„(Ne)Sklad(a)ni divani“ predstavljeni u Osijeku

Objavljeno: 11.12.2015. Pregleda: 34

NekladaniOS2015Baš za rođendan Grada Osijeka, 2. prosinca 2015. godine, u Klubu tamošnje knjižare Nova, predstavljena je najnovija knjiga Tomislava Žigmanova (Ne)Sklad(a)ni divani. Riječ je o prvoj knjizi kratkih priča ovoga autora koji se dosad oprobao u više književnih žanrova. Priče prate sudbine bunjevačkih Hrvata u Vojvodini (posebice Subotici) u razdoblju od kraja XIX. do početka XXI. stoljeća, kao i u različitim državnim sustavima. Govore o zatomljenim istinama i prikaz su tragičnosti ove zajednice. Likovi dolaze s margine društvenih tokova, nikada nisu nositelji moći pa se može reći da su više objekti nego subjekti društvenih događanja.

O knjizi su ovom prilikom govorili predsjednik ogranka Društva hrvatskih književnika iz Đakova Mirko Ćurić i mladi književni kritičar Davor Ivankovac iz Vinkovaca, te autor, dok je moderatorica predstavljanja bila Livija Reškovac. Mirko Ćurić je istaknuo kako cjelokupni Žigmanovljev knjiški opus, a poglavito posljednja djela, jesu varijacije na istu temu. Glas autora je glas obespravljenih likova, te nas ove knjige ohrabruju i nude nam „svjetlo na kraju tunela“, jer je Žigmanov pisac koji vjeruje u budućnost svojega naroda.

Davor Ivankovac smatra kako je autor odlično posložio 12 kratkih priča s ciljem da čitateljima dočara sudbinu jednog naroda, manjinske zajednice na sjeveru Bačke, koja je, na žalost, sve manja i manja. Riječ je o knjizi koja je hrvatskoj književnosti potrebna za razumijevanje procesa u susjedstvu, tu odmah pokraj nas. „To svakako znači da i naš senzibilitet mora biti naglašeniji, pa činjenica da je ova knjiga koja dolazi s ruba ili još dalje od ruba, tiskana uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske ohrabruje“, kazao je Ivankovac koji je pohvalio i dizajn knjige.

Autor knjige Tomislav Žigmanov je kazao kako mu je i ova, inače 13. knjiga, navezana na prostor sjevera Bačke. Dok je u djelu Prid svitom u žiži bio monolog, sada je, kaže, akcent stavljen na dijalog. Po njegovim riječima, knjiga govori o sudbinama ljudi u razdobljima velikih ideologija, kakve su fašizam, komunizam, socijalizam i događaja kakvi su ratovi, pa je kroz 12 priča, nastojao označiti pojedine probleme, ali i ponuditi rješenje za neke od njih.

Predstavljanje knjige (Ne)sklad(a)ni divani organizirali su Ogranak Slavonsko-baranjsko- srijemski Društva hrvatskih književnika i Ogranak Matice hrvatske u Osijeku. Knjiga je ranije predstavljena i u Đakovu, u okviru Đakovačkih vezova i Susreta književnih kritičara.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Ž.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima