U Tavankutu održan II. seminar bunjevačkog stvaralaštva

Objavljeno: 19.08.2013. Pregleda: 40

Seminar bunj stvaralastva2013-1Stjecanje novih znanja i vještina voditelja i članova folklornih i tamburaških skupina koji plešu, sviraju ili žele naučiti plesati bunjevačke plesove u sredini koja je samo izvorište ovoga načina plesanja i sviranja, odnosno njegova autentična lokacija, bio je cilj drugog po redu „Seminara bunjevačkog stvaralaštva“, koji je održan u Tavankutu od 16. do 20. srpnja 2013. godine, a u organizaciji mjesnog HKPD-a „Matija Gubec“. Ideja o pokretanju seminara upravo na ovoj lokaciji javila se prošle godine. Program ovogodišnjeg seminara obuhvatio je tri cjeline: osnove bunjevačkih plesova, tradicijsku glazbu i izradu suvenira od slame.

Na plesnom su seminaru prezentirani: izvorni oblik izvedbe bunjevačkih plesova, vrste bunjevačke narodne nošnje, pjesme koje su u Tavankutu uz ples pjevane, dječje igre te običaj „kraljice“. Polaznici su imali prigodu zaplesati s nekima od plesača starijih generacijskih skupina, kao i pogledati demonstraciju običaja „kraljice“ u izvedbi dviju skupina kraljica – iz Kera i iz Tavankuta.

Uz praktična plesna predavanja polaznicima je prezentiran način tradicijskog odijevanja bunjevačke nošnje, prilagođen potrebama scenskih nastupa, pri čemu su se polaznici upoznali i sa specifičnom tehnikom povezivanja ženskog oglavlja „marame na dva kraja“. Na dan završetka seminara, u subotu 20. srpnja, u programu koji se održava uoči tavankutske dužijance, a pod nazivom „Risarsko veče“, polaznici seminara su sudjelovali s jednom plesnom točkom kojom su prezentirali stečena znanja.

Drugi dio seminara nosio je naziv „Bunjevačke tradicijske melodije (u pjesmi i plesu)“. O tamburi kao narodnom glazbalu Bunjevaca, tehnici sviranja na tamburi, tamburaškom orkestru, dirigiranju i radu s orkestrom, tamburaškoj literaturi s akcentom na bunjevačke zapise predavao je prof. Vojislav Temunović. Treći se dio seminara odnosio na izradu perlica i suvenira od slame, odnosno osnovama svladavanja tehnika pripreme slame i izrade predmeta.

Predavači na seminaru, uz već spomenutog Temunovića, bili su: voditelj folklornog odjela HKPD-a „Matija Gubec“ Ivica Dulić, koji je govorio o izvornim oblicima bunjevačkih plesova s osvrtom na tradicijsko i scensko oblačenje; dipl. ing. tekstila Kata Suknović, koja je govorila o vrstama tekstila stare bunjevačke nošnje te primjeni novih materijala u izradi novih nošnji prema starim predlošcima; diplomirana etnomuzikologinja Tamara Štricki nazočne je upoznala s pjevanjem i pjesmama Bunjevaca; prof. povijesti Ljubica Vuković Dulić govorila je „O povijesti Bunjevaca“; dipl. pravnik Ladislav Suknović izlagao je na temu „O povijesti HKPD ‘Matija Gubec’ iz Tavankuta“; dok je predavačica i demonstratorica radionice izrade suvenira i perlica od slame bila Jozefina Skenderović, uz asistiranje Branke Vujić.

Dvadeset sedam polaznika seminara došlo je iz Hrvatske, Mađarske i Vojvodine, a nekoliko je tavankutskih folkloraša i tamburaša, članova „Gupca“, također sudjelovalo i asistiralo na predavanjima i radionicama.

József Szavai, voditelj je KUD-a „Tanac“ iz Pečuha, na ovome je seminaru po drugi put: „Drago mi je što sam ovdje na seminaru, jer je ovdje tradicija još živa i može se puno toga naučiti. Prošli put kada smo bili na seminaru, nije bilo toliko razrade detalja programa i popratnih događaja kao ove godine. Ove godine učili smo i o dječjim igrama, o običajima. Isto tako dobili smo puno više informacija te mogu potvrditi očiti napredak u organizaciji i kreativnosti nastavnog tima. Informacija je bilo puno, ali većina nas je zbog toga i došla“.

Seminar bunj stvaralastva2013-2Vladimir Kuraja živi u Zagrebu, cijeli se život bavi folklorom, a bio je plesač u profesionalnom ansamblu „Lado“ u Hrvatskoj. Osnivač je Društva folklornih koreografa i voditelja, predavač 12 godina na hrvatskoj školi folklora koja se održava u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, te osnivač ansambla „Kolo“. „Razlog mog dolaska u Tavankut jest jedna generalna podrška Hrvatima izvan matice Hrvatske. Drugi je razlog vezan za moju koreografiju koju planiram izvesti koncem ove godine, čiji je radni naziv ‘Bunjevačko kolo’. Došao sam malo ‘podebljati’ svoje stečeno znanje o bunjevačkim plesovima. Od onih sam što cijeli život uče. Velika je pozitiva na ovom seminaru, seminar kao da radi već desetljećima. Moja poruka kolegama koreografima je da sljedeću godinu dođu na III. seminar bunjevačkog stvaralaštva, ako organizatori žele i dopuštaju želim biti promotor ovog seminara u Zagrebu i Hrvatskoj, gdje ću u svom ansamblu sakupiti jednu veću skupinu polaznika kako bi došli ovdje na izvor, da se sretnu s Bunjevcima i da vide kako Bunjevci žive“, kaže Kuraja.

Luka Poljak je polaznik seminara iz Osijeka. „Trenutačno studiram i plešem u Đakovu. Dolazim iz obitelji koja je bila aktivna u folkloru, trenutačno radim na dvije svoje koreografije, to su plesovi bokokotorskog primorja i bunjevački plesovi s običajima dužijance. Ove godine nisam želio propustiti ovaj seminar već doći na izvorno mjesto tradicijske kulture bačkih Bunjevaca. Sada sam shvatio kako se zapravo jako loše interpretira bunjevačka tradicija, ne samo u plesu, nego i po pjevanju i po odijevanju. Zato sam došao ovdje ispravno naučiti izvorni oblik bunjevačkog koraka, ispravno nošenje bunjevačkog ruha, pjevanje, pa čak i slamarsku tehniku. Ovaj me se seminar jako dojmio, jako mi se sviđao princip rada. To što sam doživio ovdje bila je jedna prijateljska atmosfera“, kaže Poljak.

Tekst i fotografije: I. D.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima