Planovi novog vodstva Katoličkog društva za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“

Objavljeno: 16.08.2013. Pregleda: 41

Osnivanje Drustva IA2013-2Katolički institut (odnedavno Društvo) za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“ postoji već dvadeset i pet godina. Dekret o osnutku Instituta „Ivan Antunović“ potpisao je pokojni subotički biskup msgr. Matija Zvekanović 20. studenoga 1988., a potvrdio ga je današnji biskup msgr. dr. Ivan Pénzes. Kasnije, 1997. godine, promijenjen je naziv u Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“. Na skupštini koja je održana 25. lipnja 2013. godine, kada je, između ostaloga, usvojen novi Statut i izabrano vodstvo Društva, došlo je do ponovne promjene u imenu, tako da ono danas glasi Katoličko društvo za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“.

„Išlo se na promjenu imena iz dva razloga. Naziv ‘institut’ asocira na jednu, prvotno, znanstvenu ustanovu što ‘Ivan Antunović’ nije. Vjerujem da je u početku to i bila jedna od nakana, ali se ono kasnije nije razvilo u instituciju znanstvenog karaktera. Na neki način, ‘društvo’ više odgovara realnosti onoga što udruga zapravo jest. Nadalje, drugi razlog, koji jednim dijelom govori i o ulozi udruge u budućnosti, jest taj, da je nakana Društva okupljanje zauzetih vjernika laika, po različitim profesijama, koji bi se svaki na svome području zauzimali za promicanje kršćanskih vrijednosti u društvu u kojem živimo. To je novost u definiranju ciljeva i djelatnosti Društva, uz već postojeći cilj radi kojeg je i osnovano, odnosno, očuvanje kulturne, povijesne i crkvene baštine Hrvata u Bačkoj“, objašnjava za Hrvatsku riječ tajnik udruge vlč. dr. Ivica Ivanković Radak.

Društvo trenutno ima 83 redovita člana. „Važno je istaknuti da se ovog proljeća, kada je bio izdan proglas za učlanjenje novih članova, prijavilo čak 30 osoba. Aktualni broj redovitih članova, međutim, vjerojatno će se smanjiti, jer svi stari članovi koji se nisu odazvali niti na jedan od pisanih dopisa koji im je bio upućen, niti komentarom na Nacrt statuta, niti su se pojavili na skupštini, niti su se uredno ispričali, time su zapravo iskazali svoj stav da ne žele više biti članovi Društva. Naime, u pisanom dopisu je to svima dano na znanje, da će uslijed takvog postupanja zapravo biti brisani iz redovitog članstva. Koristim stoga još jednom ovu prigodu, da upozorim staro članstvo koje nije niti jednim pisanim tragom odgovorilo na dopise i pozive, ili izrazilo svoju želju da i dalje budu članovi, kako će biti brisani iz redovitog članstva na temelju odluke Vijeća«, kaže Ivanković Radak.

On napominje kako prema članku 9 Statuta udruge novim članovima Društva mogu postati pripadnici katoličke vjeroispovijesti, tj. svećenici, redovnici i laici koji žive na području Subotičke biskupije, a posjeduju znanje, sposobnosti i kvalitete za unapređenje djelatnosti Društva, ali jednako tako i osobe koje žive izvan područja Subotičke biskupije, a porijeklom su s područja biskupije i na osobit su način vezani za kulturni, povijesni i duhovni život i rad Hrvata u Bačkoj, kao i za djelatnost Društva. Ovim se, kako dodaje, u izvjesnoj mjeri proširila mogućnost učlanjenja, jer nije rezervirana isključivo za osobe koje žive na području Subotičke biskupije.

Financiranje
„Predviđen je doprinos djelatnosti Društva putem članarine za redovite članove, no, to je samo simbolična svota koja bi mogla zadovoljiti osnovne administrativne troškove. Ono na čemu će trebati raditi, jesu projekti i natječaji, jer to je način kako današnje udruge financiraju svoju djelatnost“, kaže Ivanković Radak govoreći o načinima na koji se rad udruge financira.

Ove godine navršava se 125 godina od smrti biskupa Ivana Antunovića i 25 godina od osnutka Instituta, odnosno Društva koje nosi njegovo ime. Ivanković Radak ističe kako navedene obljetnice u čovjeku pobuđuju očekivanja o velikim proslavama i njihovim obilježavanjima, no, za sada konkretnih programa na tako visokoj razini nema.

„Naime, nakon izvjesnog perioda relativnog zatišja u djelovanju Društva, pristupilo se izradi novoga Statuta i izboru nositelja dužnosti, kako bi se korak po korak moglo pristupiti daljnjem sustavnijem radu. Između ostaloga, kada govorimo o Društvu, riječ je o jednoj od najstarijih udruga na našim područjima koja je vezana uz život i djelovanje bačkih Hrvata. Kroz protekli period Društvo je ostvarilo zapažene rezultate i otvorilo mnoga područja na kojima su se pojavile nove mogućnosti za djelovanje. Ponajprije, smatram da valja početi od aktivnosti kojima se Društvo već bavi, valja ih i dalje podržavati, obogatiti novim sadržajima“, kaže Ivanković Radak.

Među prvim događajima održana je književna večer u okviru Dužijance, posvećena liku i djelu Ivana Antunovića, i to kroz prezentaciju doktorskog rada koji je msgr. Andrija Anišić ovog proljeća obranio na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. To je prvi znanstveni rad ove vrste posvećen biskupu Antunoviću, kojeg u udruzi smatraju vrijednim i kvalitetnim doprinosom.

Sjedište i kontakt
Sjedište Društva je na adresi Trg svete Terezije 3 u Subotici, i svi zainteresirani članovi mogu se javiti ili na tu adresu, ili kontaktirati udrugu putem e-pošte: drustvoia@gmail.com.

Nadalje, u Kalači je nedavno otvorena izložba prigodom obljetnice smrti biskupa Antunovića koja traje do konca listopada. Tim povodom udruga će organizirati malo studijsko putovanje svih članova Društva, koje bi za cilj imalo upoznavanje života biskupa Antunovića, i to posjećujući mjesta u kojima je on živio i djelovao.

Na kraju razgovora Ivicu Ivankovića Radaka pitali smo kako vidi poziciju i ulogu Društva „Ivan Antunović“ na kulturnoj sceni vojvođanskih Hrvata:

„Kako sam već spomenuo, Društvo je jedna od najstarijih aktivnih udruga na našim područjima, koje su vezane uz djelovanje bačkih Hrvata. Iz toga razloga u svojim počecima ono je imalo prilično široko definiran djelokrug svojih ciljeva. Danas, kada postoji mnoštvo drugih udruga sličnih zadaća, često dolazi do neizbježnih preklapanja, koje, međutim, ne bih vidio kao opasnost, nego naprotiv kao priliku za suradnju. Tako je nešto, smatram, potrebno i korisno za kulturnu scenu Hrvata koji žive na ovom i širem području“.

Tekst: D. B. P.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima