvo u hrvatskoj zajednici postavi na jednu višu razinu. I sama pravna registracija Centra bi pomogla da se načine određeni pomaci, daju donacije za njegovo otvaranje. Ukoliko ne budemo radili na školstvu, sigurno nas neće biti“, zaključio je Ivanković.

Formiranjem Hrvatskog školskog centra otvara se pitanje što će biti s postojećom nastavom na hrvatskom jeziku u pet osnovnih škola. Predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Darko Sarić Lukendić naglasio je da će HNV-ova preporuka u okviru Strategije obrazovanja biti protiv gašenja hrvatskih odjela u spomenutim školama, te pojasnio što predstoji osnutku ovoga Centra:

subotica-m„Ideja je da se u sklopu Hrvatskog školskog centra, osim osnovne škole, formira i Gimnazija na hrvatskom jeziku, po ugledu na školske centre u Pečuhu i Sarajevu. Slijed koraka koji će se poduzeti jest taj da će se Strategija obrazovanja naći na javnoj raspravi tijekom svibnja, kada bismo pokušali osigurati širu podršku unutar naše zajednice, a usporedo s tim ćemo raditi i na izradi elaborata za formiranje Centra. Strategija treba biti usvojena u lipnju, te se nadam da bi do jeseni Hrvatski školski centar mogao dobiti status pravne osobe“, rekao je Lukendić, dodajući da početak rada Centra ovisi i o raspoloživim financijskih sredstvima, te o adaptaciji objekta malog MEŠSC-a.

Josip Ivanković osvrnuo se i na proteklih desetak godina nastave na hrvatskom jeziku, istaknuvši, među ostalim, kontinuirani problem s udžbenicima.

Darko Sarić Lukendić pojasnio je da je zakonska procedura pri tiskanju niskotiražnih udžbenika na manjinskih jezicima vrlo složena, te da prihodi od prodaje najčešće ne mogu pokriti troškove tiskanja takvih udžbenika. On je istaknuo da je HNV poduzeo određene aktivnosti glede pravodobne nabave udžbenika iz Republike Hrvatske, kao i aktivnosti po pitanju prilagodbe nastavnog materijala srpskom nastavnom programu.

Na „Razgovorima“ Pučke kasine također je najavljeno da će glavna proslava obilježavanja 100. obljetnice rođenja svećenika i pjesnika Alekse Kokića, biti priređena na dan njegova rođenja, odnosno 14. listopada 2013. godine.

Priređeno prema tekstu: Marije Matković

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima