Opera B.B. iz Zagreba gostovala u Somboru

Objavljeno: 05.12.2015. Pregleda: 34

Opera bb SO2015Nesvakidašnje osvježenje na sceni Narodnog kazališta Sombor donijeli su gosti iz Zagreba – Komorno operno kazalište Opera B.B. Somborci su 30. studenoga 2015. godine imali priliku vidjeti jednu od najpopularnijih i najizvođenijih opereta u svijetu Groficu Maricu mađarskog skladatelja Emericha Kálmána. Oni koji su na početku bili skeptični, jer na pozornici nije bilo velikog orkestra ni zbora brzo su uvidjeli da su u krivu, jer su zagrebački glumci i pjevači priredili jednu maestralnu predstavu za gledanje i slušanje.

„Bit kazališta i jest da nešto novo damo gledateljima. S obzirom da je ovo naše prvo gostovanje u Somboru uzbuđeni smo, ali smo zadovoljni reakcijom gledatelja koji su s pažnjom slušali i skoncentrirano pratili nas koji smo igrali“, kaže redatelj operete Velimir Čokljat koji se pojavljuje i u ulozi lakeja Wurtzingera.

Groficu Maricu Kálmán je napisao u Varaždinu, a u toj opereti je i arija Dođite u Varaždin, ali za gostovanje u Somboru ubačeno je nekoliko lokalnih odrednica. „U Somboru je bilo veličanstveno, ali nismo manje ni očekivali. Zdanje somborskog teatra je prekrasno, kao da je građeno za operetu. Ovaj teatar je skoro identičan varaždinskom, gradić je skoro identičan, jeste Kálmán operetu pisao u Varaždinu, ali da se zatekao u Somboru zasigurno bi napisao ariju Dođite u Sombor. A zanimljivo je dodati i neke ‘lokalitete’, jer se ljudi onda lakše poistovjećuju, nađu se u tome i vide da je to nešto njihovo, da ni opera ni opereta nisu za neke druge ljude, nešto teško i neshvatljivo, već da je to ono što svaki dan živimo“, kaže Ronald Braus umjetnički voditelj Opere BB i u opereti barun Župan.

Ovo gostovanje je s posebnim emocijama doživjela je sopranistica Ljiljana Čokljat, rođena Somborka, kojoj je ovo bilo prvo gostovanje u rodnom gradu. Ona glumi groficu Maricu. „U somborsko kazalište dolazila sam kao dijete i nikada nisam ni sanjala da ću jednom biti na ovoj sceni. Ovo gostovanje zauvijek ću pamtiti. Bila je ovo jedna posebna grofica Marica s puno emocija, a kazalište bez emocija nema“, kazala je sopranistica.

Grofica Marica priča je o grofici koja pravi lažne zaruke kako bi se otarasila dosadnih udvarača, ali tom objavom zaruka počinje i zaplet priče.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

 

Obaveštenje o kolačićima