Otvorena izložba s prošlogodišnje likovne kolonije „Bunarić“

Objavljeno: 14.08.2014. Pregleda: 35

Izlozba Bunaric2014-1Izložba slika nastalih na XVII. međunarodnoj likovnoj koloniji „Bunarić 2013.“ otvorena je 31. srpnja 2014. u dvorani Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“. Dvoranu krasi 39 slika, koje su zadovoljile zadani kriterij stručnog žirija. Po riječima voditeljice likovnog odjela HKC „Bunjevačko kolo“ Nedeljke Šarčević, šest autora nije zadovoljilo kriterij, a svi ostali imaju izloženu po jednu sliku. Na prošlogodišnjoj likovnoj koloniji, održanoj u prostorijama Centra i na salašu Bele Ivkovića u Maloj Bosni, sudjelovalo je 45 autora, nastalo je 65 slika u više tehnika, a veliki broj umjetnika su priznati i poznati slikari.

Za ovu prigodu tiskan je katalog s odabranim slikama i mišljenjem struke. O Međunarodnoj likovnoj koloniji „Bunarić“, kustosica Gradskog muzeja u Subotici Ljubica-Vuković Dulić između ostalog je napisala: „Likovna kolonija 'Bunarić' sada je već tradicionalna ljetna kolonija, koja se održava u sklopu programa manifestacije Dužijance, a u organizaciji HKC 'Bunjevačko kolo' iz Subotice. Tako je mjesec kolovoz za ovu udrugu mjesec kreativnosti, inovativnosti, umjetnosti i prije svega mjesec zajedništva umjetnika različitih sklonosti i izraza... Ova manifestacija predstavlja godinama i kulturni događaj u gradu Subotici, jer dugi niz godina kontinuirano prezentira stvaralaštvo subotičkih stvaralaca, ali i onih koji dolaze iz okruženja.“

Izlozba Bunaric2014-2Izložbu je otvorio mons. dr. Andrija Anišić, predsjednik Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“. „Dok sam razgledao ove radove i bio zagledan u njih, pomislio sam koliko se blago krije u srcima umjetnika koji su sve ove motive tako krasno stavili na platno. Umjetničke slike su odraz srca, duše čovjeka. Uvjeren sam kako je ljepota koju gledamo i kojoj se divimo na ovim slikama odraz dobrote ovih autora. Neka ih Bog blagoslovi, neka usavrši njihovu ljubav i umnoži njihovu dobrotu za nove lijepe slike, kojima će se diviti mnogi i koje će krasiti naše obiteljske kuće ili poslovne prostore, tako će one slaviti Boga, tvorca svega lijepoga i biti pohvala njihovim autorima“, kazao je mons. Anišić.

Svečanosti otvorenja izložbe pridonijeli su i tamburaški orkestar HKC „Bunjevačko kolo“, kao i mladi u bunjevačkoj narodnoj nošnji.

Postav izložbe, koja je prodajnog karaktera, može se pogledati svakog radnog dana do 17. kolovoza.

Tekst i fotografije: Ž. V.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima