Održani Mikini dani u Beregu

Objavljeno: 09.09.2022. Pregleda: 55

Mika Ivošev Kuzma najpoznatiji je bereški glazbenik. Violinist koji je s orkestrom nastupao u mnogim mjestima, snimao za Radio Zagreb, a najveću popularnost Mika i njegovi tamburaši imali su između dva svjetska rata. Miki u čast od 1998. godine HKPD Silvije Strahimir Kranjčević organizira Smotru tamburaša Mikini dani. Traje ovaj svojevrstan omaž Miki Ivoševu četvrt stoljeća, ali karakter manifestacije drugačiji je nego na početku, jer Mikini dani sada nisu smotra tamburaša već program u kome uz tamburaše nastupaju i folklorne i pjevačke skupine. Ostalo je nepromijenjeno mjesto održavanja, a to je ljetna pozornica koja je i podignuta upravo za prve Mikine dane. Ovogodišnji susret tamburaša, igrača i pjevača održan je 28. kolovoza 2022.

Stoljetni trag Hrvata Šokaca

„Oj Beregu lipo selo malo, šokačko si bilo i ostalo“, ovako su za 25 godina koliko traju Mikini dani prvi puta otvoreni bećarcem, ali ne bećarcem koji je otpjevao netko od sudionika programa, već bećarcem koji je otpjevala predsjednica Odbora za kulturu, znanost i obrazovanje Hrvatskog sabora Vesna Bedeković. Ona je kao izaslanica predsjednika Sabora Republike Hrvatske Gordana Jandrokovića, koji je pokrovitelj ovogodišnjih Mikinih dana, otvorila susret tamburaša, pjevača i igrača u Beregu.

„Identitet, kultura, povijest, glazba jesu temelj na kome se zasniva osjećaj zajedničke pripadnosti i neraskidiva veza bez obzira živjeli u domovini, susjednim zemljama ili iseljeništvu. U današnjem suvremenom globaliziranom svijetu manjinske zajednice su bogatstvo svakog društva, svake zemlje, svakog naroda, jer upravo različitost svih manjinskih zajednica neko društvo čini bogatijim“, kazala je Bedeković. Istaknula je sedam stoljeća dugu povijest Berega čiji su dio i Hrvati Šokci doseljeni s prostora Općine Klis pokraj Splita.

„U ovakoj dugoj povijesti jednog mjesta bilo je i ljudi i institucija koji su ostavili trag u kulturnom, prosvjetnom, glazbenom životu ovog područja. To je svakako Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Silvije Strahimir Kranjčević, koje ove godine obilježava 95. obljetnicu svoga postojanja. Bereg je bio i vrsni rasadnik glazbenika, a među njima je svakako Mika Ivošev, u čiju čast se u Beregu održavaju Mikini dani“, kazala je Bedeković.

Očuvanje kulture, tradicije, običaja nacionalnih manjina visoko je na listi prioriteta Grada Sombora, podsjetio je gradonačelnik Antonio Ratković.

„Zato i brojni natječaji, a ove godine i još jedan dodatni natječaj za očuvanje tradicije kulture i običaja, a HKPD Silvije Strahimir Kranjčević aktivno sudjeluje na svim natječajima Grada Sombora“, kazao je Ratković.

Kliški korijeni Berežaca

Mikine dane u onom programskom dijelu otvorili su domaćini, HKPD Silvije Strahimir Kranjčević, kaparom – običajem prošnje mladenke. Osim domaćina sudjelovala je i KPZH Šokadija iz Sonte, Pučki pjevači iz Solina, KUD Slavko Janković iz Šiškovaca.

„Nama je iznimno drago što se udruga Silvije Strahimir Kranjčević koja iznimno dobro skrbi o materijalnoj i nematerijalnoj baštini javila nama, jer mi nismo znali da se prije nekoliko stoljeća 40 ličkih obitelji nastanilo na ovo područje. Kada smo to saznali, došli smo prvo mi kod njih. Onda su 2018. godine oni bili naši gosti i zajedno s nama sudjelovali su u snimanju emisije Lijepom našom. Sada smo mi opet ovdje. Nastavit ćemo razvijati suradnju, naročito jer je riječ o potomcima naših predaka“, kazao je načelnik Općine Klis Jakov Vetma.

Uz Pučke pjevače iz Solina u Bereg su došle i članice Likovne udruge Art Clissa iz Klisa Sanja Jaman i Žaklina Dimnić.

„Načelnik Vetman nas je pozvao da budemo dio ove manifestacije, članovi udruge su napravili šest radova, a mi smo ih u ime udruge uručile našim domaćinima u Beregu. Prvi puta smo u Beregu, ne samo u Beregu već u Vojvodini. Ovo je jedinstveni događaj, veliko gostoprimstvo, nova poznanstva i nadamo se novim suradnjama i susretima“, s vidnim oduševljenjem govore Sanja i Žaklina i dodaju da su na slikama poklonjenim Beregu motivi izlaska iz Klisa kako bi se napravila poveznica današnjeg Berega sa starim krajem.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima