U Sonti održan 82. Grožđebal

Objavljeno: 08.10.2013. Pregleda: 39

Grozdjebal Sonta2013-1Trodnevna manifestacija, 82. po redu Grožđebal u Sonti, održana je u danima posljednjeg rujanskog vikenda, od 27. do 29. rujna 2013. godine. Umjesto željenih jarkih boja i sunčevih zraka miholjskoga ljeta, manifestaciju je pratila kiša, stvarajući hladni, kasnojesenski ugođaj.

Manifestacija je započela u petak, uz otvorenje filatelističko-kolekcionarske izložbe, te izložbe narodnih nošnji i slika s ovogodišnje likovne kolonije „Sonta 2013.“, u organizaciji KPZH „Šokadija“. Izložba je upriličena u prostoru knjižnice u Sonti. U nastavku, u velikoj dvorani Doma kulture održan je mali koncert folklornih skupina, premijerno je prikazana predstava za djecu „Svijet na kakav smo navikli“ u izvedbi dramske sekcije OŠ „Ivan Goran Kovačić“ i crtani film „Ledeno doba 4“.

Ugodnu subotnju večer ispunila je pjesma amatera u natjecanju za „Prvi glas Grožđebala“. Po ocjeni publike i prosudbenog povjerenstva najbolja je bila „kneginja“ ovogodišnjeg Grožđebala Katarina Hasanbašić.

Grozdjebal Sonta2013-2Knez i kneginja
Za Katarinu Hasanbašić i Josipa Bukovca ova kišna nedjelja ostat će u osobitom sjećanju. Pripala im je čast da budu „knez“ i „kneginja“ 82. Grožđebala. Osamnaestogodišnja Katarina živi u Beču s roditeljima Tanjom i Razimom i bratom Dinom. Uspješna je rukometašica „Hypobanke“ i odlična učenica srednje turističke škole. Sedamnaestogodišnji Josip je svoje srednjoškolsku i nogometnu godinu vezao uz Osijek, pa tako vrlo uspješno igra za hrvatskog trećeligaša NK Višnjevac. Oboje su od malih nogu zaljubljenici u šokačku tradiciju i šokačku narodnu nošnju, a oboje su već cijelo desetljeće članovi KPZH „Šokadija“ iz Sonte. Zanimljivost je da je i Tanja Hasanbašić 1985. godine bila „kneginja“.

I pokraj svih nadanja organizatora, kiša nije prestajala niti u nedjelju. Mimohod sudionika ulicama sela ipak je održan, ali sa svega deset zaprega, umjesto tridesetak najavljenih. Nisu postavljeni ni predviđeni štandovi s proizvodima iz etno-radionica, uporna je bila jedino članica „Šokadije“, slikarica iz Hvara Ana Tudor. Umjesto na ljetnoj pozornici i simboličko vjenčanje „kneza“ i „kneginje“ obavljeno je u predvorju Doma kulture, pred malobrojnim gledateljima, a i do crkve sv. Lovre u mimohodu se išlo pod kišobranima. Uz prigodnu propovijed zvono izrađeno od grožđa blagoslovio je sonćanski župnik vlč. Dominik Ralbovsky.

Središnjom večernjom priredbom u dvorani Doma kulture u Sonti završena je ova trodnevna manifestacija posvećena berbi grožđa, mladom vinu i dolasku jeseni. U skoro trosatnom programu sudjelovali su članovi organizatora OKUDA „Ivo Lola Ribar“, KPZH „Šokadija“ i tamburaši „Sonćanski biseri“ iz Sonte, KUD-a „Đurđevak“ iz Kljajićeva i folklorne skupine Doma kulture iz Sivca. Završnu priredbu svečano je otvorio predsjednik Općine Apatin Živorad Smiljanić, a na kraju mu je, kao predstavniku glavnog pokrovitelja, uručeno i zvono od grožđa.

Pokrovitelji manifestacije bili su Skupština Općine Apatin i MZ Sonta.

Tekst i fotografije: I. Andrašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima