„Pisme stare“ pobijedile na XIII. Festivalu bunjevački pisama

Objavljeno: 03.10.2013. Pregleda: 53

FBP2013-1-m„Pisme stare“ naziv je pobjedničke pjesme XIII. Festivala bunjevački pisama, održanog 29. rujna 2013. godine, u sportskoj dvorani Tehničke škole „Ivan Sarić“ u Subotici. Autorica teksta i glazbe je Snežana Kujundžić, a pjesmu je otpjevala Tamara Babić, uz pratnju Festivalskog tamburaškog orkestra pod ravnanjem prof. Mire Temunović.

Na ovogodišnjem Festivalu predstavljeno je 13 novih pjesama, koje su izveli tamburaški sastavi i solisti iz Subotice i okolice, te iz Sombora.

Osim prve nagrade stručnog žirija, Snežana Kujundžić je ujedno nagrađena i za najbolji do sada neobjavljeni tekst, za koji su joj inspiracija, kako kaže, bili salaši kojih gotovo više nema:

„Uopće mi nije bila bitna nagrada, ali evo, vrlo mi je drago da sam je dobila. Inspiracija za ovu pjesmu bio je život moje mame, koja je odrasla na salašu i neka tuga i sjeta koja se budi u čovjeku kada vidi porušene salaše i prisjeti se načina života koji više ne postoji. Dakle, ovom pjesmom sam željela u ljudima probuditi sjećanje na to i na neki način, vratiti nekadašnji sjaj salašima.“

FBP2013-9-mDrugo mjesto osvojili su Miran Tikvicki i Marko Parčetić, autori glazbe za pjesmu „Svirajte mi tamburaši“, dok je treća nagrada od strane žirija pripala Josipu Franciškoviću, autoru glazbe za pjesmu „Samo moja“, koju je izveo Ansambl „Biseri“. Kao i prijašnjih godina, dodijeljena je nagrada za najbolji aranžman, koja je pripala Miranu Tikvickom, za pjesmu „Svirajte mi tamburaši“, dok su za najbolje debitante na ovogodišnjem festivalu proglašeni Martina Stantić i Davor Ševčić, koji su izveli pjesmu „Poklonjen san“. Titula najboljeg izvođača pripala je Ansamblu „Ravnica“ za interpretaciju pjesme „Prijatelju moj“, za koju je tekst i glazbu napisao Nikola Jaramazović.

FBP2013-7-mNagradu publike osvojili su Miran Tikvicki i Marko Parčetić, autori glazbe za pjesmu „Svirajte mi tamburaši“, koju su izveli Tamburaški sastav „Klasovi“ i Marko Križanović, inače član Festivalskog orkestra, koji je po prvi puta nastupio kao vokalni solist, a od nagrade mu je, ističe, ipak važnije samo sudjelovanje i druženje na festivalu:

„Izuzetno mi je drago zbog nagrade i što se mogu usporediti s prijašnjim nagrađenim sudionicima. Međutim, ovakve nagrade su prolazne, a najvažnije je da mi sviramo i družimo se.“

FBP2013-6-mPredsjednik Organizacijskog odbora Festivala prim. dr. Marko Sente, koji je pobjednicima uručio nagrade, zahvalio je na potpori, prije svega, brojnim obiteljima, te izrazio zadovoljstvo odzivom sudionika i publike, čija je brojnost, kako je rekao, potvrda uspješnosti ove glazbene manifestacije:

„Mogu izraziti veliko zadovoljstvo uspješnim nastupom svih izvođača, skladatelja i Festivalskog orkestra. Standardno imamo našu publiku, koja je zadovoljna onim što radimo, jer je njihova nazočnost očito potvrda toga. Zbog publike radimo s istim entuzijazmom kao što je to bilo i na prvom Festivalu bunjevački pisama. Nažalost, ove godine nismo imali goste iz Hrvatske, ali smatram da Festival nije zbog toga ništa manje sadržajno uspješan. Drago mi je da redovito imamo sudionike iz Subotice, Sombora, te iz okolnih mjesta, te mislim da smo na dobrom putu da opstanemo i ubuduće.“

FBP2013-8-m

Na koncu Festivala još su jednom izvedene pobjednička pjesma po ocjeni stručnog povjerenstva, kao i najbolja skladba prema glasovima publike, a nagrađenim sudionicima festivala uručene su umjetničke slike, dok su za tri najbolje skladbe, prema mišljenju stručnog žirija, dodijeljene novčane nagrade.

Tekst: Marija Matković
F
otografije: Bojana Jurić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima