Uskrsna izložba u vestibilu Gradske kuće

Objavljeno: 14.04.2023. Pregleda: 62

Uskrsna izložba članica slamarskog odjela HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta i članica likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice otvorena je u ponedjeljak, 3. travnja 2023. godine, u vestibilu subotičke Gradske kuće.
Nazočnima se ovom prigodom obratila slamarka Jozefina Skenderović, koja je podsjetila na održavanje prve uskrsne izložbe 1994. u prostorijama Kola, ističući kako je ovogodišnja jubilarna, 30. po redu.
„Te ‘94. to je bila prva izložba ovakve vrste u gradu. Sjetimo se da smo tada tek izašli iz komunizma tijekom kojeg proslava svih vjerskih blagdana baš nije bila rado viđena, a pogotovo izložba simbola Uskrsa. Ona je bila izuzetno posjećena, a već sljedeće godine je bilo više takvih izložaba. Svakako, treba istaknuti da su Bunjevačko kolo i Matija Gubec zaslužni što se to prvi put ostvarilo uz našu domišljatost. Ova se izložba održava u kontinuitetu 30 godina, čak je i za vrijeme korone (2020. i 2021.) održana, i to kao virtualna i na Facebooku je zabilježila nekoliko tisuća pregleda", rekla je Skenderović.
Izložbu je otvorio župni vikar u katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske vlč. Damjan Pašić.
„Pisanice su jedan dar, jedan znak samoga Krista. Sveto pismo nam kaže – Isus izlazi iz groba, a najbolje djetetu opisati kako to izlazi jeste pomoću jajeta kada se iz njega izlegne pile, pače ili gušče, i tada razbije ljusku. Tako i naš Krist izlazi iz groba razbijajući ljusku ovoga staroga čovjeka i oblači se u novo ruho. Lijepo je održavati tradiciju, ne smijemo je zaboraviti i ovo je jedan lijepi način prenošenja mladima", naveo je, među ostalim, vlč. Pašić.

Izvor: Hrvatska riječ (I. P. S.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • U Fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu izložba posvećena Robertu Frangešu Mihanoviću
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima