Plavanjski pokladni običaj – Tute

Objavljeno: 05.03.2017. Pregleda: 57

plavanjski pokladni obicajDeseti puta zaredom u Plavni je od 26. do 28. veljače organizirana manifestacija pokladnih običaja – Tuta. Ovo je prigoda da se obnovljenim običajem, maskiranjem i dodatnim pratećim zanimljivim i zabavnim programima, bar na kratko vrijeme, siva svakodnevica oboji u šarene boje i uljepša život. Iako ovaj običaj u sebi nosi ostatke poganskoga, on je ipak usko povezan s kršćanskom vjerom i crkvenim blagdanima, te je na taj način oplemenjen i obogaćen.

Manifestacija je započela u pokladnu nedjelju, 26. veljače, svetom misom u župnoj crkvi sv. Jakova. Misno slavlje uljepšale su Lipe tute odjevene u narodno ruho. Nakon svete mise Lipe tute su se prošetale središtem sela i fotografirale se s prisutnima. I ove godine u Lipe tute spremile su se članice folklornog odjela Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Matoš iz Plavne.

U ponedjeljak, 27. veljače, kostimirana povorka dvadesetak Malih tuta prošetala je ulicama Plavne praćena potporom mještana i promatrača. Male tute su srdačno dočekane i počašćene kod obitelji Ljiljane i Gorana Andrića i Ane Blažević Bereš. Nakon ophodnje kroz selo u knjižnici Matoša za Male tute je priređena zabava i druženje.

U utorak, 28. veljače, uz pjesmu i svirku, buku i galamu, krenula je iz središta sela povorka Gadnih tuta koja je obilazila sve ulice sela. Gadne, ili kako ih još nazivaju Strašne tute, na razne su načine zabavljale prolaznike i promatrače izazivajući smijeh i veselo raspoloženje. Kako to biva svake, pa tako i ove godine, gostoprimstvo su tutama ukazale dvije obitelji. Ove godine domaćini su bili obitelj Marijane i Mirka Džanića i Violete i Krunoslava Pakledinca. Pakledinci su tute dočekali odjeveni u narodne nošnje, a njihov dom uredili su i ukrasili tako da je stvoren ambijent i ugođaj starinskog šokačkog doma i obitelji. Riječju, Pakledinci su oživjeli ovaj stari običaj i čuvaju tradiciju.

Po već ustaljenom običaju, toga dana navečer u Vatrogasnom domu priređena je Zabavna večer, druženje, večera, zabava i smijeh. Dvorana je bila prepuna. Osim mještana, bilo je mnogo gostiju iz okolnih mjesta kao i iz drugih dijelova Bačke i iz Vukovara. I ove godine zabava je završila u pol noći, pokapanjem bege(ša), a članovi dramske skupine Matoša izvodeći komične scene sahranjivanja i oplakivanja bege(ša) izmamili su smijeh do suza i gromoglasni pljesak. Ovim je završilo pokladno vrijeme, a započela je korizma.

Izvor: Hrvatska riječ (K. Pelajić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima