Održana X. likovna kolonija Sonta 2016

Objavljeno: 02.10.2016. Pregleda: 41

likovna kolonija sontaJubilarna, deseta međunarodna likovna kolonija Sonta 2016, u organizaciji KPZH Šokadija, održana je u subotu 24. rujna, u vikend naselju Staklara na obali Dunava. Goste je pozdravio i koloniju otvorio predsjednik Šokadije Zvonko Tadijan. Po tradiciji, sudionicima je za dobrodošlicu priređen doručak u prirodi, a potom su s platnima i bojama potražili svoje muze i nadahnuća.

U prekrasnom ranojesenskom, ugodno toplom danu, s blagim povjetarcem punim mirisa Dunava, okruženi pažnjom predusretljivih domaćina i ponekog radoznalog vikendaša, umjetnici su kao nekom čarolijom bijele plohe pretvarali u preslike svojih viđenja motiva iz okoliša. U radu kolonije sudjelovali su Ana Tudor s Hvara, Bara Dobraš iz Sonte, Stipan Kovač - Malanka, Milorad Rađenović - Đene i Mirko Tuzlak iz Sombora. „Sonta je malo mjesto, ali s toplim ljudima, ili što bih ja rekao, s ljudima koji imaju dušu. Obraduje me svaki poziv s njihove strane, jer jako cijenim njihova nastojanja da održe neku kulturnu razinu u svojem selu. Danas su nam osigurali izuzetno dobre uvjete za rad, a mislim da je kvaliteta slika s današnje kolonije na visokoj razini. Ova kolonija mi govori da su moji prijatelji iz Šokadije i u ovim vražjim vremenima uspjeli ne samo opstati, nego i ostati ono što jesu“, rekao je Stipan Kovač. Iz Apatina su došli Radomir Drča, Ljiljana Pavković, Zoran Medić i Mirjana Grubačević. „Prvi put smo na Šokadijinoj koloniji, nadam se ne i posljednji. Prezadovoljan sam pruženim uvjetima i gostoprimstvom od strane organizatora i domaćina, to nas je nekako posebno nadahnulo i mislim da su danas nastale slike vrlo, vrlo vrijedne. Osobito me se dojmilo druženje uz kotlić i tamburaše i današnjeg dana dugo ću se sjećati“, kaže Radomir Drča, neslužbeni vođa skupine slikara Likovne radionice KC Apatin. Na veliko zadovoljstvo domaćina, nakon nekoliko godina pauze, pojavila se i prva dama Šokadijinih kolonija Cecilija Miler. „Šokadijine kolonije su mi prirasle srcu. Druželjubivi su ljudi, dobra je organizacija, a osobito je dobar ambijent. Ponosna sam što sam sudjelovala u tom prvom druženju, na kojem je i začeta ova kolonija, koja je danas svakako organizacijski vrlo ozbiljna. Za ovih jedanaest godina sazrijevali smo i mi kao pojedinci, ali i kolonija, koja organizatorima može služiti samo na ponos“, kaže Miler.

Uz slikanje, ali i međusobnu razmjenu iskustava, u dobrom raspoloženju, umjetnici su dogotovili svoja djela, koja će svakako oplemeniti Šokadijin fundus slika.

 

Antrfile

Na kolonijama oko 100 slikara

„Od skromnog, neformalnog slikarskog druženja prije jedanaest godina do danas imali smo međunarodne kolonije. Svake godine dovodimo nove slikare, pa i akademske. Kroz Šokadijine kolonije do sada je prošlo stotinjak slikara«, kazao je predsjednik KPZH Šokadija Zvonko Tadijan.

 

Izvor: Hrvatska riječ (Ivan Andrašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima