Petrovački koncert orkestara HGU „Festival bunjevački pisama“

Objavljeno: 30.06.2011. Pregleda: 45

Tamburaši Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama" priredili su svoj godišnji koncert u Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće 29. lipnja, na blagdan Sv. Petra i Pavla koji su prozvali „Petrovački koncert", te njime obilježili završnicu glazbene sezone i pokazali što su tijekom godine radili.

Prvo se publici predstavio Dječji tamburaški orkestar pod ravnanjem profesorice Muzičke škole u Subotici Mire Temunović. Dječji tamburaški orkestar FBP djeluje punih šest godina, od nastanka Smotre dječjih zborova i pjevača. Članovi orkestra su učenici subotičke Muzičke škole i polaznici tambure HGU „Festival bunjevački pisama", a uzrast djece je pretežno osnovnoškolski. Orkestar ima osnovnu zadaću pratiti mlade pjevače na smotri, ali na svom repertoaru ima i orkestarske skladbe. Orkestar djeluje i kao orkestar Muzičke škole u Subotici.

U drugom dijelu koncerta, Veliki festivalski orkestar izveo je skladbe vojvođanskih skladatelja pisane za tamburu, ali i poznate skladbe klasične glazbe prilagođene za tamburaški orkestar. Festivalski tamburaški orkestar osnovan je prije 11 godina kao orkestar za pratnju interpretatora na festivalima. Članovi orkestra su učenici srednje Muzičke škole u Subotici, kao i oni koji inače vole svirati tamburu. Kao i dječji orkestar, i ovaj ima svoje samostalne nastupe, te sudjeluje na natjecanjima u okviru školskog programa.

petrovacki koncert 2011 solisticaVrhunac večeri je svakako bio kada je na pozornicu stupila sopranistica Izabella Molnár Megyeri, rodom iz Subotice, koja sada živi i radi u SAD-u. Ona je uz pratnju tamburaša izvela četiri skladbe koje su se po prvi puta čule na ovom instrumentu, a za koje je aranžman napisao profesor Vojislav Temunović: „Ne poj, krasavica" S. Rachmaninova, opernu arija „Pjesma mjesecu" iz Dvořákove „Rusalke", ariju Saffi iz operete Johanna Straussa „Zigeunerlied", te čardaš iz opere „Šišmiš" J. Straussa II. Sopranistica Izabella Molnár Megyeri željela je ovim koncertom sugrađanima darovati dio svojeg repertoara što ga stalno usavršava na zapadu, ujedno zahvaljujući Subotici za prekrasno djetinjstvo, kvalitetno školovanje te solidnu bazu spremnu za nadogradnju. „Obožavam zvuk naše tamburice. Taj dio naše kulture sam željela uklopiti u svoj repertoar. Tamburica ima sličan zvuk kao ruska balalajka te smo najprije krenuli s ruskim repertoarom, a potom i s malo klasičnijim zvukom i folklornim stilom uz našu tamburicu", rekla je Izabella Molnár Megyeri.

Sjedinjavajući zvuk tambure s klasičnim opernim vokalnim izvođenjem, tamburaši HGU „Festival bunjevački pisama" načinili su iskorak u njegovanju i razvitku tamburaške glazbe u Subotici, istaknuo je potpredsjednik ove udruge, profesor tambure Vojislav Temunović. Održavanje ovoga koncerta pomogli su: Grad Subotica, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Muzička škola u Subotici, te lokalna TV K23 i produkcijska kuća „Cro Media", koje su snimile nastup mladih tamburaša i operne dive.

Priredila: Katarina Čeliković

Obaveštenje o kolačićima