Uskrsna izložba u Surčinu

Objavljeno: 14.04.2023. Pregleda: 65

U prostorijama Hrvatske čitaonice Fischer u Surčinu (Vojvođanska 283), u nedjelju, 2. travnja 2023. godine, otvorena je uskrsna izložba, kao jedna od aktivnosti Kreativne sekcije te udruge. Prema riječima voditeljice te sekcije Veronike Živanović, ova izložba ima sedmogodišnju tradiciju:
„Naša prva izložba bila je božićna i vidjeli smo da se ljudima svidjela, tako su se počele redati jedna po jedna uskrsna i božićna izložba i tako već sedam godina ovu manifestaciju darujemo našim dragim župljanima, sugrađanima, kao i ostalim gostima i posjetiteljima".
Ta je vizija živjela i tijekom pandemije kada su organizatori uz pomoć suvremene tehnologije stvarali virtualne izložbe. Izložba je prodajno-humanitarnog karaktera.

Prilika za zajedništvo

Izložbu je ove godine otvorio vlč. Marko Kljajić.
„Putujući ispod sjajnih zvijezda i neba ledena, vidjeh kamen tvrdi i škrti i tragove zemlje i smrti živih kako ližu tragove zemaljskih edena i križa tri ugledah u mraku vremena i jutra sreće u sjaju plamena groba što osvijetli mračnu večer Velikog petka", kazao je on.
Obratio se i zamjenik predsjednika Skupštine grada Beograda Igor Jovanović koji je poručio da „ljepota jednog mjesta, grada, nisu zgrade, ceste ili tvornice, već ljudi koji tamo žive. Također, raznolikost koja je prisutna u ovom mjestu najveća je vrijednost koju nam ono može pružiti".
Opunomoćena ministrica Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu Davorka Velecki Čičak prenijela je pozdrave veleposlanika, zahvalivši na pozivu i prilici za zajedništvom u ovakvom događaju, poručivši kako je Veleposlanstvo uvijek tu za svaku vrstu suradnje i pomoći.
U ime Turističke organizacije Općine Surčin otvorenju izložbe prisustvovala je Marina Kuzmanović.

Poetsko-glazbeni program

Predsjednica Upravnog odbora Hrvatske čitaonice Fischer Katica Naglić zahvalila je svima koji su pridonijeli da se ova izložba održi, kao i svima koji su došli na otvorenje.
Prigodom otvorenja priređen je i poetsko-glazbeni program. Publika je mogla čuti prigodnu pjesmu Prašina s puta tvoje ljubavi Stjepana Lica; Psalam 23 – Gospodin je pastir moj u vokalno-instrumentalnoj izvedbi Zoje Satmari, duhovnu liriku Stjepana Lica koju su kazivale Veronika Živanović i Marija Brzić te autorsku pjesmu Pred križem Irene Obradović. Svojim instrumentalnim izvedbama ovaj program obogatili su i mladi tamburaši udruge.
Izložba je bila otvorena do 9. travnja 2023. godine.

Izvor: Hrvatska riječ (M. A. K.)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • U Fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu izložba posvećena Robertu Frangešu Mihanoviću
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima