Šesta obljetnica Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina

Objavljeno: 09.09.2022. Pregleda: 44

Najmlađa srijemska hrvatska udruga, Hrvatska čitaonica Fischer iz Surčina, proslavila je 27. kolovoza 2022. godine šestu obljetnicu rada. Tijekom kulturnog programa članovi literarne i tamburaške sekcije te članovi pjevačke skupine predstavili su publici ono što su naučili u proteklom razdoblju. Također, članovi kreativne sekcije u župnoj su porti izložili svoje radove, te novu nošnju s motivima narodnog veza s ručnika s početkom XX. stoljeća, koju je tom prilikom predstavila obitelj Katić iz Surčina.

Kreativnost utkana u rukotvorine

U poslednjih godinu dana članovi kreativne sekcije sudjelovali su na ukupno 15 izložbi. Na sedam su bili domaćini i organizatori, a na preostalih osam gosti.

„Prošle godine smo održali nekoliko naših izložbi, zatim izložbu vezova Mirjane Biščević, supruge veleposlanika Hrvatske u Beogradu, božićnu izložbu, retrospektivu božićnih izložbi od 2016. do 2021. godine i uskrsnu izložbu. Bili smo gosti na svim manifestacijama koje je organizirala Općina Surčin. Bili smo i organizatori izložbe starih radova u fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu. Ono što je bilo interesantno i što je nastalo na osnovu objavljenog teksta u tjedniku Hrvatska riječ jest da je RTS snimila emisiju o Čitaonici i kreativnoj sekciji te o najstarijoj vezilji koja djeluje u okviru naše sekcije. Naročito smo ponosni što smo ove godine tri nošnje izvezli, a planiramo izraditi još četiri na osnovu motiva sa starih ručnih radova“, kaže voditeljica kreativne sekcije Veronika Živanović.

Nove knjige uskoro

Već petu godinu zaredom aktivno radi i literarna sekcija. Hrvatska čitaonica Fischer, uz potporu HNV-a, do kraja mjeseca objavit će dvije nove knjige: knjigu pjesama Irene Obradović i knjigu aforizama Stjepana Volarića.

„Prije pet godina pojavila se ideja da bi bilo dobro okupiti se u našoj čitaonici i osnovati literarnu sekciju kako bismo pjesme i aforizme članova udruge mogli predstaviti na literarnim večerima. Naša ideja naišla je na pozitivan odjek. Do sada smo nastupili na brojnim manifestacijama, kako na lokalnom nivou tako i šire. Postojanje same udruge i literarne sekcije je veoma važno zato što u našim pjesmama opisujemo naše stare običaje i nekadašnji način života u Surčinu i u Srijemu. Mnogi događaji i šale sačuvani su u tim pjesmama. To su mali zapisi iz naših života: s naših svadbi, veselja, proslava Presvetog Trojstva, Uskrsa, Božića... Pišemo i suvremenu poeziju, nešto što suvremenog čovjeka tišti, čemu se raduje i čemu se nada. Želimo nadograditi etno crtu s nekim suvremenim temama i današnjim problemima“, kaže voditeljica literarne sekcije Irena Obradović.

Planovi

Predsjednica surčinske udruge Katica Naglić najavila je planirane aktivnosti do kraja godine.

„Pohvalila bih naše tamburaše koji vrijedno vježbaju i sviraju. Već 2. rujna gostuju na manifestaciji Gastro Srem u Staroj Pazovi, zatim na manifestaciji Ljubav i vino u Surčinu, a sredinom mjeseca putuju u Hrvatsku, zahvaljujući potpori Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske za projekt Tamburom kroz Hrvatsku. Koncem rujna putujemo u Liku, Putevima naših predaka, a nakon toga planiramo održati Jesenje prelo koje financira Ministarstvo za kulturu. Doći će nam gosti iz Hrvatske i Srijema, te pripadnici slovačke i srpske zajednice. Pred kraj godine održat ćemo manifestaciju Božić u Surčinu, a planiramo održati predavanje na temu Kako očuvati svoju kulturnu baštinu, koje će održati predstavnica Etnografskog muzeja iz Zagreba“, ističe Katica Naglić.

Podršku radu udruge pruža i Općina Surčin. 

„Udruga Fischer je izuzetno aktivna. Svojim radom u okviru kulturnih događanja oplemenjuju kulturni prostor. Siguran sam da je Surčin jedno od mjesta za primjer gdje u harmoniji žive sve naše nacionalne zajednice. Mi ćemo kao Općina nastojati još više učvrstiti naše odnose“, istaknuo je predsjednik Općine Surčin Stevan Šuša.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima