Poklade su...

Objavljeno: 05.03.2017. Pregleda: 47

poklade su 1U organizaciji Pastoralnog vijeća mjesne župe, u Žedniku je održano Veliko žedničko prelo. U subotu, 25. veljače, u dvorani Kod Zvonka okupilo se oko 270 gostiju na IX. po redu prelu, da bar na kratko izađu iz kolotečine svakodnevnih briga, uživajući u prigodnom programu uz tamburašku glazbu ansambla San. Mladi su izveli skeč More po tekstu Marjana Kiša.


Dvanaest je djevojaka sudjelovalo u izboru za najlipču prelju. Svaka se potrudila izgledati najbolje, a titulu najljepše ponijela je Marija Gabrić iz Aleksandova, učenica srednje Kemijske škole. Prva pratilja je Tamara Bukvić iz Žednika, učenica 8. razreda osnovne škole, a druga pratilja je Adrijana Ivandekić, učenica srednje Ekonomske škole.

Tijekom večeri, maštovito namaškarana djeca prodefilirala su dvoranom i nagrađena velikim pljeskom. Što reći za tombolu na kojoj su svi nešto dobili, što im je ujedno i uspomena sa subotnjeg prela. Također, Žedničani su ovim prelom pokazali lijep primjer zajedništva različitih generacija. Svi su bili tamo: djeca, roditelji, bake i djedovi. (N. S.)

 

Divlji zapad, vatreni Brazil, kameno doba ili Monoštor? U toj dilemi bio bi svatko tko je u subotu, 25. veljače navečer nepripremljen došao upokladni bal u monostoru Monoštor, jer moglo mu se lako dogoditi da na ulici upadne u okršaj kauboja i Indijanaca, da ga opkoli grupa raskalašnih Brazilki, da ga presretne obitelj Kremenko, put zaustavi uplakana Crvenkapa, a sve po propisu isprepada revnosna narodna milicija... I kada se konačno izbori sa svima njima i tako isprepadan, sve ne vjerujući sanja li ili je na javi uhvati malo predaha može mu se dogoditi da mu čašu dobrog monoštorskog vina ponudi nitko drugi do predsjednik udruge Bodrog Željko Šeremešić ovoga puta prerušen u konobara. E, moguće je i tako što u Monoštoru, ali samo jednom u godini, na Pokladnom balu, kada svatko sebi da na volju da bude ono što niti je ikada bio, niti će ikada biti. Pa zato i postoje poklade, da se izluđuje, uradi nešto za što se hrabrosti nema svih drugih dana u godini. A te maštovitosti Monoštorcima ne manjka. Pozavidjeli bi ovim kobojagi kaubojima i Indijancima, kobojagi Brazilkama, kobojagi Kremenkovima i oni pravi. Samo da su mogli vidjeti ih. (Z. V.)

 

poklade su 2U organizaciji članova Hrvatske mladeži Bačke i Srijema, ogranka Društva vojvođanskih i podunavskih Hrvata iz Zagreba u subotu, 25. veljače, održano je Zagrebačko bunjevačko prelo. Na drugom zagrebačkom prelu, u dvorani pastoralnog centra Ivan Pavao II. u Sesvetama okupilo se oko 120 gostiju. Okupile su se mlađe generacije, ali i oni koje su u Zagreb na studij došli tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. Koliko je ovakvo druženje potrebno, svjedoči informacija da su karte rasprodane mjesec dana unaprijed i da se tražila karta više. Na početku večeri goste je pozdravila Bojana Poljaković-Popović, predsjednica Mladeži. Istaknula je da je, bez velikih pretenzija, želja organizatora da se Hrvati iz Vojvodine okupe barem jednom godišnje kako bi se družili i na taj način ostali povezani. „U vremenu kada smo svi zauzeti poslovima, posvećeni obiteljima i drugim obvezama koje nam ne dopuštaju svakodnevno druženje, kao nekada kad smo bili studenti, Prelo nam omogućuje da porazgovaramo s ljudima koje ne viđamo često“, kazala je Poljaković-Popović. Goste je zabavljao tamburaški sastav Tajna iz Subotice. Kratki predah od pjesme i plesa donijela je bogata tombola. Uz bogatu večeru ove je godine servirana krumpirača, a divenice su pripremili članovi Mladeži u četvrtak prije prela. (B. P)

 

Poslije duljeg niza godina u Sonti je u subotu, 25. veljače, opet održana jedna pokladna manifestacija, Sonćanski bal. Prvi putpoklade su 3 ovu manifestaciju su organizirali pastoralno vijeće župe sv. Lovre i župnik vlč. Josip Kujundžić. U vjeronaučnoj dvorani župnoga doma okupilo se pedesetak sudionika, kako bi uz ples, pjesmu, šokačku večeru i uz domaće vino i rakiju dostojno ispratili poklade. Svojim bogatim repertoarom goste je do zore držao budne i u dobrom raspoloženju glazbenik iz Bača Dragan Plavšić. Tijekom večeri recitatorica Maja Andrašić pročitala je pjesmu Lik za tugu, pisanu starinskom šokačkom ikavicom, a organizirana je i prigodna tombola.

„Budući da se i pored djelovanja dviju kulturnih udruga u selu ne održava nikakva pokladna manifestacija, mi smo prvi put organizirali bal, ove godine probni. Po reakcijama prisutnih reklo bi se da smo potpuno uspjeli i da će Sonćanski bal zaživjeti“, kaže vlč. Josip Kujundžić. (I. A.)

 

poklade su 4Već tradicionalno, u prostorijama HKPD-a Matija Gubec u Rumi u subotu, 25. veljače, održan je maskenbal koji je ove godine, prema brojnosti posjetitelja nadmašio sva očekivanja. Ova lijepa manifestacija je za Rumljane Briježane od velikog značaja i kako kažu u ovom društvu, od kako udruga postoji, od tada se održavaju i maskenbali.

„Maskenbal je jedna lijepa tradicija koja upravo počinje od roditelja i njihove djece, koji su nam večeras i najbrojniji posjetitelji. Ovaj dio godine je rezerviran za ovakve vrste druženja, kojima se svi skupa veselimo. Ovo je razdoblje prije početka intenzivnih radova u polju i vremena kada se priroda počinje buditi, a i pokladno je vrijeme, kada i priliči da se malo proveselimo i nasmijemo“, ističe predsjednik hrvatske udruge u Rumi Pavle Škrobot.

Na maskenbalu u Rumi okupio se veliki broj djece ali i starijih sudionika, odjevenih u raznobojne i maštovite maske, a za najljepše su, kao i svake godine, dodijeljene nagrade. Osim druženja, kao veliki značaj ovakve vrste okupljanja Rumljani ističu i animiranje najmlađih, koji kasnije postaju i članovi udruge u Rumi. (S. D.)

 

Pokladno vrijeme, kada hrvatske udruge organiziraju maskenbale, potaklo je i članove HKD-a Šid da prvi puta organiziraju maskenbal.poklade su 5 Maskenbal je održan u subotu, 25. veljače, kada se okupio veliki broj članova udruge iz Šida, Sota i Batrovaca. Ideja je potekla od vjeroučiteljice Ane Hodak i voditeljice najmlađe folklorne skupine Helene Canji-Uram, a proslavi su se priključile i žene članice sekcije Šokice koje djeluju u okviru udruge, koje su za tu priliku pripremile razne slastice, krafne i kolače kojima su počastile sudionike. Osim najmlađih, djece članova udruge i onih koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, u raznobojne maske preodjenuli su se i stariji kako bi na što vjerodostojniji način obilježili Mačkare koje će, prema riječima članova udruge, prerasti u jednu lijepu tradiciju:

„Nadamo se da će ova manifestacija prerasti u jednu lijepu tradiciju, napose što su to naši običaji od davnina, a samim tim za nas je to i veoma značajno, jer na ovaj način animiramo djecu, privlačimo ih u našu udrugu, ali i za sve ono što je vezano za našu naciju, nacionalnost i kulturu“, ističe vjeroučiteljica Ana Hodak. (S. D.)

 

poklade su 6U Hrvatskom domu u Srijemskoj Mitrovici u nedjelju, 26. veljače, u organizaciji župe Svetog Dimitrija, u suradnji s HKC-om Srijem – Hrvatski dom i Mađarskim kulturno-umjetničkim društvom organiziran je tradicionalni maskenbal. Na maskenbalu su u najvećem broju sudjelovala djeca koja pohađaju vjeronauk i nastavu na hrvatskom jeziku, ali i veliki broj starijih. Mitrovčani godinama njeguju ove lijepe običaje kojima započinju korizmu i sa zadovoljstvom ističu da im je od velikog značaja što su se običaji vezani za Mačkare sačuvali do današnjih dana. I ove godine pet prvoplasiranih sudionika natjecanja na maskenbalu dobili su nagrade u vidu paketa slatkiša. (S. D.)

 

Hrvatska zajednica bračnih susreta, regija Subotica (HZBS) organizirala je 18. veljače Vikendaško prelo u HKC Bunjevačko kolo, sedmi put za redom. Bilo je blizu 150 prisutnih. Domaćini prela su bili koordinatori Zajednice Katica i Pajo Ivanković. Ugošćeni su i predstavnici Zajednice iz Hrvatske i predstavnici mađarske zajednice Vojvodine. Ove godine je sedam bračnih parova obogatilo program prela. Izveli su stilske vježbe gdje je svatko od njih napisao nekoliko rečenica na sličnu temu, koja se odnosila na prvi susret i doživljaje u Zajednici.

Dobra glazba tamburaškog sastava Ruže i veselo raspoloženje prisutnih, doprinijelo je opuštenoj atmosferi, dobroj zabavi i iskrenom susretu bračnih parova i njihove djece. Pokazalo se da je obiteljsko prelo dobra zabava, kako za parove tako i za djecu jer se na njihovim licima primjećivao osmijeh i razdraganost tokom cijele večeri. (M. M. / M. S.)

 

Nešto više od dvije stotine mladih okupilo je ovogodišnje Prelo mladeži održano 24. veljače u svečanoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo uprelo mladezi 1 Subotici. Održan deveti puta, ovaj je pokladni tulum okupio mlade najvećim dijelom iz Subotice i okolice, ali i iz Sombora, Podunavlja i Srijemske Mitrovice. „Prelo je zamišljeno kao spoj tradicije i suvremenoga, da bi se mladima približili običaji naših predaka i stavili u kontekst današnjeg vremena“, kaže Mladen Petreš iz udruge Hrvatski majur koja je organizirala Prelo mladeži.

„Prilika je ovo da se mladi Hrvati iz različitih krajeva Vojvodine okupe, upoznaju i druže, da se jača zajedništvo. Sigurno da depopulacija hrvatske zajednice i trend iseljavanja mladih utječu na brojnost sudionika ove manifestacije, ako se uzme u obzir da smo prije nekoliko godina na prelu znali imati više stotina mladih. Ipak, ove smo godine uspjeli okupiti više sudionika nego lane“. Pokrovitelj Prela i ove je godine bio Grad Zagreb. U ime pokrovitelja mlade je pozdravila posebna viša savjetnica gradonačelnika Grada Zagreba Biserka Bucković, izrazivši zadovoljstvo što je taj grad i ove godine dao potporu manifestaciji, te najavivši da će to činiti i ubuduće. Sudionike su pozdravili i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić te fra Danijel Maljur. Mladi su se zabavljali do dva sata iza ponoći uz tamburaški sastav Klasovi i DJ-a Krunu. (D. B. P.)

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima